|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Trei jandarmeriţe au dat milităria jos din pod 

Spiritul cazon la genul feminin!

Trei jandarmeriţe au dat milităria jos din pod

Deşi sunt femei şi misogini le mai denumesc şi „spiritul slab”, ele se simt puternice, aşa că şi-au propus să muncească cot la cot lângă bărbaţi. Şi unde ar putea să o facă mai bine decât în armată. Cel puţin aceasta a fost dorinţa a trei vâlcence care au devenit jandarmeriţe cu acte în toată regula. Băieţoase, frumoase dar şi pline de sensibilitate Cristina, Ionela şi Larisa sunt nişte învingătoare ale Inspectoratul Judeţean de jandarmi Vâlcea.

Când întră în biroul impunător al comandantului unităţii, colonelul Ion Idu, salută milităreşte şi se aşează la masă. Prezenţa ziaristului le inhibă, dar încet-încet încep să-şi dea drumul la vorbă, să-şi învingă temerile. Cristina Dichel este cea mai mare dintre cele trei jandarmeriţe. Are 28 de ani, este din Rm. Vâlcea şi a fost asistent medical la un Dispensar şcolar, apoi la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Păuşeşti-Măglaşi. “ De când eram copil mi-am dorit să îmbrac haina militară. Mi-au plăcut chestiile ordonate şi sunt foarte meticuloasă. Eram foarte băieţoasă de mică şi la şcoală făceam numai boacăne. Eram capul răutăţilor. În rest, am fost un copil normal, mi-a plăcut sportul, nu unul anume şi m-am bucurat de fiecare moment al copilăriei mele. Mama fiind învăţătoare, am dat examen la Pedagogic şi nu am intrat. A fost cel mai mare eşec al meu. Apoi m-am dus la sanitar. După ce am terminat liceul am vrut să dau la Academie, dar mama mi-a spus că nu este o meserie de femei”, ne spune Cristina, al cărui viitor soţ lucrează tot în sistem.

Jandarmeriţa, absolventă de Litere

Ionela Berbecaru are 23 de ani şi este din Drăgăşani. De concursul organizat la jandarmi a auzit de la prieteni . Chiar dacă în familie are un tată care este încadrat la Drăgăşani la unitatea de jandarmi, Ionela a încercat să se descurce singură, luând deciziile fără a cere părerea cuiva. “Am terminat Facultatea de Litere la Piteşti şi la numai două luni am aflat de acest concurs. “Mi-a plăcut senzaţia aia pe care o ai când priveşti pe cineva în uniformă. Uniforma impune şi respect, dar cel mai greu cred este ca o femeie să fie respectată în afara unităţii. Continui o tradiţie de familie, dar asta nu înseamnă că am fost influenţată, din contră, fac ceea ce îmi place. Faptul că am câştigat concursul, mi-a oferit şansa de a dovedi că pot şi singură să-mi ating ţelul, fiind cea mai grea realizarea a vieţii mele”, spune Ionela.
Stilul cazon, moştenire de familie
„Mezina” grupului de la Comunicaţii este Larisa Rotaru. Are 20 de ani şi este studentă în anul III la Universitatea Constantin Brâncoveanu, secţia Finanţe Bănci. “Şi eu continui  o tradiţie de familie, dar asta nu înseamnă că tatăl meu m-a influenţat în decizia de a veni la unitate. Am învăţat, m-am pregătit, şi am avut şansa să intru. Dintotdeauna mi-am dorit să îmbrac uniforma”. Îşi împleticeşte degetele de la mâini, şi apoi adaugă: “Cred că se moşteneşte chestia asta cu armata! Stilul de viaţă milităresc o să-mi influenţeze viaţa, mai ales de acum înainte, deoarece am intrat la vârsta asta în armată”.
Pentru că în unitatea de jandarmi de la Vâlcea sunt puţine femei încadrate, cele trei jandarmeriţe spun că nu sunt tachinate de colegi, din contră: “Nu simţim că avem colegi misogini. Din contră ne simţim protejate şi privilegiate. Ni se acordă respect, şi de ce nu, simţim că suntem mult mai respectate aici în unitate, decât în viaţa personală, pe stradă sau în oraş. Nu trebuie neapărat să porţi o uniformă să fi respectat! De exemplu, dacă ne ducem la masă, imediat ni se oferă locuri unde să stăm”, adaugă zâmbind Cristina.

Comandatul Inspectoratului judeţean de Jandarmi Vâlcea, colonelul Ion Idu spune. “Băieţii sunt foarte atenţi cu cele trei fete şi nici pe departe nu se poate spune despre ei că sunt misogini. Ba chiar îşi mai temperează uneori limbajul. Fetele sunt ca o pată de culoare, extrem de conştiincioase, iar bărbaţii simt că trebuie să-şi facă datoria mai ales când ştiu că sunt urmăriţi de ochii indiscreţi ai jandarmeriţelor”.

Dorel ŢÎRCOMNICU

Leave a Response