|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Constantin Roibu îşi apără „copilul” 

Constantin Roibu îşi apără „copilul”

„Nu voi accepta privatizarea Oltchim pe uşa din dos”

Marţi, 20 martie 2007, directorul general al SC Oltchim , dr.ing. Constantin Roibu, a susţinut o conferinţă de presă la sediul celei mai mari societăţi comerciale din Vâlcea. Cunoscutul manager a cărui carieră pare a se identifica sută la sută cu existenţa Combinatului s-a referit în principal la anumite acţiuni demarate de către acţionarii minoritari de la Oltchim şi în special Lindsel şi SIF Oltenia. Domnul Roibu a declarat că susţine această conferinţă ca urmare a unor materiale publicate de „Ziarul de Vâlcea”. Relatând cronologia unui litigiu existent între acţionarii Oltchim, ziarul nostru nu a dorit decât o corectă şi amplă informare a situaţiei din această societate, considerând că printre cititorii săi se află mulţi dintre cei care au lucrat, lucrează sau au rude şi prieteni, care îşi desfăşoară activitatea în Oltchim. Cititorii noştri fideli ştiu că am demarat acest serial prin prezentarea unor puncte de vedere susţinute de directorul general. De aceea am fost miraţi oarecum când am aflat că domnia sa a „recunoscut în Ziarul de Vâlcea” expresii ale avocaţilor acestor acţionari minoritari publicate într-un articol deplasat şi a dorit să clarifice un subiect pe marginea căruia s-a bătut multă monedă.

Varianta Constantin Roibu

Redăm în continuare punctul de vedere al acestui excepţional profesionist, un om care nu a ezitat să-şi investească economiile în acţiuni la societatea pe care o manageriază:
„Este o chestiune care trebuie clarificată, pentru că noi suntem în litigiu cu aceşti acţionari minoritari încă din anul 2003. În anul 2003, mai exact pe data de 28 noiembrie s-a procedat la o majorare a capitalului social la Oltchim cu 95 de milioane de dolari, în condiţiile în care statul avea anterior 53,26 la sută la Oltchim, exprimată în 323 de miliarde de lei vechi. După această majorare cu 3223 miliarde de lei vechi statul deţinea în total 3.546,95 miliarde de lei vechi, adică 95,74 la sută…Pe atunci legea nu permitea acţionarilor minoritari să subscrie ca să-şi păstreze cotele de acţionariat…. A urmat OG 45/2006, modificată ulterior prin Legea 30/2006, care ar fi diminuat capitalul social al statului la nivelul anterior prin revenirea la cota din anul 2003, adică la cea de 323 de miliarde de lei vechi, ceea ce ar fi însemnat acum doar 11,5 milioane de dolari….În condiţiile unei datorii a Oltchim de 150 de milioane de dolari la AVAB, acest lucru ar fi însemnat ori falimentul ori o majorare de capital printr-o hotărâre a adunării generale a acţionarilor, în loc de lichidare. Iar statul nu ar fi participat la aşa ceva… În aceste condiţii, într-o asemenea poziţie, Lindsel ar fi pus mâna pe Oltchim cu doar şase milioane de dolari. Din 28 noiembrie 2006, de când ne judecăm cu acţionarii minoritari, s-au făcut presiuni asupra mea să nu mă mai apăr în procese, sugerându-mi-se clar acest lucru”.

Inginerii financiare sau realităţi juridice?

Constantin Roibu a declarat: „Dar vă spun că, indiferent de presiunile care se vor face nu voi accepta niciodată o asemenea inginerie financiară, de a privatiza Oltchimul, cum s-a făcut la Alro, unde acum DNA face anchete… Legea 30 permite acţionarilor minoritari să vină cu bani la valoarea nominală şi să-şi păstreze astfel cotele de acţionariat sau să-şi vândă dreptul de subscriere către terţii care deţin disponibilităţi. Acest lucru va permite Oltchimului să se capitalizeze cu aproximativ 133 milioane de dolari. S-au făcut deja demersuri prin AVAS pentru a obţine avizul Uniunii Europene, unde s-a cerut un studiu de piaţă pentru care a fost angajată o firmă specializată din Londra. Există deja fonduri care vor să cumpere acţiuni sau drepturi de subscriere la Oltchim…Se încearcă denaturarea realităţii prin articole. Totul duce la scăderea preţului acţiunilor Oltchim pe piaţă. Sunt convins că vom obţine aprobarea pentru această operaţiune. Nu voi accepta niciodată ca privatizarea Oltchim să se facă pe uşa din spate.“

