|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Gunoiul Râmnicului va fi plimbat la Govora şi Călimăneşti 

 Gunoiul Râmnicului va fi plimbat la Govora şi Călimăneşti

Gunoiul Râmnicului urmează să fie plimbat la gropile de gunoi din staţiunile Călimăneşti şi Băile Govora, deoarece groapa de la Râureni a fost închisă săptămâna aceasta de reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Gunoi dus în staţiuni

Reprezentanţii administraţiei locale încearcă în aceste zile să încheie contracte pentru depozitarea gunoiului în staţiunile vâlcene. Miercuri, , conducerea Primăriei Râmnicului a solicitat colaborarea primăriilor din Băile Govora şi Călimăneşti, prin încheierea unor contracte pentru depozitarea deşeurilor din municipiu în gropile de gunoi ale celor două staţiuni, unde există de asemenea gropi de gunoi. Şi acestea vor trebui închise, conform normelor europene, dar acest lucru se va întâmpla abia în anul 2009.

Garda de Mediu a pus lacăt pe … groapă

Groapa de gunoi de la Râureni trebuia închisă încă de la începutul acestui an, dar până acum nimeni nu a luat măsuri în acest sens. Comisarii Gărzii de Mediu au aplicat în urmă cu aproximativ o lună o amendă de un miliard de lei vechi Primăriei Râmnicului pentru neînchiderea depozitului de deşeuri de la Râureni. Până acum, primarul Mircia Gutău nu s-au arătat prea afectat de această amendă, pe care primăria a şi contestat-o în instanţă, pe motiv că nu există soluţie pentru rezolvarea problemei. Comisarul şef la Gărzii de Mediu Vâlcea, Ion Molea spune că a trimis numeroase adrese către primărie încă din anul 2006 şi că nu s-au luat măsuri, adresele rămânând fără răspuns până în acest an.

Angajament încălcat

Închiderea gropii de gunoi a municipiului este un angajament pe care România şi l-a luat prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. De altfel, groapa de la  Râureni ar mai fi avut capacitate de depozitare încă patru ani. În schimb, în anul 2001, Râmnicu Vâlcea a primit 9,3 milioane de lei, bani destinaţi construirii unui nou depozit ecologic la Feţeni. În urma licitaţiei organizate de Ministerul de Finanţe, câştigătoarea, firma SC Monticava din Italia nu a reuşit însă să respecte termenii contractuali, astfel că amenajarea noului depozit de gunoi este abia la început în acest moment. În cele din urmă, în luna octombrie 2006, firma respectivă a cerut rezilierea contractului, reziliere care a fost acceptată cu greu de Ministerul de Finanţe. Trebuia organizată o nouă licitaţie, dar aceasta a fost amânată până acum. Reprezentanţii administraţiei vâlcene au găsit în cele din urmă vinovat de lentoarea cu care se încearcă rezolvarea situaţiei Oficiul de Plăţi şi Contracte Phare.

Gunoi plimbat

În noile condiţii, societăţile care colectează gunoiul menajer în Râmnic, Urban şi Rosal nu mai au voie să depună gunoiul la Râureni. Reprezentanţii celor două societăţi au avut o întâlnire cu Administraţia Domeniului Public, reprezentanţi ai Primăriei Râmnicu Vâlcea, Agenţiei de Protecţie a Mediului, Gărzii de Mediu, primăriilor Drăgăşani, Bălceşti, Băbeni, Govora, Brezoi şi Horezu pe tema situaţiei create de închiderea gropii de gunoi de la Râureni. O altă întâlnire, pe aceeaşi temă a avut loc marţi dimineaţa între prefect, primarul Râmnicului şi reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, Gărzii de Mediu, Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Primăria Râmnicului va obliga societăţile Urban şi Rosal, dar şi agenţii economici să preselecteze deşeurile, urmând ca numai cele biodegradabile să fie duse la gropile de gunoi. Pentru respectarea regulilor, poliţiştii şi jandarmii vor monitoriza transporturile celor doi operatori spre gropile de gunoi din Govora şi Călimăneşti. De această dată, dacă nu vor respecta decizia luată de comisarii de mediu, reprezentanţii Primăriei şi ai firmelor care transportă gunoiul riscă dosare penale. Din păcate, aceste măsuri se vor reflecta negativ cel mai probabil asupra populaţiei, prin costuri mai mari de transport al gunoiului.

Anda VLAD

Leave a Response