|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Nu sunt un general sunt doar un om de echipă 

„ Nu sunt un general, sunt doar un om de echipă”

Cristian Buican povesteşte cum a obţinut victoria la Tetoiu

Comuna Tetoiu se află într-o zonă „ roşie”. Nici liberalii nici ţărăniştii nu au reuşit să obţină un loc în administraţia din această localitate din 1990 încoace. Acum, în această lună, în urma unor alegeri parţiale, într-o competiţie cu PSD care a dispus de o întreagă armată de activişti precum şi de susţinerea lui Mircea Geoană, Nicolae Văcăroiu şi Ion Iliescu, cu un candidat care beneficia şi de elementul de simpatie dar şi de compasiune, PSD a fost înfrânt de o echipă de liberali tineri care au promovat calităţile unui candidat recrutat cu puţin timp înaintea campaniei electorale. Cel care a condus campania liberală, consilierul judeţean Cristian Buican, a acceptat să ne acorde un interviu despre feţele văzute şi nevăzute ale acestei confruntări.

# Aţi fost generalul liberal în această campanie, cu ce bani şi cu ce soldaţi aţi dus lupta?

Exageraţi din nou. Nu sunt un general, a fost doar o luptă politică iar eu sunt un om de echipă. Am avut parte de o echipă extrem de muncitoare care a fost mereu alături de mine şi care are destui oameni inteligenţi deci am avut cu cine să mă consult. PNL a acţionat doar legal în această campanie, nu ştiu exact câţi bani s-au cheltuit pentru că trezorierul nostru nu a definitivat încă actele ce vor fi depuse Curţii de Conturi.

# Cine sunt cei care au făcut parte din echipa dumneavostră şi cu ce au fost ei mai buni decât echipa PSD?

Colegii mei din Consiliul Judeţean Zvetlana Preoteasa şi Aurel Fârtat, liderul organizaţiei de Tineret Bogdan Pistol, deputatul Emilian Frâncu şi o mulţime din organizaţia de tineret, foarte multe membre ale Organizaţiei de Femei. Lor li s-au alăturat, atunci când au avut timp colegi cu funcţii administrative şi politice cu experienţă în administraţie care au ştiut să prezinte şi să susţină programul candidatului nostru. Care are şi el un merit important pentru că un om cu reputaţie proastă nu poate fi promovat de nici un specialist în campanii. Nu până acolo încât să obţină victoria. Cred că PSD a greşit foarte mult că nu a renunţat la vechii activişti şi la vechile metode. Trebui să înţeleagă că partidul lor trebuie să lucreze în campaniile electorale cu oameni tineri şi entuziaşti, din casă în casă. Nu cu lozinci şi nu cu oameni de la centru.

# Că aţi pomenit de centru, s-a compromis sau nu partidul social democrat prin venirea celor trei lideri marcanţi de la nivel naţional în Tetoiu?

Personal cred că mai mult s-au compromis cei din PSD când au dus o campanie electorală în afara legii. Le-am atras atenţia ,de multe ori, că încalcă legea. Le-am cerut să joace curat, le-am solicitat să nu încerce mituirea electoratului şi să nu-i mintă pe oameni, să nu-i otrăvească pentru că nu va merge această metodă. Nu au vrut să înţeleagă. Iar ambiţia conducerii lor de a-i chema pe cei trei din Bucureşti nu a fost una dintre cele mai înţelepte. Chiar dacă prin absurd câştigau le aruncau mingea la fileu unora ca Iliescu şi Văcăroiu care înţelegeau că lumea îi vrea, că au popularitate că sunt iubiţi. Ceea ce nu este adevărat

# S-a făcut la Tetoiu, în cele două tururi de scrutin, taximetrie politică?

Nu cunosc acest termen. Nu ştiu la ce vă referiţi. Cunosc doar termenul de migrator politic. Vroiam să adaug că şi noi puteam apela la prezenţa unor lideri marcanţi ai PNL. Nu am procedat aşa pentru că am considerat că nu avem dreptul să aducem în campanie oameni care au responsabilităţi şi funcţii publice şi care trebuie să-şi facă treaba în posturile în care au fost numiţi. Prezenţa în Tetoiu a viceprimarului Capitalei, Ludovic Orban, a fost mai mult întâmplătoare şi după cum aţi văzut el nici nu a făcut campanie, nu a ţinut discursuri, nu s-a pupat cu lumea pe stradă. A cântat doar câteva melodii de muzică populară la un program artistic, în spectacol, în aer liber.

# Aţi depus întâmpinări şi contestaţii, v-aţi urmărit prin comună şi v-aţi făcut fotografii unii la alţii. Mă refer la liberali şi pesedişti. Ce rost au avut toate astea?

Sunt acţiuni ce fac parte din democraţia alegerilor, din jocul politic. Nu am depus, noi din PNL, decât două contestaţii. În primul tur am solicitat renumărarea şi verificarea buletinelor de vot declarate nule pentru că la trei secţii de votare se constataseră iniţial acelaşi număr de buletine nule iar în al doilea tur am solicitat renumărarea voturilor pentru a nu exista ulterior nici o îndoială asupra victoriei candidatului nostru.

# Aţi acuzat candidatul PSD că a încercat să mituiască electoratul dând electorilor pachete cu alimente drept pomană pentru soţul ei decedat la începutul anului. Credeţi că aceste pachete au influenţat sau puteau influenţa alegătorii?

Acestea pachete, care nu au însemnat pomană, au adus în turul doi 220 de voturi în plus doamnei Bureţea. Pachetele conţineau zahăr, ulei, orez, făină şi conserve de peşte. Unii oameni săraci sunt tentaţi să-şi dea votul pentru un astfel de pachet. Dacă candidata făcea pomană la biserică în perioada tradiţională pentru astfel de acţiuni nu existau suspiciuni. Ştim siguri că dacă nu am fi apelat la organele de ordine în Tetoiu ar fi fost distribuite 1200 de astfel de pachete. Suficient de mult pentru a influenţa rezultatul alegerilor.

Tiberiu Pârnău

Leave a Response