|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Un bloc din Râmnic stă să cadă 

Un bloc din Râmnic stă să cadă

• Locatarii din V1 au fost sfătuiţi să întocmească actele pentru experiza tehnică

Conducerea Inspectoratului în Construcţii Vâlcea a dispus la sfârşitul acestei săptămâni efectuarea unei expertize tehnice a blocului V1 de pe strada General Magheru, după ce inspectorii trimişi la faţa locului pentru a evalua situaţia clădirii au constatat la o primă verificare faptul că structura de rezistenţă a blocului a fost slăbită. Şeful Inspectoratului în Construcţii Vâlcea, Ion Nicolae s-a deplasat vineri la imobilul respectiv, pentru a-i convinge pe locatari să completeze cât mai repede actele necesare pentru a obţine fondurile necesare expertizei.

Locatarii nu pot obţine fonduri de la Primărie

Aceste fonduri se pot obţine de la Primăria Râmnicului, dar problema vâlcenilor care locuiesc în blocul cu pricina este că nu au primit până acum nici un act care să ateste faptul că sunt şi proprietari ai terenului de sub bloc. Pentru că nu pot stabili cota parte indiviză, oamenii nu au completat în totalitate actele pe care trebuie să le depună la primărie şi, implicit, nu pot obţine fondurile necesare pentru expertiza tehnică. „Am încercat să discut cu proprietarii imobilului şi să le explic faptul că trebuie să facă rapid demersurile pentru a obţine fonduri în vederea efectuării expertizei tehnice. Structura de rezistenţă a blocului este slăbită datorită intervenţiilor care s-au făcut până acum asupra imobilului. Eu am încercat să îi determin pe oameni să facă  demersurile necesare la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea. Ei nu au acte asupra terenului pentru că acolo sunt foarte multe firme şi nimeni nu ştie ce parte au acestea în acte, dar, în acelaşi timp, ar trebui să fie puşi în posesie asupra terenului” – a declarat inspectorul şef al Inspectoratului în Construcţii, Ion Nicolae. Acesta a spus însă că instituţia pe care o conduce nu poate face altceva decât să constate neregulile, neavând posibilitatea să aplice şi sancţiuni pentru vinovaţi. „Noi putem constata ce se întâmplă acolo. Noi i-am ajutat pe locatari să facă rost de actele necesare pentru a obţine fonduri, dar nu avem dreptul să sancţionăm vinovaţii. Măsuri de genul acesta nu se pot lua decât pe cale juridică. Oamenii se pot îndrepta împotriva Primăriei pe cale legală.” – a mai spus Nicolae.         

Zidul de rezistenţă este fisurat pe toată înălţimea blocului

Zidul de rezistenţă al blocului este vizibil fisurat la parterul blocului turn, cu 11 nivele, condiţii în care blocul poate fi decorat cu o bulină roşie, fiind singurul din judeţul Vâlcea în această situaţie. „Acesta este singurul bloc de locuinţe pe cale să fie decorat cu o bulină roşie. Voi sprijini Asociaţia de proprietari a blocului V1 din Râmnic, atât în calitate de consilier local, cât şi în calitate de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Vâlcea, în vederea obţinerii tuturor aprobărilor şi fondurilor necesare refacerii clădirii. Din păcate, la ora actuală, cel puţin, am competenţa de a-mi exprima numai o părere vizuală pentru că Inspectoratul în Construcţii al judeţului Vâlcea nu dispune de aparatura necesară efectuării evaluării precise a situaţiei. Am trimis la faţa locului doi inspectori, cel mai bine pregătiţi, care au constatat o fisură pe întreaga înălţime a diafragmei de beton-armat (peste 40 de metri). Am răspuns asociaţiei de proprietari în scris, punându-i la dispoziţie şi fişele care trebuiesc completate, conform Ordonanţei de Guvern 20/1994 privind măsurile care trebuiesc adoptate în vederea reducerii riscului seismic al construcţiilor existente. De asemenea, am pus la dispoziţia preşedintelui asociaţiei de proprietari în cauză şi formularele pe care trebuie să le înainteze Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, în vederea efectuării expertizei tehnice necesare şi a prevederii în bugetul local a sumelor pentru refacerea clădirii.", a spus inginerul Ion Nicolae, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii al judeţului Vâlcea. „Din verificările efectuate de inspectorii de specialitate din cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Vâlcea s-a constatat că la parterul blocului V1, care are un regim de înălţime de S+P+10 etaje există o diafragmă de beton armat care prezintă o fisură pe toată înălţimea acestui nivel. Stabilirea cauzei care a dus la apariţia acestei fisuri, precum şi a măsurilor de intervenţii se face de către un expert tehnic atestat. În conformitate cu prevederile Ordonanţei de Guvern 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente şi a Hotărârii de Guvern 1364/2001 – pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a ordonanţei, trebuie să completaţi formularele pe care le anexăm şi să le depuneţi la consiliul local, unde se va analiza oportunitatea efectuării unei expertize tehnice în condiţiile prevăzute în această ordonanţă” – a precizat inspectorul şef teritorial Cristian Burada, de la Inspectoratul Teritorial în Construcţii Craiova.

