|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Preotul Vasile Toader şi-a donat pământul Parohiei Jiblea Veche 

 Jonglerii cu terenuri bisericeşti

Preotul Vasile Toader şi-a donat pământul Parohiei Jiblea Veche

Preoţii Vasile şi Eduard Toader (tată şi fiu) sunt unii dintre vechii contestatari ai episcopului Râmnicului PS Gherasim. Prin intermediul unor ziarişti prieteni cei doi l-au acuzat public pe înaltul prelat de câte şi mai câte. Printre altele au spus că PS Gherasim intenţionează să vândă un teren al Episcopiei de la marginea Râmnicului unor firme care doresc să construiască un minicartier. Această vânzare, dacă s-ar face, ar aduce o sumă importantă Episcopiei care ar avea finanţele necesare restaurărilor unor mânăstiri din Vâlcea dar ar fi benefică şi populaţiei care ar putea beneficia de noi locuinţe, pe piaţa vâlceană criza de locuinţe fiind însemnată în ciuda ritmului crescut de construire a noi blocuri şi case. Se vede însă treaba că şi în rândul preoţimii este valabilă zicala „Hoţul strigă hoţii!” (fără a acuza pe cineva de ceva – n.r.)

Popa mută terenul bisericii în curtea sa

În 26 ianuarie 2000, la biroul notarilor publici asociaţi Pop Vasile şi Pop Liviu, s-a încheiat actul de donaţie cu nr. 154. Prin acest act Toader Vasile, în calitate de preot paroh al Parohiei Jiblea Veche semna actul de donare a unui teren arabil în suprafaţă de 5964,01 mp, situat în oraşul Călimăneşti- Păuşa, punctul Gura Văii. Dar cui credeţi că dona terenul respectiv preotul Toader ? Păi, incredibil, cetăţeanului Vasile Toader.  Acest om a plăti 15.000 lei vechi timbru judiciar şi un onorariu notarial de 400.000 lei vechi şi a intrat în posesia a aproape 6000 de metri de teren în Călimăneşti. A luat cu alte cuvinte terenul bisericii semnând că este de acord cu donarea şi l-a trecut în proprietatea sa semnând că este de acord cu donaţia. Tot în luna ianuarie dar peste cinci ani, în 12 ianuarie 2005, preotul Toader vindea din acest teren aproape 1000 de mp. În actul notarial de atunci scrie că a primit 19 milioane de lei vechi. Poate a primit doar această sumă dar poate a primit una mai mare iar la notariat a fost declarată una mai mică pentru a evita taxele mari. În orice caz afacerea preotului Toader nu este deloc una ortodoxă. În aceiaşi fatidică zi de 26 ianuarie 2000 parohia Jiblea Veche mai pierdea un teren arabil de 2031,25 mp de teren arabil situat în oraşul Călimăneşti- Păuşa, punctul Duveşti. Preotul Vasile Toader semna cu nonşalanţă actul  de autentificare nr. 153 prin care dona acest teren…. fiului său Eduard Leonardo Toader. Pe acest teren Toaderii au plătit 153 de mii lei vechi actul notarial  şi un timbru judiciar de 15 mii lei. O bagatelă. Încurajat de aceste afaceri popa Toader recidivează şi în 2005, pe 1 aprilie ( ce păcăleală a tras omul acesta enoriaşilor săi) îşi mai face un cadou donându-şi încă un teren, în suprafaţă de 7.690,89 mp, teren cu păşune, arabil şi fâneţe situat în intravilanul oraşului Călimăneşti, sat Păuşa. Toader Vasile semnează la donator în numele parohiei şi la donatar în nume propriu.  Tranzacţia a fost perfectată la biroul notarului Dumitru Greşoiu din oraşul Brezoi contra unui onorariu de 800.000 lei vechi şi a unei taxe de timbru de 300.000 lei vechi.

Mii de euro din afaceri imobiliare

Fără a anunţa enoriaşii şi fără a avea aprobarea superiorilor săi preotul paroh Toader Vasile a înstrăinat terenuri din parohia sa nu numai prin aceste acte de donaţie, urmate unele apoi de vânzarea terenurilor pe care pusese mâna cu japca ci şi direct prin vânzarea lor. În luna august a anului 2005 Parohia Jiblea Veche reprezentată de Toader Vasile a vândut cetăţeanului Adriana Florenţa Truţă, domiciliată în judeţul Vâlcea, un teren în suprafaţă de 1.632,92 mp de teren păşune situat în intravilanul oraşului Călimăneşti , sat Păuşa. Pe acest teren Toader Vasile a luat, în numele parohiei, 21.000 euro la un curs valutar de 35.389 lei. Ce a făcut preotul cu aceşti bani nu am putu încă afla. Ancheta jurnalistică pe care am demarat-o încă de acum două luni continuă. Vom afla exact toate suprafeţele înstrăinate precum şi cumpărătorii lor. Unii poate au fost de bună credinţă alţii ştiau că pun mâna pe terenuri bisericeşti care de fapt nu ar putea fi înstrăinate de preotul Toader. Toate documentele pe care le-am putut obţine au fost multiplicate şi înaintate atât conducerii Episcopiei Râmnicului cât  şi patriarhului Teoctist. Din mai multe surse am aflat că şi alţi preoţi parohi vâlceni încearcă să urmeze exemplul negativ al colegului lor Toader. Dacă „ molima” se extinde în ţară nu este exclus ca în câţiva ani biserica ortodoxă să fie deposedată de cea mai mare parte a terenurilor sale prin acte de donaţie sau de vânzare. Un preot este în mod normal un administrator al bunurilor parohiei. Un om care încearcă să construiască ceva pentru parohie, să înmulţească bunurile ei nu să le jecmănească şi să şi le însuşească. Pentru că oamenii trebuie să afle adevărul acest articol însoţit de documentele ce au stat la baza redactării sale au fost înaintate şi primarului Ilie Amuzan precum şi consiliului local din oraşul Călimăneşti.

N.R.: Am încercat să-i contactăm şi pe preoţii  Toader pentru a avea un punct de vedere şi din partea acestora. Din păcate nu au fost de găsit, atunci când am fost noi în Călimăneşti. Aşteptăm din partea feţelor bisericeşti un punct de vedere în legătură cu aceste fapte evidente.

Nicu Trandafir

Leave a Response