Culele de la Măldăreşti, „mirese“ cu pretendenţi mulţi
Avalanşă de cereri de retrocedare:
Culele de la Măldăreşti, „mirese“ cu mulţi pretendenţi
Culele de la Măldăreşti sunt râvnite de mulţi pretendenţi, care au solicitat retrocedarea clădirilor şi a terenului aferent. După ce, în anul 2003 a fost respinsă o cerere de retrocedare a monumentului istoric „Cula Duca” de la Măldăreşti, depusă de bucureşteanul Radu (Rochas) Roşca, mutat în străinătate, o rudă acestuia, Alexandra Roşca vrea să ridice din nou pretenţii asupra construcţiei, care este înscrisă în patrimoniul cultural-naţional. În anul 2003 solicitantului i s-a transmis faptul că nu are dreptul să revendice imobilul respectiv deoarece nu a putut face dovada că este moştenitorul fostului proprietar, ba, mai mult, fostul proprietar a donat clădirea statului, aceasta nefiind preluată abuziv.
Pretenţii fără dovezi
Prima notificare a fost trimisă la Primăria Măldăreşti în luna august 2001, fiind înregistrată sub numărul 2870. În aceasta Radu (Rochas) Roşca precizează faptul că doreşte restituirea clădirii în natură, în conformitate cu Legea 10/2001, ca moştenitor al Nadiei Duca. „Solicit restituirea în natură a imobilului, construcţie şi teren aferent, situate în comuna Măldăreşti, cunoscute sub numele de „Cula de la Măldăreşti”, care a fost proprietatea soţului defunctei mele mame, I. Ghe. Duca. Imobilul a trecut fără titlu legal în patrimoniul statului, valoarea estimativă a imobilului – teren şi construcţie fiind de 1.000.000 de dolari SUA.” – preciza solicitantul imobilului. Acesta nu a dovedit însă cu acte calitatea de moştenitor, astfel că, la vremea respectivă, CJ Vâlcea a dat dispoziţie de respingere a solicitării. „Imobilul aparţine domeniului public al judeţului Vâlcea, face parte din patrimoniul cultural-naţional şi figurează pe lista monumentelor istorice, fiind clasat în categoria valorică A. Nu face parte din categoria celor preluate abuziv de stat, deoarece donaţia făcută statului în anul 1970 de proprietarul acestora nu a fost anulată. Totodată, pentru că nu şi-a dovedit dreptul de proprietate cu privire la imobilul solicitat, notificatorul nu este îndreptăţit nici la măsuri reparatorii, astfel că se respinge cererea.” – a menţionat preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Vâlcea, Iulian Comănescu. Directorul Direcţiei Administraţiei Locale din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Manolea spune că a fost contactat recent de avocata familiei Roşca, Cristiana Budeş, care i-a spus că va reveni cu o altă cerere de retrocedare.
Avalanşă de revendicări
În acelaşi timp, primarul comunei Măldăreşti, Ionel Dragu spune că avocata familiei Roşca s-a prezentat şi la primărie, unde a depus o cerere prin care solicită eliberarea unor acte din care să reiasă faptul că această Culă Duca sau Cula Măldărescu, cum mai este numită, precum şi Casa memorială I.G. Duca au aparţinut Nadiei Duca şi când au trecut acestea în proprietatea statului. „Cererea este depusă de Alexandra Roşca, în numele său şi al lui Radu Roşca. Nu mi-a depus nici un act prin care să dovedească în vreun fel faptul că sunt moştenitorii Nadiei Duca. Eu am înţeles că acest Radu Roşca ar fi murit în America, dar nu avem dovezi în acest sens. Vom vedea ce se mai întâmplă.” – spune primarul Ionel Dragu. Primarul spune că pentru Casa Memorială I.Ghe. Duca a primit o notificare de retrocedare şi de la un alt moştenitor al Nadiei Duca, Radu Drăgan. „Este un fel de nepot de departe, din partea soţiei fratelui lui Gheorghe Duca, Grigore. De asemenea, Cula Greceanu de la Măldăreşti a fost revendicată de Ileana Anghel Greceanu, care a solicitat restituirea imobilului în natură. În acest caz, procesul este încă pe rol, deoarece solicitanta nu este mulţumită de suma pe care i-a oferit-o ca despăgubire Consiliul Judeţean Vâlcea. „S-a făcut evaluarea acum vreo doi ani la peste 9 miliarde, apoi la 11 miliarde, iar acum am înţeles că cu făcut din nou contestaţie şi au cerut 14 miliarde.” – spune primarul de la Măldăreşti.
Monumente de patrimoniu naţional
Impunătoare prin masivitatea zidurilor, „Cula Duca” a fost construită în anul 1812 de Gheorghiţă Măldărescu, chiar dacă din inscripţia de pe peretele etajului se poate descifra anul 1827. În 1907, un urmaş al Măldăreştilor a vândut clădirea lui I.G. Duca şi, 55 de ani mai târziu, văduva acestuia a donat-o statului. Din complexul muzeal de la Măldăreşti, situat la 4 kilometri de Horezu mai fac parte casa memorială I.G. Duca, construită în 1912 de omul politic liberal I.G.Duca pentru a fi folosită drept casă de vacanţă şi Cula Greceanu, cel mai vechi edificiu din cadrul complexului muzeal de la Măldăreşti. Cula Greceanu de la Măldăreşti este de altfel cea mai veche culă din ţară, de secol XVI şi are un caracter de fortificaţie. În cazul acestui monument legenda spune că primul care a construit aici este Tudor Maldăr, un căpitan al lui Mihai Viteazul. Imobilul a intrat în patrimoniul muzeului din 1956. Aceasta a fost folosită foarte des în producţiile cinematografice, aici turnându-se filme de referinţă ca : „Neînfricaţii”, „Drumul Oaselor”, „Iancu Jianu – Haiducul”.
Anda VLAD