|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Afacerea 

Traian Dobrinescu jonglează cu milioane de euro (II)

Afacerea „Cindrelul”

Relatam în ediţia trecută despre scandalul declanşat la RAPPS- Olăneşti după ce în 5 februarie a avut loc o licitaţie pentru desemnarea unei firme care ar urma să construiască un hotel şi o bază de tratament. „ Ziarul de Vâlcea” aflase despre această licitaţie şi cum suma de 10-11 milioane poate să atragă oricând unii obişnuiţi ai aranjamentelor de licitaţii am cerut public transparenţă şi corectitudine.

Licitaţi şi incompatibilităţi

Eram circumspecţi şi se pare că am avut dreptate. În Regia Autonomă a Protocolului de Stat domneşte dezordine de ceva vreme iar DNA este foarte interesat de afacerile dubioase ale suspendatului director general Adrian Dumitru. Cum şi directorul sucursalei Olăneşti, liberalul consilier judeţean Traian Dobrinescu, nu e uşă de biserică nu ne-a mirat faptul că la câteva zile doamna Maria Tudor a organizat o conferinţă de presă pentru a demasca neregulile de la această licitaţie precum şi suspiciunile unor aranjamente menite să favorizeze societatea comercială Electronics SRL.După deschiderea ofertelor s-a întocmit un proces verbal neştampilat şi nesemnat de nimeni, în care s-a prezentat numele ofertanţilor şi preţul oferit de fiecare. Nu li s-a permis ofertanţilor sa dea citire ofertelor făcute, aşa cum se procedează la o licitaţie deschisă. Cei doi ofertanţi nu au contrasemnat ofertele (unul la altul) şi nici membrii comisiei nu le-au semnat, astfel încât să nu fie posibilă ulterior înlocuirea vreunui document. Conform caietului de sarcini, licitaţia va fi adjudecată după patru indicatori: preţul oferit (60 la sută), perioada de execuţie (25 la suta), perioada de garanţie (5 la sută) şi manualul de calitate (10 la sută). Omul de afaceri Maria Tudor susţine că atât Info Service, cât şi Hidroconstrucţia, au menţionat că doresc să comunice în faţa comisiei toate aceste elemente ale ofertei lor, însă comisia de licitaţie nu a fost de acord cu acest lucru. Între timp, reprezentanţii celor două firme participante la licitaţie au discutat între ei asupra termenului de execuţie pe care l-au înserat în oferta. O reprezentantă a Hidroconstrucţia ar fi menţionat că oferta lor are un termen de execuţie de 18 luni, moment în care reprezentantul Info Service a precizat că a lor are 15 luni. Şi preţul oferit de Info Service a fost mai mic decât cel al Hidroconstrucţia: 37.920.819 lei faţă de 38.894.118,39. Societatea Electronics este incompatibilă şi că nu trebuia admisă la licitaţie ca subcontractant, deoarece între această firmă şi cele ale lui Traian Dobrinescu există relaţii de afaceri şi colaborare.
Dar preşedintele comisiei de licitaţie, Traian Dobrinescu, este specializat şi obişnuit cu incompatibilităţile. El a reuşit să rămână consilier judeţean şi după numirea sa ca director la RAAPPS Olăneşti în ciuda legii care spune clar. : „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu: …d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea admisistrativ-teritoriala respectiv.”( Legea nr. 161/2003).

Comisionul păstrează tronul

Om de afaceri (acţionar în mai multe societăţi), consilier judeţean, director. O triplă ipostază care i-a permis să prospere financiar, să-şi mărească proprietăţile şi să-şi îmbunătăţească nivelul de trai. Al lui şi al familiei care a prosperat şi ea şi a avansat în funcţii. Deci Traian Dobrinescu este un personaj tipic României de azi. Un director care pare legat prin fire nevăzute de cei de la Electronics. Care au beneficiat de câştigarea altei licitaţii pentru renovarea hotelului de două stele Cindrelul din staţiunea Păltiniş ( judeţul Sibiu), unitate hotelieră aparţinând RAPPS şi aflată în administrarea directă a lui Traian Dobrinescu. Pentru reparaţii şi renovări la această unitate Electronics va primi 3 milioane de euro. Am vizitat în wekendul trecut Păltinişul împreună cu doi vâlceni şi doi sibieni specializaţi în construcţii. Am făcut fotografii şi am remarcat tehnicile învechite folosite la lucrări. Specialiştii din construcţii ne-au confirmat ceea ce bănuiam deja. Că ar putea face această lucrare cu un profit substanţial pentru cel mult 2, 5 milioane euro. La întoarcerea în Vâlcea contactăm nişte oameni care au avut de-a face cu multe licitaţii. Ei ne explică de ce în ultima vreme unele licitaţii se ţin în teritoriu şi nu în Capitală unde este sediul central al unor instituţii ale statului. „ Păi în Bucureşti este vâlvă mare. Presă centrală, DNA, controale , concurenţă . Deci neplăceri. Aşa că dacă eşti un ministru sau director deştept muţi licitaţiile prin judeţe. Acolo vasalii tăi se vor descurca cumva. Dealtfel dacă observaţi multe comisii sunt formate, ca şi cea de la licitaţia din Olăneşti de un preşedinte şi din câţiva membri care sunt subalternii preşedintelui comisiei. Cei din teritoriu vor aranja licitaţia şi periodic îţi vor plăti şi ţie, bosului din Capitală, o taxă pentru păstrarea feudei. Aşa eşti ferit de acuzaţii şi suspiciuni şi poţi spune oricând că nu ai mâncat usturoi deci nu-ţi pute gura”. Noi am aflat totuşi că unele afaceri PUT. Aşa că nu rataţi ediţia viitoare când vom dezvălui o afacere care pute la propriu şi la figurat.

Traian Guminski

Licitaţiile trucate produc anual pagube de milioane statului

Berbeci îngrăşaţi din SAPARD în grajduri CAP-iste

RAAPPS va finaliza o operaţiune de sifonare a banilor publici

Statul este muls de firmele de casă ale directorilor politici

DNA trebuie să demareze o anchetă

Afacerea „Cindrelul”

Traian Dobrinescu jonglează cu milioane de euro

Leave a Response