|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Arestat pentru înşelăciuni, bolnav de cancer 

Căutat de ani de zile de poliţişti,

Arestat pentru înşelăciuni, bolnav de cancer

Dumitru Ghia, un vâlcean care era căutat de ani de zile de poliţişti şi de procurori a fost adus în ţară recent, după ce fusese extrădat din Munchen. Bărbatul de 56 de ani fusese condamnat în lipsă la patru ani de închisoare pentru înşelăciune. El a fost preluat de poliţiştii români de la Aeroportul Henri Coandă şi se află în prezent la penitenciarul Colibaşi, unde urmează să-şi ispăşească pedeapsa pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals.

Prejudiciu total de 15.000 de dolari

În perioada septembrie – decembrie 2002, cel în cauză a indus în eroare mai multe persoane cărora le-a promis că le va facilita locuri de muncă în străinătate şi cu care a încheiat contracte de muncă în care erau înscrise menţiuni false. Patronul vâlcean a reuşit să încaseze 15.000 de dolari pentru vize false. De la o persoană, Ghia cerea între 1.000 şi 1.200 de dolari. El a operat prin mai multe firme, printre care şi SC Ghia SRL, numărul celor înşelaţi ajungând la aproximativ 50 de persoane. Ghia promitea eliberarea unor permise de muncă în străinătate, dar oferea în schimbul unor sume consistente de bani contracte falsificate. Ghia era bolnav de cancer de colon încă de când a dispărut din ţară, astfel că s-a dispus transportarea şi internarea lui la spitalul penitenciarului, unde urmează să se stabilească exact care este starea sa de sănătate actuală. Înainte de a pleca din România, bărbatul a fost internat de mai multe ori la Spitalul Judeţean Vâlcea, unde a făcut mai multe operaţii, ultima chiar după singura noapte petrecută în arest. De pe patul Secţiei de Terapie Intensivă, Dumitru Ghia susţinea că este nevinovat şi că nu ştie cine a falsificat permisele de muncă.   

├×epe prin anunţuri de mică publicitate

Păgubaşii din Vâlcea şi Argeş erau contactaţi prin anunţuri de mică publicitate. Mulţi au dat banii prin intermediari. Ghia mai fusese cercetat şi pentru falsificarea unor acte oficiale prin imitarea ştampilelor de notari publici pe calculator. Pentru a preveni arestarea sa, Ghia a reclamat primul la poliţie faptul că fusese înşelat de un medic din Spania, presupusul său partener în această afacere, care îi trimitea permisele prin poştă în schimbul banilor. După ce a fost condamnat, bărbatul a dispărut fără urmă, iar timp de patru ani nu s-a mai ştiut nimic de el. Reclamaţiile au continuat să curgă, însă şi după dispariţia sa. Între timp a fost descoperită la indicaţiile lui Ghia o rudă din România a presupusului partener spaniol, Dorel Didi Cojocaru, Despre care se spunea că a servit de intermediar pentru trimiterea banilor. El a declarat, însă că nu îl cunoaşte pe Ghia şi nu a avut niciodată relaţii cu el.

Primii români au trecut graniţa

Permisele de muncă pe care le-au primit reclamanţii erau foarte bine falsificate pe calculator, astfel încât în proporţie de 90% nu puteau fi recunoscute. La începutul "afacerii" cu vize şi permise de muncă au reuşit să treacă peste graniţă câţiva dintre solicitanţi. Nu se ştie, însă dacă acest lucru s-a întâmplat din cauză că ei au primit permise veritabile sau dacă pur şi simplu vameşii au fost prea puţin atenţi pentru a descoperi falsul. 7 persoane au reuşit să plece în Germania, Slovenia şi Austria pe această filieră. Aceştia au trecut graniţa înainte de atentatele de la 11 septembrie 2001. După aceea, la frontiera mai multor ţări s-au înăsprit măsurile de securizare a graniţelor şi, implicit şi atenţia vameşilor a sporit. Una dintre persoanele care a suferit o pagubă dintre cele mai mari şi care a dorit să-şi păstreze anonimatul ne-a spus că ginerele său, pentru care dăduse banii, a scăpat ca prin urechile acului de arestul poliţiei deoarece a avut prezenţa de spirit să se întoarcă la câţiva metri de graniţa cu Austria. „A venit un alt grup de români pe care îi legase deja poliţia şi ginerele meu, împreună cu însoţitorii lui i-au întrebat ce s-a întâmplat. Atunci când au auzit că vor să plece în Austria la muncă le-au spus să se întoarcă înapoi cât mai au timp. După ce i-am plătit drumul am rămas şi datoare 50 de milioane, dar tot sunt mulţumită că nu i-au pus cătuşele la mâini. Sunt atâţia băieţi tineri care au pierdut banii şi unii au fost întorşi de la graniţă cu poliţia, pentru că nu de ştia cine falsificase vizele.”În perioada când primele dosare în care era reclamat au ajuns în instanţă a fost verificată şi averea lui Ghia, dar s-a constatat că majoritatea bunurilor familiei erau dobândite de soţie, iar sumele luate de la naivii doritori de slujbe se evaporaseră ca prin minune. Pentru a-i impresiona pe solicitanţi, Ghia se folosea de numele unor procurori sau poliţişti, cu care susţinea că a cheltuit sume imense pentru mese şi cadouri. În primele procese, Ghia a fost reprezentat de avocatul Petre Ungureanu, actual deputat. Au fost şi câţiva vâlceni care au fost păcăliţi doar … pe jumătate, deoarece au avut norocul de a nu avea întreaga sumă asupra lor şi i-au promis patronului Dumitru Ghia că aveau să dea banii în rate.

Anda VLAD

Leave a Response