|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Runcu, satul care o ia la vale 

 Runcu, satul care o ia la vale

În comuna Runcu alunecările de teren au devenit un fenomen care a cuprins pe lângă casele mai multor locuitori chiar şi căminul cultural, drumul judeţean, dar şi şcoala din localitate. Pământul o ia la vale, încet dar sigur, iar după fiecare ploaie oamenii privesc neputincioşi cum stihiile naturii dezlănţuite le spulberă agoniseala de-o viaţă. În 2006 au fost strămutate cinci familii, iar anul acesta încă una.
Deşi amplasată într-o zonă de deal, intens împădurită, măruntaiele pământului din comuna Runcu sunt într-o continuă mişcare. Falii întregi de dealuri o iau la sănătoasa, iar cei aflaţi în faţa prăpădului n-au nici o posibilitate să se opună dezastrului. Drumul Judeţean 703 F ce leagă Fedeleşoiu-Runcu şi localitatea Cepari (Argeş)  s-a surpat, iar mişcarea de alunecare a antrenat stâlpii de curent electric şi casa Ioanei Ignat. Hăul e adânc de câţiva zeci de metri, iar din casă abia dacă se mai vede acoperişul. Bătrâna a fost luată de copii şi s-a mutat pe un pământ mai sigur, în urmă lăsând doar imaginea prăpădului. Primarul comunei, Maria Dina ne spune: “Aflat în imediata vecinătate a Primăriei, căminul cultural a fost şi el afectat de alunecările de teren. Aici făceam nunţi, botezuri, dar a trebuit să întrerupem astfel de activităţi. Printr-un proiect în valoare de 300.000 de lei am început consolidarea clădirii şi intenţionăm introducerea încălzirii centrale”. În Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Runcu, alunecările de teren au produs crăpături în zidurile şcolii, atât elevii cât şi profesorii simţindu-se în nesiguranţă. “Prin fonduri de la Banca Mondială, în valoare de 100.000 lei şi altele de 200.000 lei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea am început lucrările de reabilitare. Am mai avea nevoie de încă 100.000 de lei pentru reconstrucţie şi consolidare şi alte sume pentru introducerea încălzirii centrale”, spune Maria Dina, una din cele cinci femei primar, din judeţ.

Porcul care stă să “zboare”

La câţiva metri de DJ 703 F, se află gospodăria Mariei Iacob. În vârstă de 77 de ani, mergând în baston, bătrâna tună şi fulgeră că locuinţa ei stă gata să cadă şi nimeni nu face nimic. “S-au dus la vale toate acareturile, WC-ul, grajdul vitelor, ograda, doar porcul stă cocoţat acolo sus, gata să cadă cu coteţ cu tot. Eu locuiesc în camera de pe colţul celălalt al casei, dar noaptea nu pot dormi pentru că aud numai pocnituri. Dacă nu era casă din lemn de stejar, se ducea de mult. Eu şi soţul meu suntem bătrâni, el are 82 de ani, aşa că nu ne mai permitem să construim o altă casă şi nimeni nu ne ajută cu nimic. Ne-au dat 8 milioane de lei, bani vechi, să cumpărăm materiale, dar cu suma asta nu-ţi poţi face o altă casă. Şi apoi noi ne-am născut aici, aici o să murim, chiar dacă ne-o înghiţi pământul înainte de a se fi terminat aţa de pe mosor”, spune femeia care acuză cu năduf în stânga şi-n dreapta, de la primarul comunei şi până la prefect.

50 de hectare de păşune şi livezi, distruse

Maria Dina, edilul local ne spune: “Familia Iacob mai are o casă, aşa că se poate muta acolo. Fenomenul alunecărilor este mult mai amplu. El a început în toamna anului 2005, când a fost un anotimp foarte ploios şi a continuat evident până în primăvara lui 2006. Cele cinci familii pe care le-am strămutat în anul acesta, şi una anul trecut, au fost nevoite să se mute pe teritoriul altor comune, la noi pământul fiind foarte instabil. Mai mult decât atât, alte 50 de hectare de teren, incluzând păşuni şi livezi au fost distruse, din cauza aceluiaşi fenomen al alunecărilor”. Pentru runceni, pe lângă sărăcia pământului, a mai apărut o nouă pacoste. Satul o ia la vale ducând cu el tot ce oamenii au agonisit într-o viaţă de om.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Leave a Response