|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

ROSAL a luat faţa URBAN-ului 

Bătălia finală pentru gunoiul râmnicenilor

ROSAL a luat faţa URBAN-ului

Pe 1 ianuarie, la prima oră, operatorii ecologici de la ROSAL GRUP (termen european pentru salariaţii din salubritate care ridică gunoiul şi-l transportă) au intrat în pâine la Râmnicu Vâlcea. Au fost în acea zi singurii care au ridicat gunoiul menajer de la case şi asociaţii de proprietari. A doua zi urmau să apară şi cei de la URBAN. Câteva zile râmnicenii au fost şocaţi de numărul mare de gunoieri care se grăbeau să le facă curat prin ghene şi pubele. ROSAL a început să operez în municipiul nostru cu 16 autospeciale moderne.

Primii la curăţenie în Râmnic

„Mai avem două de rezervă, una de ridicat clopotele cu deşeuri reciclabile şi una de spălat pubele” ne-a declarat Ion Visalon, director al ROSAL în Râmnicu Vâlcea, un profesionist care şi-a petrecut o viaţă în Protecţia mediului şi în Garda de mediu şi care a demisionat spre satisfacţia liberalilor în 28 decembrie pentru a lucra ca şef la ROSAL. Societatea cunoscută tuturor prin popularitatea de care se bucură Silviu Prigoană, acţionarul majoritar, şi-a luat un sediu impunător în Râmnic pe strada Danil Ionescu nr. 6 A., are 80 de salariaţi toţi din Vâlcea. Aceştia au încheiat deja contracte cu peste 10 mii de râmniceni. „ S-au încheiat contracte chiar şi cu oameni care nu au avut niciodată pentru că ci de la URBAN refuzau să intre în anumite străzi. Vom intra noi. Vom ridica gunoiul mai des şi râmnicenii vor fi mulţumiţi „ spune Stelian Minea, reprezentantul Rosalului, un profesionist cu 12 ani de experienţă în salubritate care supraveghează bunul mers al extinderii contractelor cu populaţia şi agenţii economici. Cei de la ROSAL ţin legătura permanent cu primăria Râmnicului şi au informat administraţia locală despre contractele încheiate. „ Suntem mulţumiţi că vâlcenii au înţeles foarte bine din mass media că ROSAL se va ocupa de salubrizare. Cei care locuiesc la case chiar au fost miraţi că nu  luăm banii pe loc aşa cum procedau cei de la URBAN iar unii, mi se pare că de pe strada Goranu ne-au spus că vor să li se ridice gunoiul mai des pentru că o singură dată pe lună cum se ridica până acum e prea puţin.”

La finele anului trecut administraţia locală, prin primarul Mircia Gutău şi Urban SA prin Teodor Florescu, s-au acuzat prin conferinţe de presă şi au bulversat într-un fel populaţia. Deşi în instanţă URBAN mai are o minimă speranţă pentru termenul din 12 ianuarie 2007 specialiştii pe care i-am consultat ne-au spus că ROSAL este practic firma care va salubriza Râmnicul juridic nefiind vorba decât despre o revizuire şi că hotârârea definitivă şi irevocabilă a instanţei care stabileşte că ROSAL este câştigătorul licitaţiei nu poate fi anulată. Prezentăm în continuare argumentele celor două firme de salubritate care au încercat să pună mâna pe gunoaiele noastre.

ROSAL

1. Termenul în care URBAN trebuia să-şi majoreze capitalul social la 10 miliarde pentru ca licenţa de operare să-i redevină valabilă era de 90 de zile, începând cu 10 ianuarie 2005, conform Ordinului ANRSC nr.15, din aceeaşi dată.
2. Certificatul fiscal prezentat de ROSAL era în regulă: eliberat la 29 septembrie 2005 atestă că firma nu avea datorii la bugete la 31 august 2005 (finele lunii precedente) şi era valabil 30 de zile de la eliberare, adică până la 29 octombrie 2005, iar licitaţia a vut loc la 26 octombrie 2005. Aşa prevede Codul Fiscal în vigoare.
3. Beneficiarii serviciilor Rosal vor plăti în plus faţă de ce plăteau către Urban: 6-9 bani / m.c. de gunoi. Câştigă însă, incomparabil mai mult, bugetul local, fiindcă redevenţa plătită de Rosal este sensibil mai mare.
Rosal Grup are un capital social şi o cifra de afaceri, care depăşesc de 8-9 ori pe cele ale firmelor concurente din domeniu, iar dotarea acesteia este net superioară .

URBAN

Teodor Florescu, director general SC URBAN SA: „Noi aşteptăm decizia instanţei, pe data de 12 ianuarie. Motivul pentru care m-am supărat puţin a fost acela că Primăria s-a grăbit să pună în aplicare contractul cu Rosal şi, dacă nu din bun simţ, măcar din datoria faţă de cetăţeni şi de o societate care lucrează de vreo 40 de ani în Râmnic, sub diverse forme de organizare, consider că trebuia să aştepte decizia instanţei. Iar în acel moment, dacă pierdeam, îi garantam că firma URBAN singură preda contractele societăţii care câştiga corect. Suntem încrezători că instanţa va lua o decizie corectă de această dată. Mai avem două căi de atac, una foarte puternică, dar n-am vrea să apelăm la ea pentru că este prea dură… Cât priveşte recomandarea pe care ne-a făcut-o ANRSC, i-am atrage atenţia primarului că aceasta nu face parte din caietul de sarcini. Nu era o cerinţă, o obligaţie, să ne majorăm capitalul social. Cu toate acestea, am depus în termen şi acest provizion, am depus banii în cont, mărindu-ne capitalul. Au fost şi nişte proceduri, pe care le-am îndeplinit. Am întrebat ANRSC dacă e vreo grabă şi ne-a spus că nu e nici o problemă. Nu a fost nici o încălcare a legii, totul s-a făcut de comun acord cu ANRSC. Şi oricum, nu capitalul social face curăţenie sau dă experienţa ori valoarea unei firme. Puteam foarte bine să rămânem cu un capital social de 500 milioane lei, dar cu un patrimoniu de aproximativ 800 miliarde lei şi o cifră de afaceri de 2.000 de miliarde”.

Traian Guminski

Leave a Response