Revoluţie în transportul în comun vâlcean
Oamenii deputatului Becşenescu au declanşat:
Revoluţie în transportul în comun vâlcean
Sudul judeţului poate rămâne descoperit
În transportul în comun din Vâlcea s-a declanşat în ultimele două zile o adevărată revoluţie, produsă în urma deciziei conducerii Autorităţii Rutiere Române de a suspenda licenţele de transport pe şapte trasee judeţene care fac legătura dintre Râmnic şi sudul judeţului, care fuseseră atribuite prin licitaţie în anul 2005 firmei la care este acţionar deputatul Dumitru Becşenescu. Decizia de suspendare a licenţelor de transport pentru traseele câştigate prin licitaţie în anul 2005 de firma Antares Transport, în asociere cu firma Transroby a fost luată încă din luna iulie 2006, printr-o decizie luată de Autoritatea Rutieră Română Bucureşti. Şoferii firmei Antares nu au predat licenţele la ARR Vâlcea, iar acum conducerea firmei apreciază că transportul de persoane pe traseele respective va fi blocat începând cu data de 18 februarie. Şoferii firmei au făcut o grevă spontană în incinta autogării, blocând circa 30 de minute intrarea şi ieşirea din autogară.
Transport blocat
Directorul general al SC Antares Transport, Nistor Cărămidă a spus că nici una dintre maşinile firmei nu va mai asigura transportul e rutele respective începând cu această săptămână. „Sunt aproximativ 3000 de vâlceni care erau transportaţi zilnic pe traseul care de fapt este mărul discordiei, respectiv Drăgăşani – Băbeni – Râmnicu Vâlcea, pe care noi aveam 48 de curse, oamenii nu vor mai putea ajunge la serviciu sau acasă, deoarece eu nu îmi pot asuma riscul de a continua acest transport după data de 18 februarie, pentru că risc închisoarea.” – spune directorul Antares Transport. „Am făcut sesizare la Cabinetul Primului Ministru, la Prefectură, la Consiliul Judeţean şi chiar la DIICOT. Sunt 12 microbuze pe Drăgăşani, 24 de şoferi care rămân pe drumuri” – a precizat şi parlamentarul Dumitru Becşenescu, acţionar la firma Antares Transport şi proprietarul grupului de firme Antares. Reprezentanţii firmei Antares spun că nu au încălcat legea, ba mai mult, că au de partea lor o hotărâre judecătorească definitivă care le recunoaşte dreptul de a presta în continuare servicii pe traseele respective.
„Nu avem nimic cu ei”
Pe de altă parte, conducerea ARR Vâlcea precizează faptul că legea le dă voie şi chiar îi obligă pe angajaţii firmelor Antares şi Transroby să asigure în continuare transportul pe traseele câştigate prin licitaţie, chiar dacă au licenţele suspendate, până la 30 de zile după organizarea unei noi licitaţii şi atribuirea serviciului altui operator. „Dacă vor refuza să asigure în continuare traseele abia atunci sunt pasibili de pedepse grave, nu acum. Legea chiar îi obligă să asigure transportul. Noi nu ne permitem să facem ilegalităţi aici, pentru că riscăm să mergem la puşcărie. Nu avem nimic cu ei. Păcat că nu am fost eu în localitate când au blocat autogara, că toţi inspectorii erau acolo şi le dădeau amenzi. Ei trebuiau să fie pe traseu, să transporte oamenii, nu să facă grevă.” – spune la rândul său directorul ARR Vâlcea, Florinel Butnaru.
Nu au fost sancţionaţi pentru grevă
Deocamdată, greva angajaţilor firmei lui Dumitru Becşenescu nu a avut repercursiuni penale. „Nu le-am dat nici o sancţiune, pentru că autogara este proprietatea lor, şi au deblocat căile de acces la scurt timp după ce au ajuns jandarmii acolo.” – a declarat şeful jandarmeriei Vâlcea, colonelul Ion Idu.
Anda VLAD