|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Preoţi, acuzaţi că se poartă urât cu enoriaşii 

La Ioneşti şi-a băgat Necuratu’ coada

Preoţi, acuzaţi că se poartă urât cu enoriaşii

Doi preoţi din comuna Ioneşti – Vâlcea sunt acuzaţi atât de primar, cât şi de ceilalţi locuitori ai comunei pentru faptul că se poartă urât cu enoriaşii. Între aceştia şi administraţia locală este de altfel un adevărat război, al cărui substrat este „păstorirea” bisericilor din localitate. Primarul este supărat pe preoţi pentru că ar fi implicaţi în reclamarea sa la DNA şi pentru că au intrat „din greşeală” cu plugul şi pe un teren public. Între timp, preoţilor li s-a făcut un dosar penal pentru furtul unor lemne, despre care ei spun că a fost o înscenare. Preoţii spun că în spatele „afacerii” ar fi interese de natură economică, şi că „războiul” a pornit din cauza faptului că ei ar fi refuzat să dea un teren al bisericii unui om de afaceri, pentru a-l exploata. La mijloc sunt, ca de obicei oamenii simpli.

Reclamaţie la DNA împotriva primarului

Primarul comunei, Ion Cătănoiu spune că preoţii Vasile şi Marius Cornăcel sunt implicaţi într-un dosar de furt şi într-o reclamaţie depusă împotriva sa la DNA. „Preotul de la biserica din Bucşani, Vasile Cornăcel este implicat în reclamarea mea la DNA pentru falsuri, abuzuri. Ei au fost prinşi furând nişte scânduri de la bibliotecă. În dosar s-a dat neînceperea urmăririi penale, iar eu am decis să-i ajut în cele din urmă să scape de dosarul penal care le fusese întocmit pentru furt, deşi nu ar fi trebuit. Am încercat să-i scăpăm, deşi scândurile fuseseră găsite la ei în grădină. Am fost de acord să declar că un alt fiu de-al preotului, care lucra atunci al Primărie – contabil – ar fi luat scândurile de aici, uitând să-mi ceară voie, ca să nu băgăm preoţii în judecată sau la închisoare, dar aşa ar fi trebuit.” – spune primarul Cătănoiu. Primarul are intenţia să-i acţioneze în judecată pe aceştia pentru calomnie.

Enoriaşii sunt nemulţumiţi

Enoriaşii sunt şi ei nemulţumiţi de „prestaţia” preoţilor. Oamenii simpli sunt de fapt la mijloc în această situaţie. „Eu nu mă înţeleg bine nici cu ei, nici cu primarul, ca să ştiţi. De preoţi nu îmi place pentru că iau bani prea mulţi, mi-au şi arat un teren cu tractorul, fără să-i chem eu şi acum vor bani, tot vin să-mi spună să plătesc, dar nu o să le dau nimic, pentru că nu i-am chemat eu.” – spune o femeie din localitate, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. O altă femeie, pe care am întâlnit-o pe o uliţă, cu doi copii de mână spune că preoţii se poartă destul de rău cu enoriaşii. „Pe mine m-au şi bătut, nici nu am văzut bine o lună. Nu ştiu ce au avut cu mine.”  Spune femeia. Primarul spune, la rândul său că enoriaşii sunt nemulţumiţi pentru că preoţii nu îşi ţin slujbele cum trebuie. „Oamenii sunt nemulţumiţi, mi-au spus că la slujba de Paşti, de anul trecut au întârziat, erau obosiţi, că fuseseră la muncă.” – spune primarul. „Oamenii se plâng, şi este normal. Noi, la biserica Bucşani suntem trei salariaţi, la noi este contribuţia de 200.000 de lei vechi de persoană, dar la biserica cealaltă este mai mult. Avem în jur de 250 de enoriaşi. Nu am întârziat la slujbă, noi am făcut-o aşa cum trebuia.” –spune la rândul său preotul Vasile Cornăcel.

„Totul a pornit de la un teren”

În schimb, preoţii spun că la mijloc ar fi de fapt interese de cu totul altă natură. „Totul a pornit de la un teren al bisericii, şi de la parohie. Noi eram doi preoţi aici, dar a apărut un al treilea, preotul Constantin Diaconu, care se suprapunea cu fiul meu pe aceeaşi parohie. Primarul este vecin cu preotul şi a plănuit să-l dea pe preotul Cornăcel afară. Aşa s-a şi întâmplat, iar acum noi, doi preoţi suntem împreună pe o biserică.” – spune preotul Vasile Cornăcel. Despre dosarul întocmit pentru furt atât preotul, cât şi fiul acestuia spun că nu a fost decât o înscenare.

„Dacă nu eram eu, era altcineva aici”

Preotul de la biserica Obeni, Constantin Diaconu spune însă că terenul care a devenit „mărul discordiei” a fost folosit de Constantin Neagoe pe baza unui proces-verbal, încheiat de Consiliul Parohial. „Terenul nu este cumpărat de el, doar îl foloseşte, noi nu avem dreptul să-l vindem. În schimb a dat bani pentru restaurarea bisericii. Oricum, domnul Neagoe are cele mai multe terenuri cumpărate aici, în Ioneşti, iar terenul bisericii este o nimic toată. Doar nu era să mă apuc eu să-l muncesc. Aşa am dat şi un alt teren, unei familii amărâte de aici, de la biserică, pe baza aceluiaşi proces verbal. Neînţelegerile nu au pornit de la mine. Nu a fost dat nimeni la o pare pentru a ocupa eu postul. Ei erau reclamaţi de enoriaşi încă de atunci, din 2004 – 2005, şi în urma acestor lucruri se decisese la Episcopie să fie mutaţi amândoi, dar până la urmă au rămas pe o singură biserică. Dacă nu veneam eu aici oricum era alt preot. Au o atitudine necuviincioasă faţă de enoriaşi, cel mic este despărţit de nevastă, cel în vârstă era văzut rău tot pentru că este violent, oricum, dacă nu eram eu, era altul care le lua locul.” – spune preotul Diaconu.

Anda VLAD

Leave a Response