|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Berbeci îngrăşaţi din SAPARD în grajduri CAP-iste 

Traian Dobrinescu jonglează cu milioane de euro (VI)

Berbeci îngrăşaţi din SAPARD în grajduri CAP-iste

Din toate grajdurile încredinţate în perioada 2002-2004 de către consiliile locale unor firme cu pretenţii de mari investitori în domeniul zootehnic, singurele rămase în proprietatea unei astfel de societăţi, în ciuda faptului că aceasta nu a mişcat un deget pentru popularea lor, rămân clădirile fostului CAP din satul Buciumeni, comuna Drăgoeşti. Încredinţate firmei Ovexind SRL, o societate înfiinţată de consilierul judeţean Traian Dobrinescu şi asociata sa Elena Blidaru cu 200 RON, grajdurile din Buciumeni par baza unei ţepe pe fonduri nerambursabile şi guvernamentale în condiţiile în care pentru implementarea proiectului “Extindere şi modernizare fermă de îngrăşare a berbecuţilor “Ovexind” în sat Buciumeni, com. Drăgoieşti, jud. Vâlcea” firma nu a avut nici un angajat. Contractul de acordare a clădirilor şi terenului este defavorabil statului. Dobrinescu va putea plăti la final perioadei de 5 ani zece la sută din valoarea de inventar ( mai puţin de 2 miliarde lei vechi). Deşi nu a avut nici un angajat la ferma de îngrăşare a berbecilor lucrând la negru câţiva zilieri doar în lunile călduroase OVEXIND a avut în 2004 o cifră de afaceri netă de 7633009 RON din care 96617 profit.

Cinci pălmaşi la negru

La ora actuală edilul şef din comună stă, se uită la grajdurile încredinţate în urmă cu câţiva ani, se scarpină în cap şi nu înţelege mai nimic. “Păi, am înţeles că are un proiect SAPARD care o să fie aprobat prin martie. Nu cred să fie vreun sătean angajat legal. Sunt vreo cinci care trebăluiesc pe acolo, dar nici unul nu are carte de muncă. Acum văd că dezmembrează grajdurile. Nu am văzut nici un berbec pe acolo. Nu prea ştiu nici eu ce să zic, dacă vor să facă ceva aici sau e doar o altă păcăleală”, susţine primarul din Drăgoeşti Emilian Isuf. Proiectul pe programul SAPARD, în valoare de aproape un milion de euro, depus de SC Ovexind SRL prin Polaris Consul Sibiu poate fi considerat un “tun” cu aspecte penale, anumite clauze pentru implementarea unui astfel de proiect impunând nefolosirea unei baze materiale vechi de către beneficiarul fondurilor. “Noi am propus doar încredinţarea acestor grajduri către firme dispuse să investească în ele. Cele de la Drăgoeşti sunt singurele pe care autorităţile locale nu le-au recuperat înapoi, în ciuda faptului că vreme de trei ani aici nu s-a făcut nimic. Este responsabilitate Consiliului Local Drăgoeşti, în mod normal ar trebui să revoce hotărârea prin care au atribuit aceste clădiri firmei în cauză. În plus, programul Sapard prevede o investiţie din partea aplicantului în baze materiale noi. Nici un program Sapard nu a fost implementat pe structuri vechi. Este o chestiune penală! Nu mai priveşte în nici un caz DADR-ul ci ţine de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură”, susţine Dumitru Lovin, ex-director al Direcţia Agricole şi de Dezvoltare Rurală Vâlcea.

O sursă de poluare

Am vizitat zona şi am vorbit cu mai mulţi localnici. Populaţia din zonă este intrigată. „ Nu se poate respira aici vara. Berbecii miros, put, groaznic. Şi dejecţiile fac atmosfera irespirabilă în timpul verii”. Mai grav este că ferma de îngrăşare a berbecuţilor funcţionează exact în mijlocul comunei, grajdurile fiind vecine cu magazine alimentare şi locuinţe. Dobrinescu a investit doar în racordarea la reţeaua de energie electrică şi în alimentarea cu apă. Lucrează cu oameni la negru şi încalcă elementarele norme de protecţia mediului. Nimeni nu ştie unde sunt depozitate dejecţiile iar Garda de Mediu este condusă de un fost consilier liberal din Popeşti aşa că nu credem că va face ceva pentru a reglementa situaţia. Berbecuţii sunt aduşi la îngrăşat şi îndopaţi cu un fel de concentrate care devin toxice în dejecţii. Dobrinescu a obţinut preţuri bune într-o combinaţie cu nişte greci. O afacere de care ne vom ocupa separat.

Clienţii greci plătesc şi tac

Traian Dobrinescu susţine că toată afacerea este OK, “Anul acesta aşteptăm să primim fondurile pe programul Sapard. Impactul în zonă va fi mare. La o investiţie de 900.000-1.000.000 euro, vă daţi seama că se vor crea aproximativ 50 de locuri de muncă. Vom asigura şi şcolarizarea acestor acetor oameni. Am concesionat şi 160 de hectare de teren la Copăceni unde să îngrăşăm berbecuţii. Deocamdată va fi doar crescătorie, dar avem intenţia să ne înfiinţăm şi propria turmă. Am avut ca asociat în firmă fiica unui consătean de-al meu, dar acum proporţia s-a schimbat. Ea s-a retras şi mai deţine doar 10%. Fonduri sunt, dar nu ştim noi să le folosim. Vorba aia «Dumnezeu îţi dă, dar în sân nu-ţi bagă!» Eu nu spun că nu sunt şi proiecte din acestea care sunt dubioase, dar trebuie să vedem care sunt şi care nu. Adevărul este împărţit”, susţine Dobrinescu. Conform declaraţiei de interese actualizată de consilierul judeţean PNL Traian Dobrinescu la data de 12 ianuarie 2007, 90% din părţile sociale ale SC Ovexind SRL deţinute de acesta în prezent ating valoarea de 19.000.000.000 lei vechi, o sumă colosală pentru o firmă cu zero angajaţi . Iar aşa zisa sa consăteană, o domnişoară care i-ar putea fi fiică e din Piatra Neamţ nu din Orleşti!!!

N.R. Acest material a fost realizat cu sprijinul a doi jurnalişti de investigaţie din Capitală , alături de colegii de la Impact Real.

Traian Guminski

Licitaţiile trucate produc anual pagube de milioane statului

RAAPPS va finaliza o operaţiune de sifonare a banilor publici

Statul este muls de firmele de casă ale directorilor politici

DNA trebuie să demareze o anchetă

Afacerea „Cindrelul”

Traian Dobrinescu jonglează cu milioane de euro


Leave a Response