|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Uzina Mecanică Drăgăşani ÔÇô o investiţie “blocată” pentru Gigi Becali 

Uzina Mecanică Drăgăşani – o investiţie „blocată” pentru Gigi  Becali

• Şi Uniunea Europeană şi-a retras sprijinul acordat unităţii

Faptul că Uzina Mecanică Drăgăşani are în continuare conturile blocate îi dă bătăi de cap patronului Stelei, Gigi Becali, cel care deţine în prezent majoritatea acţiunilor la unitatea respectivă. După ce s-a judecat cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice, patronul Stelei este acum în proces cu fostul Oficiu al Participaţiunilor Statului, pe motiv că această instituţie nu a şters datoriile istorice ale uzinei, aşa cum a fost înţelegerea la privatizare. După ce a investit în jur de 30 de miliarde de lei pentru modernizări în uzină Gigi Becali nu mai pare atât de interesat de această unitate, deoarece conturile uzinei sunt blocate în prezent de fisc.

Memoriu de 650 de pagini pentru scutirea uzinei de datoriile „istorice” de 22,5 miliarde

Procesul dintre Gigi Becali şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea s-a judecat la sfârşitul lunii trecute la Vâlcea. După ce au pierdut la Judecătorie, reprezentanţii Direcţiei generale a Finanţelor Publice Vâlcea au intentat recurs la Tribunalul Vâlcea, împotriva deciziei Judecătoriei Drăgăşani, care a decis, în urmă cu o lună blocarea conturilor şi punerea sub sechestru a unor bunuri aparţinând Uzinei Mecanice Drăgăşani, al cărei acţionar majoritar este Gigi Becali. Pe de altă parte, la Tribunalul Bucureşti este în curs de judecare un alt proces, intentat de Becali fostului Oficiu al Participaţiunilor Statului, pe motiv că această instituţie nu a şters datoriile istorice al Uzinei Mecanice. În procesul judecat la Vâlcea prima instanţă a dat câştig de cauză Uzinei Mecanice, iar acum se aşteaptă pronunţarea în recursul de la Tribunalul Vâlcea. „Procesul s-a judecat la Vâlcea şi avem o hotărâre la instanţa de fond prin care s-a dispus anularea tuturor măsurilor de sechestru. După recurs, dacă acesta ne va fi nefavorabil avem motive foarte clare pentru a apela la o cale extraordinară de atac. În procesul cu Oficiul ne disputăm problemele legate de contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni, în care este termen pe data de 29 noiembrie. Am depus în acest caz o întâmpinare la dosar, de 650 de pagini, în termen legal, prin care arătam că au fost executate integral obligaţiile care ne reveneau, acum domnul Becali fiind în imposibilitate de a-şi onora în continuare obligaţiile. Noi aveam nişte obligaţii investiţionale, trebuia să fie băgaţi bani în societate, dar, în condiţiile în care conturile erau blocate de fisc banii care ar fi ajuns acolo erau executaţi silit, şi nici în felul acesta nu ne puteam îndeplini obligaţiile. Oricum, domnul Becali a făcut acolo investiţii de 30 de miliarde de lei.” – a declarat avocatul preşedintelui PNG, Cătălin Ciubotă.

„Mi se rupe de Finanţele Publice Vâlcea”

Avocatul patronului Stelei a spus totuşi că este optimist în privinţa câştigării procesului de la Vâlcea. „Avem experienţele unor litigii asemănătoare, câştigate în anii precedenţi. Am mai câştigat două procese, în care s-a constatat clar ilegalitatea sancţiunilor date de Fisc. Un grad mai deosebit de interes pentru noi este litigiul cu Oficiul Participaţiunilor Statului. Ni s-a scârbit practic de ei, după ce am trecut cu vederea faptul că au depus cu întârziere notificarea la Oficiul Concurenţei. La data cumpărării acţiunilor statul se obliga să ne scutească de la plata unor datorii istorice (înainte de mai 2004, data achiziţionării Uzinei Mecanice Drăgăşani de către Gigi Becali), care însumau 22,5 miliarde de lei” – a mai spus avocatul Ciubotă.   În schimb, Gigi Becali a spus că are lucruri mai importante de făcut. „Mi se rupe mie de Finanţele Publice Vâlcea. Am alte lucruri mai importante de rezolvat.” – a declarat acesta.

