|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Sinistraţi în propriile case 

Sinistraţi în propriile case

• 19 case distruse în judeţul Vâlcea din cauza alunecărilor de teren şi a incendiilor

De la începutul anului 2007 şi până în prezent, în judeţul Vâlcea 19 case s-au prăbuşit sau au fost părăsite de cei care le-au construit, din cauza alunecărilor de teren. La Instituţia Prefectului, primarii fac fel de fel de depeşe, cum că pâmântul o ia la vale, în speranţa că vor primi un ajutor de undeva. În foarte multe cazuri, păsurile sinistraţilor rămân doar simple statistici în evidenţe instituţiilor publice. Mai mult decât atât, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a venit cu propunerea ca avertizările în cazul calamităţilor să fie trimise primarilor, prin SMS.

Ploile abundente, seceta prelungită, furtunile apărute din senin, incendiile sunt doar câteva “surprize” cu care se pot trezi peste noapte locuitorii satelor vâlcene şi nu numai ei. Aşa se face că la Instituţia Prefectului , şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, col. Adrian Andrei Mesescu a propus ca averizarea edililor comunelor vâlcene să se facă prin… SMS. Cum la unele Primării nici vorbă de calculatoare, iar acolo unde sunt, primarii se uită pe e-mailuri din joi în Paşte, soluţia transmiterii prin fax nu s-a dovedit viabilă. Explicaţia col. Mesescu este următoarea: “Transmiterea prin fax se face cu dificultate pentru toate localităţile din judeţeul Vâlcea, în cazul unei avertăzări, durata poate fi de aproximativ 5 ore, şi asta din cauza inexistenţei unui aparat şi a unui număr telefonic dedicat pentru fax”. Cu alte cuvinte, dacă nu există calculator şi nici fax, avertizările se fac în alte locuri decât la Primărie, iar mesajul care anunţă furtuna poate ajunge cânt deja nu mai este nici un supravieţuitor. Pentru ca avertizările să fie operative, col. Mesescu a propus trimiterea de SMS din dispeceratul Centrului Operaţional Judeţean, printr-un calculator conectat la Internet, simultan către toate telefoanele mobile ale celor responsabil. Succesul poate fi garantat sută la sută, dacă în zonă este şi semnal pentru telefonia mobilă, că altminteri, edilul poate afla de pericolulul care paşte comunitatea, doar dacă se urcă în cine ştie ce vârf de deal sau în vreo plută mai înaltă.

Un drum comunal a fost şters de pe hartă

De la 1 ianuarie 2007 şi până în prezent, în judeţul Vâlcea 19 locuinţe au fost afectate de alunecările de teren şi incendii. Într-un raport al Instituţiei Prefectului mai sunt cuprinse alte nouă comune unde casele fie sau prăbuşit fie au devenit nelocuibile. În comuna Popeşti, dealul cunoscut de localnici sub denumirea de “Dealul Badi” a luat-o la sănătoasa. Doi fraţi, Constantin şi Elena Popescu au trebuit să plece în pribegie, pe la rude, casele lor devenind nelocuibile: “Am făcut şi poze şi le-am trimis la Situaţi de Urgenţă, dar nu se rezolvă nimic. Hăul (râpa, n.r.) a ajuns la o înălţime de cinci metri şi oamenii au fost nevoiţi să-şi găsească alte adăposturi provizorii. Anul trecut ne-a dispărut de pe harta comunei drumul comunal (DC 105) Popeşti-Firijba şi nu a interesat pe nimeni. A trebuit să facem o rută ocolitoare ca să se facă legătura cu satul respectiv”, spune viceprimarul Ion Molea.

Locuiesc în grajduri să nu cadă casele pe ei

La Meteeşti, în cătunul Lespedea, casa lui Ion Constantin Ungureanu este pe punctul de a se prăbuşi. Oamenii sunt săraci lipiţi pământului, au şi un copil cu handicap grav şi n-au posibilităţi să reabiliteze casa sau să cosntruiască alta în altă parte. “Tot în apropiere mai este o situaţie similară la un al localnic, dar acesta nu ne-a dat voie să monitorizăm situaţia”, a spus edilul Nicolae Stănişor. Şi în comuna Glăvile, la cei 70 de ani, Ioana Mihai şi-a părăsit casa, devenită nelocuibilă din cauza alunecărilor şi a plecat la fiica ei în oraşul Bălceşti. “Lângă casa ei, la vreo zece metri o altă gospodărie este în pericol, iar o situaţie asemănătoare este cu alte două case din comuna Olteanca. Fenomenul alunecărilor a început încă de anul trecut, dar s-a agravat în ultimele zile”, a spus primarul Ion Ignătescu. În comuna Scundu, casele lui Constantin Ionescu şi Ion Coconete sunt pe jumătate distruse. Crăpături pe care să intri în loc de uşă şi ziduri coşcovite. “De frică să nu cadă pe ei, membrii celor două familii locuiesc în anexe. Alţi şase gospodari din comună au depus cereri că au locuinţele afectate de alunecărilor de teren”, spune viceprimarul Damian Blejan.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Leave a Response