|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Lipsesc specialiştii şi strategia de dezvoltare a comunităţii 

La primăriile din Vâlcea,

Lipsesc specialiştii şi strategia de dezvoltare a comunităţii

Prefectul judeţului Vâlcea, care este de altfel şi reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a luat la rost săptămâna trecută pe primarii vâlceni care nu au reuşit să dezvolte în nici un fel comunităţile pe care le administrează. Prefectul a spus că la Primării nu există specialişti pentru întocmirea proiectelor, dar nici interes din partea primarilor în a-i angaja, pe motiv că aceştia ar putea fi „mai buni decât ei şi le-ar lua locul”. Prefectul i-a invitat pe primari să ia exemplu de la omologii lor, din Ardeal şi să încerce să dezvolte comunităţile care i-au ales. De asemenea, ea a spus că, înainte de a întocmi proiecte cu finanţare externă fiecare primar ar trebui să-şi stabilească în consiliul local strategia de dezvoltare a comunităţii. Discuţiile între prefect şi primari au avut loc ca urmare a faptului că numărătoarea inversă pentru accesarea fondurilor comunitare a început deja. Din păcate, conform prefectului Anuţa Handolescu, Vâlcea nu se numără printre judeţele dezvoltate economic la nivel naţional, cel puţin în comparaţie cu câteva judeţe din Ardeal, cum sunt Sibiul, Aradul şi Timişul.  

Primarii trebuie să angajeze specialişti în întocmirea proiectelor

Pentru a accesa mai uşor fondurile comunitare primarii sunt sfătuiţi să-şi angajeze cât mai repede posibil specialişti în domeniu, sau să colaboreze cu societăţi specializate în acest domeniu. „Zona cea mai dezvoltată din ţară este zona centrală, în special cea administrată de colegii noştri de guvernare… de unguri. Oltenii ar trebui să urce în autocare, să lase UE în pace şi să viziteze câteva localităţi din Ardeal, cum ar fi Arad, Timiş sau Sibiu. Trăim într-un judeţ frumos, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne ţinem mândria de olteni foarte sus. Mulţi primari sunt slabi pregătiţi. Pentru accesarea fondurilor structurale nu ai nevoie de bani. Primarii pot să nu aibă nici un ban, dar sunt obligaţi să aibă o strategie de dezvoltare a localităţii. Consiliul Local trebuie să ştie ce vrea şi ce-şi propune dacă vor să acceseze aceste fonduri. Este adevărat că pentru accesarea lor ai nevoie de o anumită informaţie de o anumită pregătire pe care mulţi dintre primari nu o au. Primarii şi-o trag cu mâna lor. Dacă sunt băieţi deştepţi îşi angajează oameni pregătiţi în domeniu. Legea le permite să-şi angajeze un administrator public sau firme de consultanţă care să facă aceste lucruri în locul lor, dacă vor să câştige un nou mandat. Există un Institut Naţional de Administraţie Publică de unde-şi pot alege specialiştii respectivi, noi avem unul şi trebuie să vă spun că se descurcă extraordinar. Pentru asta însă trebuie să accepţi ideea că nu eşti deşteptul pământului, că la un moment dat ei îţi vor lua locul, pentru că ei sunt viitorul. Probabil acesta este şi motivul pentru care primarii refuză angajarea lor. Altfel nu au decât să stea şi să se lamenteze că nu i-a ajutat nimeni să facă un program, să acceseze nişte fonduri europene, dar asta nu este o scuză.” – spune Anuţa Handolescu.
Dovada proprietăţii – primul pas spre întocmirea unor proiecte

Pentru a putea întocmit proiecte viabile, primul pas pentru aleşii locali este să dovedească cu acte proprietatea asupra terenurilor pe care se vor implementa proiectele. „Pe site-urile agenţiilor de dezvoltare din ţară sunt discrepanţe mari în privinţa dezvoltării României. O problemă gravă este restituirea proprietăţilor. Pentru a accesa fonduri europene, fiecare comunitate locală va trebui, începând e anul viitor să prezinte proprietatea pe care o administrează, pentru a o dezvolta. Aceasta e prima barieră de care ne lovim pentru a putea depune proiecte şi a obţine bani de la Uniunea Europeană” – a mai spus prefectul de Vâlcea. Ea le-a recomandat primarilor „să bage săbiile în teacă” şi să coopereze pentru a dezvolta judeţul, deoarece „integrarea României nu este an electoral”.

Leave a Response