|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Fântâni cu… hornuri 

 Invenţie românească sadea, în comuna Laloşu

 

Fântâni cu… hornuri

 

În luna martie ziarul nostru publicam imagini şocante cu fântânile din comuna vâlceană Laloşu care luau foc din cauza unor gaze care ieşeau din pământ. Localnicii puneau tuciuri pe care încălzeau apă pe care o foloseau la treburile gospodăreşti. La nouă luni de la declanşarea scandalului, la Laloşu fântânile ard în continuare. Ba mai mult decât atât, pentru a evita ca flăcările să mistuiască casele, Primăria din localitate a venit cu o invenţie ingenioasă. A montat “burlane” (hornuri din tablă) astfel încât gazele să se evapore la o distanţă de şase metri înălţime deasupra fântâni.

Pentru locuitorii din satele Mologeşti şi Portăreşti, din comuna Laloşu, incendierea fântânilor, la cea mai mică scânteie, a trezit o mare nelinişte. La vremea respectivă fenomenul era inexplicabil, iar în comuna uitată parcă de Dumnezeu, situată în sudul extrem al judeţului au început în curgă valuri-valuri fel de fel de oameni, veniţi din mai toate colţurile ţări să-şi dea cu presupusul despre incredibila “minune”. N-au lipsit nici autorităţile judeţului, au venit specialişti şi ziarişti câtă frunză şi iarbă. Cei care erau arătaţi cu degetul la vremea respectivă ca fiind vinovaţi, erau hoţii de combustibil, despre care se credea că au ţepuit conducta care traversează comuna şi aşa gazul se inflitra în fântânile sătenilor. Câteva luni de zile maşinile pompierilor militari au patrulat pe uliţele satului în ideea de a preveni un dezastru dar şi pentru a aproviziona cu apă potabilă localnici. Ieri, primarul comunei Laloşu, Ion Toma, ne-a spus: “Pentru că maşinile pompierilor au fost retrase din zonă, Primăria a găsit o soluţie pentru a preîntâmpina producerea unor incendii devastatoare. La familiile unde existau cele mai mare pericole de incendii, Cernitu, Stuparu, Lăcraru, Curcă, Ancuţa dar şi la altele, am montat nişte burlane din tablă deasupra fântânilor, cu o înălţime de şase metri. Gazul care iese în continuare şi acum se ridică în atmosferă şi astfel casele nu mai sunt în pericol”, spune alesul.

Dallas-ul se mută, pe bune, la Laloşu

Explicaţia pe care o dă primarul în legătură cu cauza care provocă acest fenomen cu totul inedit, este aceea că: “Din cauza mişcărilor tectonice şi a existenţei unei pungi de gaze naturale în subteran, frământările pământului au produs fisuri în stratul filtrant şi astfel gazul se înfiltrează în fântânile localnicilor”. Problema apei în comuna Laloşu va fi rezolvată însă altfel! De la 1 februarie 2007 vor începe lucrări de introducere a apei curente în toată comuna. Se vor fora puţuri la adâncimi de 300 de metri şi cu ajutorul hidrofoarelor foarte puternice apa va ajunge pe conductă la săteni. Iar pentru că localitatea pare să fie pe o “mină de aur”, reprezentată prin gazul metan, o firmă americană, din Dallas va începe de anul viitor exploatarea gazului cu ajutorul a cinci-şase sonde. Prospecţiunile care s-au făcut până acum arată că există rezerve foarte mari în subteran.

Raiul hoţilor şi al bătăuşilor

Veştile bune de introducere a apei curente şi de… venirea americanilor contrabalansează cu problemele cu care se confruntă locuitorii din zonă. Primarul Ion Toma spune: “În satul Olteţani trei gospodării sunt pe punctul de a fi luate de Olteţ, pârâul care traversează zona şi care nu a fost îndiguit. Acum, că vin Sărbătorile, ne confruntăm şi cu un alt fenomen. În comună nu avem decât un singur poliţişt, iar de fiecare dată mai este adus, cu delegaţie, un altul, care nefiind de-al locului nu se integrează. Aşa se face că au crescut furturile de animale iar bătăile prin discoteci se ţin lanţ”, spune alesul.

Dorel ŢÎRCOMNICU

Leave a Response