|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Salubritate profesionistă într-un sector cât un judeţ 

Raid prin Bucureşti alături de Silviu Prigoană

Salubritate profesionistă într-un sector cât un judeţ

Aşa cum am promis în ediţia de joi, publicăm azi un reportaj realizat miercuri, 22 noiembrie 2006, în sectorul 3 din Bucureşti. Ne-am deplasat în Capitală pentru a vedea care este situaţia în sectorul pe care-l salubrizează societatea ROSAL GRUP, al cărei acţionar majoritar este omul de afaceri Silviu Prigoană. În urma obţinerii contractului de salubrizare a municipiului nostru de către această societate ( printr-o hotărâre judecătorească) au apărut în Râmnic o mulţime de zvonuri. Unii consilieri locali au afirmat că ROSAL va percepe tarife mai mari decât URBAN, unii gazetari au făcut mare tapaj că procesul dintre primărie şi ROSAL a fost câştigat datorită neglijenţei juristului şef Nicolae Mesea, care nu s-a dus la proces. Imediat s-a speculat un aranjament suspect. Proaspăt eliberatul din arest Mircia Gutău a fost suspectat că s-a grăbit să încheie contractul cu ROSAL. În fapt, edilul Râmnicului dorea să evite consecinţele nerespectării unei hotărâri executorii şi irevocabile. Pe noi ne-a interesat în primul rând să vedem cum arată zona salubrizată de ROSAL, cât de mulţumiţi sunt locuitorii, asociaţiile de proprietari, cum se prezintă spaţiile de joacă, parcurile, spaţiile verzi. Şi cât costă serviciile efectuate de firma lui Prigoană.

O dotare impresionantă şi personal de elită

Pentru a ajunge la sediul ROSAL, aflat lângă gara Pantelimon, am traversat tot Bucureştiul. Aşa că am putut face imediat o comparaţie. În sectorul 3 ( care are o populaţie mai mare decât a judeţului Vâlcea) societatea ROSAL administrează şi salubrizează 157 de spaţii de joacă, 50 de terenuri de fotbal, volei şi tenis şi 200 de hectare de spaţii verzi . Şi bineînţeles strânge gunoiul pentru toate asociaţiile de proprietari. Înţelegând interesul legitim al presei vâlcene de a se documenta Silviu Prigoană ne-a acordat câteva ore dintr-o zi destul de aglomerată. Am vizitat parcul auto şi am văzut dotări excelente. Fiecare maşină are un număr pe portiere şi astfel cetăţenii pot semnala dacă cineva nu-şi face treaba. Autospecialele de tip MAN sunt monitorizate şi urmărite unde se află. Pe autospecialele, care mătură şi spală străzile sunt angajaţi chiar şi foşti piloţi de elicoptere, care au fost trecuţi în rezervă datorită desfiinţării unei flotile aeriene. Printre şefii de echipă a gunoierilor ( denumiţi acum operatori ecologici) se află destui absolvenţi ai unor facultăţi, oameni tineri care au preferat să câştige 300-400 de euro pe lună decât să umfle rândul şomerilor cu diplome. Am executat apoi un raid printre blocurile din zonă. Toate imobilele au spaţiile verzi împrejmuite cu acelaşi model de gard, proaspăt vopsit şi estetic. Coşurile de gunoi stradale sunt dese. Pe bulevarde există chiar modele noi de coşuri destinate în special automobiliştilor. În timp ce aceştia aşteaptă la semafoare sau la trecerile de pietoni pot arunca pe fereastră, direct în coşuri, peturi sau alte gunoaie. De asemenea, parcurile sunt dese şi frumos aranjate.

Oaze de verdeaţă cu bani puţini

 Am stat mai mult prin Parcul Brâncuşi (foto 1). Am vorbit cu oamenii de acolo, care ne-au spus că înainte toată zona era un conglomerat de garaje urâte, construite ilegal, de gunoaie şi de vegetaţie forestieră dezvoltată haotic. Am văzut şi multe locuri de joacă ( achiziţionate de municipalitate şi montate de muncitorii Rosalului). Silviu Prigoană ne-a prezentat apoi o „ miniprimărie” construită de Rosal ( foto 2). „ E un proiect comun cu administraţia locală. Primăria ne-a concesionat terenurile şi noi construim aceste clădiri. Jumătate din ele vor servi pentru depozitarea materialelor noastre, necesare salubrizării, dezăpezirii, etc, şi jumătate va funcţiona ca o miniprimărie. Cetăţenii vor putea lăsa sesizări sau cereri direct din automobile, vor primi număr de înregistrare şi vor putea pleca. Nu vor mai trebui să meargă la sediul primăriei”. Am constatat că milionarul în dolari este popular în zonă. Atât cetăţenii cât şi salariaţii săi discută liber cu el, îl reţin din drum ştiind că este comunicativ, îi spun problemele pe care le au şi-l chestionează în legătură cu diferite emisiuni TV. Am asistat şi la o concediere a unui şef de echipă. Omul era vinovat că pe o străduţă mică, de fapt o alee dintre blocuri, nu fusese măturat gunoiul vegetal. De fapt a fost singura neregulă, pe care am văzut-o în două ore de colindat sectorul. În final am aflat că pentru aceleaşi servicii râmnicenii vor trebui să achite probabil cam 3 euro pe an în plus faţă de ce plătesc acum. „Am pentru Vâlcea 20 de maşini noi. Le-am luat anul trecut chiar înainte de licitaţie. Sunt Euro 3 şi au toate dotările. O să angajez în Râmnic numai locuitori ai municipiului. Sunt decis să construiesc în zona voastră şi o fabrică de reciclat deşeuri şi vom continua programul de colectare selectivă a deşeurilor”. Liviu Negoiţă, primarul sectorului, este un politician care a ştiut să speculeze problema salubrităţii. O populaţie foarte mulţumită de servicii este o populaţie, care realege administraţia, care a ştiut să facă ordine, să creeze spaţii de joacă, să înfrumuseţeze zona.

Presa poate convinge investitorii

Înainte de plecare am trecut din nou prin biroul magnatului mult mediatizat. Am asistat la un asalt al interviurilor prin telefon. Un jurnalist de la un cotidian central a solicitat o informaţie legată de construirea unui aerodrom în Delta Dunării, lângă Sulina, de către SC Aerosal, o altă societate a domnului Prigoană. Una i-a spus omul , alta a apărut în ziar a doua zi. Un jurnalist din Tulcea a cerut aceleaşi informaţii precizând că prefectul de Tulcea se împotriveşte proiectului. Ne-am interesat despre ce proiect este vorba şi l-am convins pe domnul Prigoană să încerce în Vâlcea. Lângă una din staţiunile aflat în judeţul nostru se poate face un aerodrom pentru avioane uşoare, mici, care nu au nevoie de pistă pentru a decola şi ateriza. Ar fi o investiţie benefică turismului. „ Să ştiţi că nu e rea ideea. O să încerc să discut şi cu prefectul din Vâlcea. Mă voi consulta şi cu unul din asociaţii mei care este originar din Câineni şi cunoaşte bine zona. Poate primarii voştri sunt mai deschişi investiţiilor.” Am plecat din Capitală la oră de vârf. Imediat ce am ieşit din sectorul 3 am observat străzi nemăturate, gunoaie purtate de vânt, spaţii verzi neîngrijite şi garaje aşezate haotic. Diferenţa se vede şi se simte.

Traian GUMINSKI

Leave a Response