|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Liviu Bădescu s-a întors din ├×ara Soarelui Răsare 

Liviu Bădescu s-a întors din ├×ara Soarelui Răsare

Timp de circa două săptămâni, preşedintele Federaţiei Române de Karate şi Aiki Goshin-Do, Shihan Liviu Bădescu, s-a aflat într-un stagiu de pregătire în Japonia. Bădescu a fost însoţit la Tokio de tânăra Raluca Vlad, purtător de cuvânt al federaţiei amintite. „La deplasarea în Japonia am contactat diverşi maeştri din federaţiile internaţionale, ca de exemplu Federaţia Internaţională de Karate şi Aiki Goshin-Do, din care facem parte, din Federaţia Internaţională IMAF, o organizaţie superprofesionistă care înglobează mai multe divizii de pregătire şi foarte mulţi mari maeştri de calibru din lume, precum şi unele vizite particulare şi întâlniri care au reprezentat, zic eu, foarte bine România la un nivel înalt, cum ar fi întâlnirea cu domnul Masuda, un mare muzician şi dirijor, care a concertat acum o lună şi jumătate la Bucureşti. A mai fost întâlnirea cu ambasadorul României la Tokio, toate acestea constituindu-se pentru noi în nişte repere foarte importante pe care vom încerca să le urmărim şi să le reîntâlnim pe parcursul activităţii noastre”, spune Liviu Bădescu.

Doi români în delegaţia europeană

Cei doi, Liviu Bădescu şi Raluca Vlad, au fost singurii români, alături de alţi 9 europeni, prezenţi la stagiul din ├×ara Soarelui Răsare: „La stagiul de pregătire din Japonia a participat o delegaţie de 11 oameni, dintre care au fost doi români, un austriac şi restul germani. Invitaţiile şi intrările în dojo-urile japoneze se fac numai pe bază de recomandare. Nu există acea posibilitate de a intra fără o recomandare strictă acolo. Îmi aduc aminte că, la un moment dat, m-am întâlnit cu un consilier român care trăieşte de 5 ani în Japonia şi care a vrut să ne conducă într-un dojo unde evoluau câţiva prieteni americani. Ei, bine, recomandările pentru intrarea în acel dojo sunt foarte importante. Mi-aduc aminte că deplasarea care am avut-o în Tokio a marcat dorinţa noastră de a vizita un dojo specific, cu care noi nu avuseserăm nici un fel de legături, şi chiar ni s-a sugerat faptul că intrarea în acel dojo va fi foarte dificilă, noi neavând recomandare în acest sens. Am vrut să vă spun acest lucru pentru a înţelege că dorinţa japonezilor ca noi să fim prezenţi în ţara lor a fost foarte importantă pentru noi şi s-a manifestat de-a lungul anilor”.

Invitaţii an de an

Shihan Liviu Bădescu recunoaşte că a primit an de an invitaţii pentru a merge la pregătire în Japonia, dar n-a făcut acest lucru din motive lesne de anticipat: lipsa resurselor financiare: „Vreau să vă spun că în fiecare an am avut invitaţii, unele făcute chiar pe teritoriul ţării noastre. Mi-aduc aminte chiar că în 2000, când în faţa tuturor Centurilor Negre şi a unei părţi a staff-ului Societăţii de Pază şi Protecţie a României, am fost singurul român care am primit invitaţia de a participa în Japonia la un asemenea stagiu şi de a prezenta tehnica. Ei bine, ajungerea în Japonia comportă o anumită pregătire tehnică, o anumită calitate spirituală pe care, eu zic, membrii federaţiei noastre o au, dar implică şi anumite probleme materiale pe care trebuie să le depăşim, astfel încât echipa care face acea deplasare acolo nu poate fi foarte mare. Cât priveşte marii maeştri japonezi, m-a frapat foarte mult la ei calitatea de oameni, în primul rând, apoi tehnica desăvârşită pe care o au, dorinţa ca stilul să nu se piardă, dorinţa lor de a comunica şi de a  cunoaşte foarte mult şi despre alte ţări cu care vin în contact. Vreau să vă spun că toţi marii maeştri prezenţi la acest stagiu ne-au oferit cărţile lor de vizită, acesta fiind un semn foarte important pe care ei ni l-au dat, asta însemnând că poţi să li te adresezi în mod direct”. (I.G.)

Leave a Response