O dezvoltare continuă şi planuri mari

Directorul general Constantin Roibu a mai abordat subiectul preluării unor instalaţii de la Arpechim, care vor fi modernizate si extinse prin integrarea în capacităţile Oltchim. Acest lucru ar duce conform estimărilor la o cifră de afaceri de 800 de milioane de euro în 2010 cu un profit de 35 de milioane de euro şi o amortizare de 40 de milioane de euro în primul an. De asemenea, a fost expusă intenţia Oltchim de a deveni acţionar la Salrom şi CET Govora, estimându-se atingerea unei ţinte de 1,5 miliarde de euro, ca şi cifra de afaceri. Revenind la subiectul principal, Constantin Roibu a subliniat faptul că nu este vorba în nici un caz de ajutor de stat, precizând faptul că nu doreşte, deocamdată, modificarea structurii consiliului de administraţie, „…ca să nu-i nedreptăţim pe acţionarii minoritari până la stabilirea exactă a structurii acţionariatului la Oltchim. Sunt surprins că acele aspecte publicate nu au fost verificate. Indiferent de ceea ce se va întâmpla, voi merge până la capăt.“

Adevăruri nemenţionate de directorul general

„Ziarul de Vâlcea” a investit foarte mult timp pentru a obţine o documentare profesionistă în acest caz. Din respect pentru Oltchim şi pentru adevăr, redactorii noştri au petrecut zeci de ore în ultimele două luni discutând cu brokeri, jurişti, avocaţi, economişti, redactori specializaţi în articole economice din presa centrală. AVAS avea clar intenţia de a modifica componenţa Consiliului de Administraţie. În şedinţa de azi Dan Bărbulescu, reprezentantul minoritarilor urma să fie „ exmatriculat” din CA. Pe site-ul OLTCHIM era deja publicată viitoare componenţă. Nu o publicăm acum dar precizăm că patru membri ai consiliului nou sunt membrii marcanţi ai PNL. Am petrecut foarte multe ore ca să studiem dosarele din procesele pe care, din 2003, Oltchim le-a pierdut în instanţele din Vâlcea. Este vorba despre procesele cu acţionarii minoritari Lindesel şi SIF Oltenia. Poţi înţelege un om dar nu-i poţi da dreptate dacă legea nu-i dă. Decât în varianta în care legea, instanţa, a greşit. Intenţionat sau nu. Dar pentru acest lucru este nevoie de muncă.„…Şi chiar dacă ar fi ajutor de stat, îi deranjează pe cei de la Lindsel şi SIF Oltenia că nu pot prelua pe gratis o societate aşa cum au mai făcut la Vâlcea şi în alte locuri din ţară?“ a spus domnul Roibu. Pe noi nu ne interesează ce-i deranjează pe acţionari. Ne interesează adevărul şi legalitatea! Dacă legea permite, are diferite portiţe, ea trebuie modificată de legislativ, în nici un caz încălcată de judecători. Iar domnul director este un profesionist. Ştie bine că preţul acţiunilor nu este în scădere datorită unor articole de presă. Suntem citiţi dar din păcate ( sau din fericire pentru unii) nu avem o forţă de impact aşa de mare pentru a modifica piaţa bursieră. Acţiunile scad pentru că încet, dar zilnic, acţionarii minoritari vând din pachetul lor. Vând pentru că ştiu că în scurt timp, în baza actualei legislaţii, vor putea cumpăra, cu aceiaşi bani, un număr mai mare (de 2 până la 4 ori) de acţiuni. Vom reveni în ediţiile viitoare şi spre deosebire de alţi colegi de breaslă de-ai noştri vom prezenta unele soluţii, care pot duce la o stingere a conflictului juridic. Alături de specialişti interesaţi de economia din România vom sugera variante care ar putea fi echitabile. Moral şi juridic…

Tiberiu Pîrnău

Traian Guminski

Combinatul este atacat de micii actionari

„Razboi” în OLTCHIM (II)

Cât valorează Combinatul şi cine îl deţine de fapt?! (I)

Cât valorează Combinatul şi cine îl deţine de fapt?! (II)

Leave a Response