|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Primăriile au devenit moaşe comunale 

Mircia Gutău: Până la urmă trebuie să asistăm şi la naşteri, dacă tot dăm trusouri pentru nou-născuţi”

Primăriile au devenit moaşe comunale

• Guvernul însărcinează administraţiile publice locale cu aplicarea legilor de protecţie socială

Începând cu data de 1 ianuarie au intrat în vigoare o serie de acte normative în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului, care au ca responsabili autorităţile administraţiei publice locale, în speţă primăriile. Legea nr.482/2006 priveşte acordarea de trusouri pentru nou-născuţi şi prevede acordarea pentru fiecare copil nou-născut, la ieşirea din maternitate sau la eliberarea certificatului de naştere), a unui trusou care să cuprindă lenjerie, haine şi produse pentru îngrijire, în cuantum de 150 lei. Până la sfârşitul lunii martie 2007 urmează a fi aprobate normele metodologice de aplicare a acestei legi. În legătură cu această lege, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău a făcut chiar o glumă. „Până la urmă, primăria mai trebuie să asiste şi la naşteri, dacă tot dăm trusouri”, a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă.

O altă lege de protecţie socială este cea privind acordarea sprjinului financiar la constituirea familiei, care prevede acordarea unui sprijin financiar de 200 de euro tinerilor aflaţi la prima căsătorie, pe baza cererii depuse la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor al municipiului în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa unuia dintre soţi, sau după caz, la sediul oficiului de stare civilă unde s-a încheiat căsătoria. Dreptul de ajutor se stabileşte prin dispoziţia scrisă a primarului.

OUG nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului prevede modificarea, începând cu 1 ianuarie 2007, a cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la 2, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap şi a alocaţiei de stat pentru aceleaşi categorii de copii, după cum urmează: indemnizaţie: 600 lei/lună; alocaţie de stat: 200 lei/lună.

OUG nr.107/2006 pentru modificarea OUG nr.5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice prevede acordarea de ajutoare familiilor şi persoanelor singure care utilizează lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, altele decât cele beneficiare de ajutor social, în funcţie de venitul mediu lunar realizat pe membru de familie.

• Octavian HER├×A

Leave a Response