|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Clădire în pericol de prăbuşire – adăpost pentru 7 familii 

 Captivi în casele statului

 

Clădire în pericol de prăbuşire – adăpost pentru 7 familii

 

Şapte familii din Băile Govora trăiesc în permanenţă cu teama de a se trezi din somn îngropaţi sub dărâmăturile casei în care locuiesc. Rezidenţii de pe strada Sfatului, numărul 10 locuiesc în permanenţă într-un imobil pe care scrie „Clădire nesigură. Intrarea în clădire poate provoca rănirea sau moartea persoanelor care nu respectă interdicţia. Această clădire a fost inspectată la data de 4 noiembrie 2004 şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.”. Cu toate acestea, în clădirea respectivă … trăiesc oameni care nu mai ştiu dacă se vor trezi întregi dimineaţa. Oamenii sunt convinşi că numai Dumnezei îi mai apără de moartea sub dărâmături, în condiţiile în care, din imobilul respectiv se dărâmă în fiecare zi câte o bucată de lemn sau de zid.

 

Nu au unde să se mute

 

Fie că sunt pensionari, elevi sau şomeri, membri familiilor Ştefănescu, Chiraş, Pietraru, Buşe sau Popa împărtăşesc aceeaşi soartă cruntă, unii de decenii, alţi de doar un an şi jumătate, în vreme ce pentru autorităţi ei sunt doar o cantitate neglijabilă. Nu au unde să se mute deoarece nu au bani şi nici rude dispuse să-i primească. Deşi tavanele şi podelele arată ca după război, mizeria domnind peste tot, oamenii au reuşit să-şi încropească un fel de … gospodării, cu câte un covor, un televizor sau un pat. Doar Elisabeta Ştefănescu are baie în cameră, ceilalţi fiind nevoiţi să-şi facă nevoile pe unde apucă. Clădirea în care locuiesc cele 7 familii (mai mult de 12 persoane) a fost a Primăriei, după care, la un moment dat fusese dată pompierilor, care au intenţionat să-i scoată pe oameni afară. „A venit doamna prefect aici şi le-a spus să o ia din nou primăria, pentru că noi nu avem unde să mergem.” – spune Elisabeta Ştefănescu. Pereţii clădirii în care a funcţionat pe vremuri un … hotel sunt rupţi, dărâmaţi de vreme, iar zidurile sunt pline de igrasie, scările şubrede, iar podul trage … spre pământ. „Mie îmi este teamă să merg acolo, ar cădea cu totul, tavanul este curbat, îmi plouă în casă.” – spune Ara Chiraş. Locatarii vilei s-au refugiat în camerele care le par mai sigure, unde nu riscă să ajungă la parter, prin tava, în câteva secunde. Primăria a renunţat să mai perceapă chirie, locatarii plătind doar … utilităţile!?

 

Noi rezidenţi

 

Chiar şi după ce autorităţile au montat panoul de avertizare, care le scapă de responsabilitate în cazul unui … dezastru în clădirea groazei s-au mutat câţiva rezidenţi noi. Ionel şi Brigitte Popa spun că au ajuns în fostul hotel în urmă cu aproximativ un an. „Noi ne-am mutat aici acum un an şi ceva. Nu aveam unde să ne ducem. Am văzut panoul, dar ce era să facem? Până la urmă cei de la primărie ar trebui să facă ceva. Ei interzic intrarea în clădire dar nu ţin seama că aici mai locuieşte cineva”- spune Briggite Popa. Are 32 de ani, un prunc de şase luni care-i creşte în burtă, ba a venit după ea şi cu câţiva câini ai străzii, care ţin seama la fel de mult de avertismentul autorităţilor ca şi locatarii vilei. O umbră de comfort în mizeria ce pare să se aşternă pe toată clădirea este în casa familiei Pietraru, unde bunicii îşi cresc şi nepoţica, în clasa a VII-a, care are rezultate bune la învăţătură.

 

„Ne-a sărit rândul la locuinţe sociale”

 

Oamenii spun că de fiecare dată i-a sărit rândul la locuinţe sociale. „Atunci când s-au făcut locuinţele sociale în centru noi aveam cereri depuse, dar au luat alţii, printre care preotul şi alţii, care nu stăteau tocmai rău. Ni s-a oferit la un moment dat la fostul dispensar un fel de garaj, unde nu aveai loc nici să întorci maşina, dar să locuieşti, nu am putut să ne mutăm acolo, erau condiţii şi mai rele. Când am văzut garajul acela am mers direct la spital, mi s-a făcut rău” – spun locatarii mai vechi ai vilei. „Locuiesc aici de 24 de ani şi la fiecare repartiţie de locuinţă nouă m-a sărit rândul. Acum doi ani era gata să fim evacuaţi, dar rămâneam efectiv în stradă. Primarul ne promite tot timpul că vom beneficia de primele locuinţe sociale, dar parcă nu-ţi mai vine să crezi în minuni. Noaptea auzi cum se prăbuşesc pereţii din spate, iar când bate vântul sau tună se cutremură toată vila. Aştept din clipă în clipă să mă trezesc cu vecinii de deasupra intrând prin tavan la mine” – spune Elisabeta Ştefănescu. Aceasta spune că este fericită, deoarece … locuieşte la parter, ba are chiar şi WC în casă. „Ceilalţi fac pipi la oală, eu sunt singura care am WC în casă, mi-am amenajat singură camerele.” – spune femeia. Locatarele imobilului groazei spun că, din cauza condiţiilor în care au trăit de zeci de ani au pierdut chiar şi mai multe sarcini. „Eu am pierdut două sarcini, o vecină a pierdut încă una, ce să facem, nu avem unde ne duce. Numai Dumnezeu ne mai ţine.” – spune Ana Cheraş. Lunar fiecare persoană achită în jur de 15 lei pentru utilităţi, primăria renunţând să mai perceapă chirie pentru imobilul-cavou încă de când Inspectoratul de Stat în Construcţii a recomandat scoaterea acestuia din exploatare.

 

Autorităţile ridică din umeri

 

Vila din Sfatului 10 a ajuns un adevărat măr al discordiei între autorităţi. „M-a căpiat de cap primarul din Băile Govora să îi trec vila în domeniul public al localităţii. Am făcut toate diligenţele necesare până când, prin Ordonanţă de Guvern a trecut înapoi la primărie. Acum este a lor, să se descurce cu ea!” – spune prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu. Primarul govorean, Mihai Mateescu spune că … nu are bani pentru locuinţe. „Oamenii sunt pe lista de priorităţi pentru locuinţe. Avem un proiect care prevede construirea a 13 apartamente într-un bloc de locuinţe, dar când am fost ultima dată la Bucureşti, la ANL, mi s-a spus: <>. Aşa că nu pot decât să aştept şi eu şi să-i pun şi pe ei să aştepte. Am încercat tot felul de variante, inclusiv să le găsesc adăpost în hotelurile din staţiune, dar nu am găsit înţelegere la directorii societăţilor”- susţine primarul Mateescu. Între timp, imobilul este monitorizat permanent pentru a putea preîntâmpina eventualele pericole.

Anda VLAD

Leave a Response