AVAS doreşte anularea privatizării la Uzina Mecanică Drăgăşani
AVAS doreşte anularea privatizării la Uzina Mecanică Drăgăşani
Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu a anunţat recent că intenţionează să facă toate demersurile necesare pentru anularea privatizării Unziei Mecanice Drăgăşani, a cărei proprietar este în prezent patronul Stelei, Gigi Becali.
Conflict rezolvat în instanţă
În prezent, Becali se judecă în instanţă cu AVAS în privinţa privatizării, în condiţiile în care Teodor Atanasiu este nemulţumit de faptul că noul proprietar un a respectat prevederile din contract în vederea investiţiilor. Pe de altă parte, avocatul patronului Stelei, Cătălin Ciubotă spune că nici conducerea Uzinei Mecanice nu este mulţumită de felul cum a fost făcută privatizarea, în sensul că activele fabricii sunt şi acum blocate, deşi Becali ar fi făcut până acum investiţii de 35 de miliarde de lei vechi în aceasta, de când a preluat-o. „Ne judecăm la Curtea Constituţională. Acţiunea priveşte cererea de rezoluţiune a contractului de investiţii. Datoriile istorice ale uzinei sunt de aproximativ 22 de miliarde de lei, şi nu pot fi plătite dintr-o dată. Domnul Becali a preluat uzina şi a promis de la început că va plăti aceste datorii. Acest lucru a făcut parte chiar din oferta de privatizare, dar era obligaţia statului era să eşaloneze datoriile, nu să blocheze activele societăţii. Acţiunea în instanţă a fost formulată în noiembrie decembrie 2006.” – spune avocatul patronului Stelei, Cătălin Ciubotă.
Becali a pierdut procesul cu Finanţele Publice
Procesul precedent, între uzină şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea a fost pierdut la recurs. „Ultima hotărâre, cea de la Tribunalul Vâlcea ne-a fost nefavorabilă. Prima instanţă anulase măsura de blocare a activelor uzinei, dar cea de-a doua hotărâre spune că măsura luată de finanţe ar fi fost legală. Lucrurile nu vor rămâne aşa, intenţionăm să atacăm hotărârea, ne gândim la o cale extraordinară de atac, dar o vom preciza la momentul respectiv.” – mai spune avocatul. Se pare însă că Gigi Becali nu renunţă însă la uzină, deoarece salariile sunt plătite în continuare celor aproximativ 40 de angajaţi care mai sunt în prezent, şi care nu fac altceva decât să păzească activele fabricii, blocate în prezent din cauza neplăţii datoriilor istorice ale uzinei, după ce judecătorii vâlceni au apreciat că sechestrul pus pe activele societăţii este legal. „Domnul Becali nu renunţă la uzină. Au fost plătite salariile în continuare, iar investiţia de mediu a continuat, chiar dacă ceea ce poate produce în acest moment fabrica, adică aceste cartuşe nu mai sunt acceptate de dreptul internaţional. Dacă vom modifica obiectul de activitate va fi însă nevoie de investiţii masive pentru modernizări. Avem o ofertă din partea Ministerului Apărării din Franţa.” – a mai spus reprezentantul lui Becali.
Anda VLAD