|duminică, noiembrie 24, 2024
  • Follow Us!

Pe Valea Oltului se circulă greu, cu intermitenţe 

Pe Valea Oltului se circulă greu, cu intermitenţe

În preajma Sărbătorilor de iarnă de la finele anului 2005 în judeţul Vâlcea, la Ocnele Mari, erau scoşi din case localnici de teama ca să nu-i ia valul de saramură. Oamenilor puşi să plece în pribegie, pe la rude sau vecini nu le-a tihnit de sărbători, sirenele maşinilor Pompierilor şi  Poliţiştilor dându-le fiori. Acum, tot în preajma Sărbătorilor, “bâlciul” s-a mutat pe Valea Oltului, unde începând de marţi au început să cadă stânci. Ieri, până la închiderea ediţiei, între localităţile Călimăneşti şi Brezoi, circulaţia se desfăşura anevoios, cu intermitenţe, din cauză că echipele de drumari încercau să decongestioneze zona.
Marţi, în jurul orei 16,30, pe Valea Oltului au căzut stânci, unele dintre ele de peste 300 de tone, drumul naţional ce leagă Râmnicu Vâlcea de Sibiu fiind astfel blocat în dreptul localităţii Brezoi-Vâlcea. După trei ore, circulaţia s-a reluat pe un singur fir, vehiculele fiind dirijate să circule intermitent pe sensul liber circulaţiei. Peste noapte, utilaje de la regia DN-Vâlcea au fost puse drept scut pentru a proteja sensul de circulaţie redat traficului, în cazul în care în zonă ar fi avut loc noi prăvăliri de stânci de pe versant. Poliţiştii au dirijat permanent traficul. Ieri dimineaţă, circulaţia a fost reluată cu intermitenţe pe ambele sensuri, întreruperile fiind datorate intervenţiei utilajelor care încercau să decongestioneze banda blocată de stânci. În apropiere s-au format cozi de maşini de câţiva kilometri. “În zonă trebuie să vină un buldozer de mari dimensiuni, pe şenile, care să rostogolească stâncile dincolo de parapet, utilajele pe care le avem neputând face faţă”, a spus şeful secţiei DN Vâlcea, ing. Eugen Mănescu.

Strânci au căzut peste un poliţist şi o familie din Cotnari

Deşi marţi seara oficialităţile propuneau varianta detonări stâncilor cu exploziv, s-a renunţat din cauză că prin preajmă trece o reţea electrică care ar fi fost distrusă în cazul detonării. Parapetul din beton ce străjuieşte drumul va fi distrus parţial, pentru a permite rostogolirea mastodonţilor. Faptul că în locul unde s-a produs acum căderea de stânci, între masivul muntos şi şosea există unloc viran, a fost de bun augur, fiind astfel “protejate” maşinile care circulau în trafic. Cu câţiva ani în urmă, pe aceaşi porţiune de drum, poliţistul Gheorghe Popelcă a fost rănit grav fiind surprins de o stâncă ce s-a prăvălit de pe versanţi. Dacia la volanul căreia se afla a fost făcută armonică. O familie din Cotnari-Iaşi a fost surprinsă tot de căderi de roci, o familie, soţ şi soţie rămânând fără picioare, iar nepoţelul lor a fost rănit grav la cap.

Dorel ŢÎRCOMNICU

Leave a Response