Strâns uniţi în jurul preşedintelui Geoană
CONFERINŢĂ EXTRAORDINARĂ. PSD Vâlcea se regrupează
Strâns uniţi în jurul preşedintelui Geoană
• Nicolae Văcăroiu, prezent la lucrările conferinţei, nu s-a arătat prea entuziasmat de susţinerea organizaţiei vâlcene pentru candidatura lui Mircea Geoană la şefia partidului
Sâmbătă, în sala mare a Casei Sindicatelor din Râmnicu Vâlcea a avut loc Conferinţa Extraordinară a PSD Vâlcea. Timp de mai bine de 4 ore, pesediştii vâlceni au încercat să redevină ce erau în urmă cu 2-3 ani: un partid puternic, unit, gata să câştige alegerile. Au fost prezenţi delegaţi din toate localităţile judeţului iar pe scena Casei Sindicatelor au putut fi „admirate” vedetele organizaţiei. Lucrările conferinţei au fost conduse de vicepreşedintele PSD, Nicolae Văcăroiu, aflat la cel de-al doilea mandat de preşedinte al Senatului României.
REZOLUŢIE DE SUSŢINERE. Conducerea organizaţiei a făcut un bilanţ al activităţii de la ultima conferinţă judeţeană până în prezent, au fost făcute propuneri de modificare ale statutului partidului şi a fost prezentat proiectul „România Socială”. Materialele au fost aprobate în unanimitate de către delegaţi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu lista de propuneri pentru Consiliul Naţional al PSD. Nu mai puţin de 14 pesedişti vâlceni vor face parte din această structură de conducere. Printre aceştia se numără preşedintele organizaţiei, Ion Cîlea, parlamentarii Aurel Vlădoiu, Rovana Plumb şi Mihail Popescu, vicepreşedintele Ion Tudor, primarii din Călimăneşti şi Ştefăneşti. În plus, primarul comunei Tomşani, Dumitru Pearcu a fost propus şi acceptat de către delegaţi, membru în Comisia Naţională de Integritate. În finalul conferinţei, fostul deputat Vasile Bleotu, în prezent angajat al BNR, a dat citire unei rezoluţii de susţinere a candidaturii lui Mircea Geoană la şefia partidului, la congresul extraordinar din data de 10 decembrie. Rezoluţia a fost îmbrăţişată de către toţi cei prezenţi la congres. Excepţie a făcut Nicolae Văcăroiu, care a lăsat să se înţeleagă că deocamdată se mai gândeşte în ceea ce-l priveşte pe preşedintele PSD.
FĂRĂ PARAŞUTAŢI DE LA CENTRU. La conferinţa de presă organizată după terminarea lucrărilor, Văcăroiu şi-a exprimat din nou rezerva vizavi de candidatura lui Mircea Geoană la preşedinţia PSD. „Voi lua o decizie în momentul definitivării listei de candidaţi”, a declarat preşedintele Senatului, dând de înţeles că partidul are nevoie de competiţie. Acesta a mai spus că este posibilă apariţia oricărui candidat, chiar şi în timpul desfăşurării lucrărilor, aşa cum s-a întâmplat şi la celebrul congres din luna aprilie a anului trecut, când Ion Iliescu a pierdut lupta cu Mircea Geoană. Actualul şef al PSD se înscria în competiţie chiar în timpul lucrărilor congresului, provocând cea mai mare surpriză din istoria partidului. Geoană a beneficiat la acea vreme de sprijinul grupului de la Cluj, în fruntea cu Ioan Rus. Văcăroiu este de părere că obiectivele propuse de actuala conducere a partidului pentru viitoarele alegeri sunt realiste. „Este posibil să obţinem 37% la alegerile parlamentare, ceea ce ar însemna 12 europarlamentari”, a spus Văcăroiu. Acesta s-a referit şi la modul în care vor fi selectaţi candidaţii pentru Parlamentul României. „Am observat că delegaţii la congres nu mai vor paraşutaţi pe liste. Nu sunt prea mulţumit de felul în care o serie de senatori îşi fac treaba. Este nevoie de o selecţie serioasă, fără paraşutări, cu excepţia celor 10% numiţi de la centru, aşa cum se întâmplă în fiecare partid. Problema este că în PSD s-a ajuns uneori chiar şi până la 30%”, a declarat Nicolae Văcăroiu. Întrebat ce rol ar mai putea avea Adrian Năstase în viitoarea structură de conducere a partidului, Nicolae Văcăroiu a declarat: „Adrian Năstase este un om de foarte mare valoare. Problema lui este legată de problemele personale. Are o şansă mare dacă îşi rezolvă problemele şi sper să o facă foarte repede. Dacă îşi rezolvă aceste probleme, va juca un rol foarte important în partid, pe o funcţie de conducere”. Văcăroiu şi-a exprimat dezamăgirea vizavi de modul în care partidul a înţeles să nu-şi sprijine fostul lider, precum şi atitudinea unor foşti miniştri din cabinetul Năstase, care acum, prin tăcerea lor, nu fac altceva decât să dea o mână de ajutor DNA.
• Octavian HERŢA