|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Raportăm: Alianţa D.A. a murit 

Raportăm: Alianţa D.A. a murit

Decizia democraţilor de a participa pe liste proprii la alegerile europarlamentare din 13 mai reprezintă punctul pus Alianţei D.A., după aproape 3 ani şi jumătate de la semnarea protocolului de către Traian Băsescu şi Theodor Stolojan. Mai bine spus, pediştii au spus un NU tranşant Alianţei D.A. Ceea ce s-a întâmplat a fost oarecum previzibil, date fiind condiţiile în care a funcţionat până acum această formaţiune politică formată din PD şi PNL. Decizia participării pe liste proprii a PD a fost exact inversul aşa-numitei dovezi de bunăvionţă solicitate de către liberali. Doar o săptămână au rezistat democraţii în faţa preşedintelui Traian Băsescu, care a cerut insistent în ultima perioadă ieşirea de la guvernare a Partidului Democrat. Boc a făcut până la urmă exact ceea ce i s-a spus: i-a lăsat pe liberali de capul lor, într-una din cele mai grele situaţii din ultimii 17 ani.

Toată lumea spune că PNL-ului i se trage de la acel bileţel trimis de Tăriceanu lui Băsescu. În fapt, braţul înarmat al Cotroceniului, Elena Udrea, a lansat pe piaţă informaţia cu bileţelul tocmai pentru a crea premisele declanşării scandalului. Toată această chestiune nu a fost altceva decât un pretext pentru ruperea definitivă a relaţiilor între PD şi PNL, precum şi o nouă încercare de discreditare a premierului Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu avea nevoie, pe de altă parte, de o nouă dovadă de putere în faţa democraţilor. Bulgărele de zăpadă s-a rostogolit în final exact aşa cum a dorit preşedintele, luându-l la vale pe Tăriceanu, cu procentele PNL cu tot.

Există însă un mare câştigător al deciziei democraţilor: PSD. Acest partid, odată cel mai puternic din România, care timp de doi ani aproape că nu a contat în opoziţie, se vede deodată în situaţia de a putea profita de o situaţie de criză la nivelul guvernului. Dispariţia Alianţei înseamnă de fapt o împărţire a voturilor pentru Europarlamentul European şi implicit, o redistribuire pozitivă pentru PNL. Este foarte clar că PNL şi PD nu vor putea obţine separat procentele pe care le-ar fi obţinut împreună. Pe de altă parte, partidul condus de Mircea Geoană are posibilitate de a-şi construi o agendă politică extrem de interesantă, cu materialul clientului. Oricât s-ar fi strâduit strategul partidului, Ron Weber să caute o temă menită a creşte PSD în sondaje nu ar fi reuşit să găsească o ghiduşie mai bună decât ceea ce se întâmplă acum pe scena politică românească. Dintr-o dată, PSD s-a trezit în braţe cu un ditamai scandalul, care s-ar putea transforma peste noapte într-un ditamai agentul electoral. Departe de a se rezuma doar la procedurile de suspendare a preşedintelui statului, situaţia de avantaj în care se află PSD în acest moment poate duce la o modificare substanţială a procentelor deţinute în sondajele de opinie de fostul partid de guvernământ. Sunt în stare să pun pariu că în sondajele din primăvară PSD se va situa pe o poziţie mai bună decât cea deţinută acum. Sfărâmarea Alianţei D.A. va duce practic la un război în doi: PD şi Traian Băsescu pe de-o parte, PSD şi aliaţii săi pe de altă parte. Astfel, PSD devine extrem de interesant. În funcţie de cum va reuşi să profite de avanatajele picate din cer, va putea să câştige alegerile. Sau să le piardă.

În acest context, devine limpede că PNL nu are la îndemână prea multe variante. De departe, cea mai la îndemână soluţie este situarea rapidă alături de PSD şi PC, pentru contracararea politicii duse de Partidul Democrat. Şi astfel, ajungem exact la acea ciudată coaliţie formată din trei partide care s-au aflat la un moment dat la guvernare. Ce va ieşi din aceste jocuri politice, vom vedea.

• Octavian HERŢA

Leave a Response