|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Copiii din Voineasa ÔÇô colindători prin Europa 

Copiii din Voineasa – colindători prin Europa

Elevii de la Şcoala generală din staţiunea Voineasa, 20 dintre ei vor reprezenta România înainte de sărbători în Belgia, la Bruxelles, în încercarea de a face în aşa fel încât tradiţiile populare româneşti să nu se piardă. Copiii care fac parte din ansamblul folcloric „La Obârşia Lotrului”, din Voineasa şi vor fi prezenţi în zilele de 15 şi 16 decembrie la Bruxelles, pentru a cânta colinde la Parlamentul European.

„Puii” de ciobani din Voineasa fac furori peste hotare

cei 20 de elevi din Voineasa vor prezenta trei spectacole de colinde şi obiceiuri de iarnă din zona de nord a judeţului Vâlcea, două dintre ele pe data de 15, iar cel de-al treilea pe 16 decembrie, în piaţa din centrul Bruxellesului. La Bruxelles vor fi prezenţi şi trei meşteri populari vâlceni: Marieta Giubega (ceramică), Silvia Veţeleanu (ţesături) şi Constantin Manoli (sculptură în lemn). Din delegaţia română mai fac parte Elena Stoica, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea. De asemenea, vor fi prezenţi şi trei profesori de la Şcoala Populară de Arte din Râmnic. Transportul va fi asigurat de Consiliul Judeţean. Dacă la precedenta ieşire din ţară copiii de la Voineasa au evoluat la dansuri moderne, de această dată ei vor prezenta în Belgia datinile şi obiceiurile din zona unde locuiesc. „Vom merge cu colindul, şi vom prezenta fiecare moment în parte. Vom fi primiţi de gazde cu colaci şi nuci, şi tot gazdele oferă un colac mare şi spun o urare tradiţională cu acest prilej, urarea colacului, specifică Ţării Loviştei. Copiii de la Voineasa concurează cu reprezentanţii tuturor ţărilor din Uniunea Europeană. Ideea mea este să deschidem festivalul cu steagul României şi cu cel al Uniunii Europene, pentru că aşa mi se pare normal.” – a mai spus îndrumătoarea grupului.  

Grup folcloric faimos în ţară

Grupul folcloric de la Voineasa s-a format iniţial în anul 1979, fiind denumit atunci „Micii păstori”. Din anul 1989 el şi-a schimbat denumirea în „La Obârşia Lotrului”, coordonatoarele grupului fiind învăţătoarea Maria Dulcea şi directoarea şcolii din Voineasa, Mihaela Oprescu. Cei 20 de copii vor pleca din România pe data de 12 decembrie, iar în seara de 14 decembrie vor fi cazaţi la Bruxelles. Meşterii populari vâlceni vor participa în aceeaşi perioadă la Târgul internaţional de meşteşuguri şi gastronomie. Cei 20 de copii de la Voineasa se pregătesc împreună de aproximativ patru ani. Cel mai mic reprezentant al grupului are 7 ani, iar cel mai mare 15. Copiii spun că sunt nevoiţi să repete în pauzele de la şcoală, pentru a câştiga timp, deoarece mulţi dintre ei mai au de făcut şi treburi în gospodărie. Din grup fac parte, printre alţii Georgeta Mihaela Predescu, „veterana” grupului, care are 15 ani, Oana maria Dobrin, de 14 ani, Mădălina Ungureanu (14 ani), Codruţ Ciulpan (14 ani), Iuliana Mihaela Ciulpan (11 ani), Florentina Mara Cojocea (13 ani) şi Sânziana Popescu (14 ani). Copiii cântă nu doar colinde, dar şi muzică populară. De asemenea, au şi dansat de multe ori la foarte multe competiţii, atât dansuri populare, cât şi moderne. „Noi reprezentăm Râmnicu Vâlcea acolo, la Bruxelles. De obicei repetăm cântecele în pauzele de la şcoală. Este ca un fel de hobby, cel puţin pentru mine. Nu cred că voi continua doar în această direcţie, cu cântecul sau dansurile populare. Noi nu avem aici decât şcoală generală. După ce vom termina opt clase vom merge, normal la liceu, la Râmnicu Vâlcea, Brezoi sau Sibiu.” – a spune Mihaela Predescu.

Mulţime de trofee şi diplome

De altfel, copiii de la Voineasa au câştigat până acum foarte multe premii. „Au participat la un proiect european care s-a derulat în Polonia pe linie sportivă şi au primit toţi diplome. Au participat în vara anului 2006 în Polonia, la Festivalul internaţional al cântecului şi dansului popular, au obţinut locul I la concursul „Din moşi strămoşi” şi sunt multipli laureaţi la festivalurile naţionale. Nici nu mai ştiu pe unde nu am fost cu ei la iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean am participat cu ei la festivalul 2Mugur de Fluier”, unde au obţinut locul I, iar anul trecut, la festivalul „Din moşi strămoşi” au obţinut de asemenea primul loc. Am fost pe la „Brâul de aur”, la Mangalia, dar preconizăm pentru viitor şi un parteneriat cu judeţul Alba la linie folclorică.” – a declarat îndrumătoarea grupului, Maria Dulcea.

Spre deosebire de copiii de la oraş, elevii de la Voineasa arată cu totul altfel şi au făcut până acum furori în străinătate tocmai din acest motiv. Cu obrajii îmbujoraţi, cu fălcuţe bucălate şi cu o bună dispoziţie molipsitoare, ei au păstrat în creierul munţilor de la Valea Lotrului ceea ce majoritatea copiilor de la oraşe au pierdut de mult: respectul faţă de familie, de şcoală şi de ceilalţi şi mai ales tradiţiile populare. „Avem câteva experienţe inedite cu ei. Era unul, de exemplu, Ionuţ, care a făcut furori în străinătate. Era grăsuţ, bucălat la faţă şi roşu în obraji… ce să mai, un cioban autentic. Era sufletul formaţiei, îmbrăcat în costum popular, cu bâta aia a lui, mai mare decât el. Venea tot timpul bosumflat la noi, sa se plângă că toată lumea îl lua de obraji şi că îl dureau. Mânca numai brânză cu pâine, de m-a speriat, ce să mai, fiu de cioban autentic.” – mai spune învăţătoarea Dulcea. Codruţ Ciulpan merge la Bruxelles împreună cu sora lui, Mihaela. Cum majoritatea familiilor din Voineasa se ocupă cu creşterea oilor copiii sunt şi ei puşi de multe ori să facă treburi în gospodărie. „Părinţii mei muncesc de dimineaţa până seara, asta este, uneori îi mai ajutăm şi noi. Eu am grijă de sora mea până vin ei, avem grijă unul de altul. Am fost în Polonia, am avut două invitaţii.” – spune băiatul.             

Leave a Response