Luptă cu morile de vânt

Am făcut o sesizare la Inspectoratul în Construcţii şi s-au deplasat aici doi inspectori, care au făcut o primă evaluare. Pentru a putea efectua însă expertiza tehnică privind rezistenţa şi stabilitatea clădirii noi trebuie să elaborăm nişte documente, pentru a putea obţine fonduri conform prevederilor Ordonanţei de Guvern 20/1994. Noi ne luptăm cu Primăria din 1991 pentru aceste acte şi nu am obţinut până acum absolut nimic. Toţi reprezentanţii Primăriei au refuzat până acum cu obstinaţie să ne acorde terenul (cotă parte indiviză), conform legii. Am făcut o adresă la primărie şi acum, prin care cer documente. Nu deţinem informaţiile necesare, pentru spaţiile cu destinaţie de locuinţă nu suntem în posesia datelor privind cota parte indiviză din proprietatea comună a fiecărui deţinător de apartament, datorită amânării întocmirii acesteia de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea.” – a spus administratorul asociaţiei, Corneliu Veţeleanu. Acesta spune că în aceeaşi situaţie sunt toţi proprietarii de apartamente din Râmnic, dar în cazul blocului V1 situaţia este mai delicată, datorită slăbirii structurii de rezistenţă. „Noi suntem proprietari aici din 1977, iar când a apărut Legea 18, cu completările ulterioare  s-a stipulat faptul că proprietarilor de apartamente li se va acorda în proprietate comună indiviză o parte din terenul pe care se află clădirea. Este foarte interesant, pentru că la parterul blocului nostru sunt o grămadă de agenţi economici, care au luat spaţiile mai mult sau mai puţin legal, şi care au în acte şi terenul aferent. Noi nu putem face rost de la ei de aceste acte, dar nu m-ar surprinde să constat că suprafeţele de teren pe care le deţin ei, adunate, pot depăşi chiar suprafaţa de teren de sub bloc, aşa că proprietarilor de apartamente nu le-ar mai rămâne nimic. Abia după ce facem rost de aceste acte de proprietate de la Primărie trebuie să ne adresăm la Oficiul de Cadastru, iar decizia finală este dată de Prefectură. Problema este că Primăria a refuzat în tot acest timp să. Abia după ce a fost arestat primarul Mircia Gutău, a cărui soţie are aici, la parter, un spaţiu unde are notariat, viceprimarul Monceanu ne-a înţeles şi a spus că va supune cererea noastră la vot în Consiliul Local. Ajutorul pentru reabilitarea blocului poate veni de la Guvern, la cererea Consiliului Judeţean, dar pentru aceasta trebuie să avem toate aceste date, pe care nu le putem obţine.” – a spus administratorul Asociaţiei de Proprietari ai blocului V1, Corneliu Veţeleanu.

Soţia primarului şi-a plantat cabinetul sub balconul locatarilor

Deşi cauza certă a slăbirii structurii de rezistenţă a blocului poate fi stabilită numai în urma unor măsurători clare, locatarii blocului nu exclud nici posibilitatea ca zidul să se fi fisurat şi din cauza numeroaselor modificări aduse spaţiului de la parterul clădirii, unde se află în prezent numeroase spaţii comerciale. Unul dintre acestea aparţine chiar soţiei omului, care a refuzat să le dea oamenilor actele necesare pentru a obţine terenul de sub construcţie, primarul Mircia Gutău. Locatarii blocului iau în calcul pericolul care îi paşte în caz de cutremur, mai ales că blocul a fost proiectat înainte de cutremurul din 1977. Unii locatari se tem de cutremur, dar alţii se tem de golirea buzunarelor, deoarece asigurarea obligatorie a locuinţelor i-ar putea costa foarte mult, datorită şubrezirii blocului.

Anda VLAD

Leave a Response