|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

PNL ar putea colabora cu PNG 

Liderul liberalilor vâlceni lansează o ipoteză interesantă:

PNL ar putea colabora cu PNG

Aşa cum era de aşteptat, retragerea PC de la guvernare nu rămâne fără ecou în rândul politicienilor vâlceni. Aceştia văd posibile alegerile anticipate, însă nu în orice condiţii

Liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea crede că ieşirea de la guvernare a conservatorilor va provoca o criză gravă. „În această perioadă, când România avea mare nevoie de foarte multă stabilitate politică în contextul integrării europene şi alegerilor pentru Parlamentul European, se profilează o criză din care se va ieşi cu mare greutate”, ne-a declarat preşedintele pesediştilor vâlceni. Cîlea exclude orice colaborare cu PC. „Mă opun total; cine a trădat o dată, trădează şi a doua oară. În orice caz, PSD nu va susţine un guvern minoritar, ceea ce va duce la căderea acestuia”, a mai spus Cîlea.

Deputatul liberal Emilian Frâncu, totodată preşedinte al PNL Vâlcea, propune chiar trei variante „de lucru”, într-un viitor politic tulbure. Prima dintre acestea, şi cea mai plauzibilă, este aceea a declanşării alegerilor anticipate la începutul lunii martie 2007, de către PNL şi PD. „În acest caz, am scăpa de platformişti; cel mai probabil, aceştia vor rămâne pe listele PD. Va fi încheiat un act adiţional la protocolul Alianţei, care să prevadă că noul raport de forţe să fie de 1:1. PD şi PNL îşi vor desemna câte doi ani un premier (PNL prima dată, cu Tăriceanu) şi apoi PD. Băsescu va obţine alegerile anticipate, PNL şi-ar menţine poziţia de partid conducător. Conjunctura este pentru prima oară favorabilă anticipatelor. Alianţa ar obţine 51% din voturi, prin redistribuire şi ar conduce singură România, poate cu sprijinul PNG. În acest fel, vom scăpa de PC. Cine e perdant? Gruparea platformistă. Va trebuie găsită o soluţie pentru Stolojan, Muscă şi Stoica, care ar putea să-şi găsească locul pe listele PD”, a spus Frâncu în cadrul unei conferinţe de presă.

Cea de-a doua variantă, cu ceva mai puţine şanse de reuşită, este aceea a rămânerii PNL şi PD la guvernare, urmând a beneficia de sprijinul conservatorilor în Parlament. În fine, cea de-a treia variantă propusă de Frâncu, totodată cea mai puţin probabilă, este aceea a guvernului minoritar. „Totuşi, cred că se va găsi o soluţie de compromis. În orice caz, Guvernul Tăriceanu nu va putea să cadă până la 1 ianuarie 2007”, a conchis deputatul liberal.

În ceea ce-i priveşte, democraţii par a şti ce au de făcut. Senatorul democrat Dorel Jurcan, lider al PD Vâlcea, este de părere că premierul Călin Popescu Tăriceanu îşi va pierde funcţia foarte curând, întrucât protocolul Alianţei D.A. nu mai are legitimitate în acest moment, întrucât a fost semnat, pe baza unui program, de politicieni care sunt acum în afara Alianţei (Băsescu şi Stolojan).

Jurcan nu a uitat să-i critice pe conservatori pentru atitudinea avută de aceştia în cei doi ani de guvernare. În plus, senatorul democrat crede că alegerile anticipate nu mai pot fi evitate. „Faptul că PC iese de la guvernare, asociat cu ceea ce se întâmplă în PNL, nu face altceva decât să creeze premisele organizării unor alegeri anticipate. Acestea nu trebuie însă să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile pentru Parlamentul European, ci undeva în lunile iunie-iulie 2007. Cel mai probabil, vom asista la un guvern minoritar, care va fi susţinut de o parte a opoziţiei. Un lucru este clar: doar un singur partid vrea cu adevărat alegeri anticipate şi acela este PD”, a declarat senatorul PD, Dorel Jurcan în cadrul unei conferinţe de presă. • O.H.

Leave a Response