Conturi blocate, cu datoriile plătite la zi

Conturile Uzinei Mecanice Drăgăşani sunt blocate şi în acest moment, deşi programul de investiţii a fost realizat până acum la zi, iar o parte din datorii au fost deja plătite. Directorul general al uzinelor, Gheorghe Stoica a spus că în legătură cu AVAS-ul s-a ajuns la o înţelegere pentru eşalonarea datoriilor şi că angajaţii sunt plătiţi la zi, dar că Finanţele au blocat totuşi conturile uzinei. „Până acum s-au achitat 7,5 miliarde din datorii, o parte din aceşti bani reprezentând penalităţi şi dobânzi de întârziere. Oamenii sunt plătiţi sută la sută, iar investiţiile pe linie de mediu sunt efectuate la zi. Până acum pe linie de mediu cumpărătorul a investit în jur de 33 de miliarde aici, au fost făcute de asemenea investiţiile pentru producţie şi pentru dezvoltarea societăţii, etapa I. Cu toate acestea, începând cu martie 2005, ca urmare a emiterii ordinelor comune ale Ministerului Finanţelor şi AVAS conturile au fost blocate. Ne-am înţeles cu AVAS şi am întocmit un grafic de eşalonare, plătind în avans 20% şi garantând pentru restul datoriei prin gajarea unui imobil, respectiv cantina. Valoarea acesteia acoperă 120% din valoare, iar datoriile sunt plătite la zi. Avem până acum două procese câştigate la Vâlcea prin hotărâri definitive şi irevocabile, iar în cel de-al treilea Finanţele au făcut recurs. Am avut la semnarea contractului de privatizare datorii de 26 de miliarde, iar acum sunt de 19,5 miliarde. Avem la dispoziţie un timp mai mult decât suficient pentru achitarea datoriilor. Ultima plată este programată pentru luna decembrie 2007.” – a declarat directorul general al Uzinei Mecanice Drăgăşani, Gheorghe Stoica.    

Uniunea Europeană a retras sprijinul pentru uzină

Uzina Mecanică Drăgăşani este la un pas de a pierde şi sprijinul Uniunii Europene, din cauza litigiului cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice. „Nu suntem prea siguri că ştim realitatea, dar cert este că Uniunea Europeană nu mai vrea să acorde nici un ajutor Uzinei, pentru dezvoltare şi modernizare” – a spus Mihail Marius Popa, director în cadrul Uzinei Mecanice Drăgăşani. „Noi nu avem ce să-i reproşăm lui Gigi Becali. Cea mai valoroasă investiţie a patronului Stelei este legată de diminuarea datoriilor uzinei, în mai puţin de doi ani. Un astfel de sacrificiu atrage după sine necesitatea unui sprijin extern pe care, fără nici o explicaţie, Uniunea Europeană ni l-a retras.” – a mai spus directorul general al uzinei, Gheorghe Stoica.

Oamenii din Ştefăneşti cer retrocedarea pământului de sub .. uzină

În acelaşi timp, mai mulţi cetăţeni din comuna Ştefăneşti – Vâlcea au depus cereri la Primărie pentru retrocedarea unor suprafeţe însemnate de teren care se află sub … Uzina Mecanică Drăgăşani. Oamenii spun că, în timp ce actualul viceprimar al comunei Ştefăneşti, Florian Radu a recurs chiar la ameninţări cu acţionarea în judecată a lui Gigi Becali, pentru a primi 1,5 hectare de teren, cererile lor aşteaptă, nerezolvate, încă de la apariţia Legii 247/2005, pe masa primarului. Primarul Radu neagă însă faptul că ar avea pământ în zona respectivă, susţinând că „zvonurile pleacă de la declaraţia televizată de pe un post central de televiziune, pe care sătenii au înţeles-o greşit!”. Fostul primar al localităţii, Ilie Militaru, care a gospodărit timp de 14 ani consecutiv Ştefăneştiul spune însă că localnicii au dreptate. „Eu le-am luat pământurile, în 1981, în calitate de preşedinte al CAP-ului, în urma unui decret guvernamental şi tot eu le-am înapoiat, în 1991. În urma aplicării Legii 18/1991 cetăţenii au primit însă cu 20% mai puţin teren decât au avut, datorită excepţiei de care se bucură Uzina de Armament şi a incapacităţii autorităţilor de a-i despăgubi financiar, sau prin retrocedarea suprafeţelor în alte locaţii. Aceste suprafeţe, o spun cu tot regretul, s-au pierdut pentru totdeauna, dar, poate, dacă Becali continuă seria binefacerilor se va găsi o soluţie şi pentru aceşti oameni” – a declarat fostul primar, Ilie Militaru.   

Leave a Response