|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Costeştiul – Karlo Vivary de Vâlcea 

 Costeştiul – Karlo Vivary de Vâlcea

• Izvoare vindecătoare, îngropate în sărăcie lucie

În comuna Costeşti se găsesc mai multe izvoare minerale vindecătoare, de care nu mai ştiu decât localnicii. Pe vremuri, în localitate a funcţionat o bază de tratament care este acum în paragină. Revendicată de moştenitorii foştilor proprietari, baza este folosită din când în când de localnici pe post de grajd pentru animale. La câteva sute de metri depărtare, turiştii sunt invitaţi să viziteze izvoarele minerale, aflate lângă Casa Pretorian. Cele trei izvoare sulfuroase sunt însă ascunse parcă pe malul râului, ele fiind folosite doar din când în când, de localnici.

Apă a la Karlo Vivary

Localnicii spun că ar mai exista în localitate şi alte ape minerale vindecătoare, unele dintre ele chiar mai bune decât cele din faimoasa staţiune Karlo Vivary. Acestea nu sunt însă amenajate pentru turism. „Aici sunt cele mai bune ape pentru tratamente ginecologice, dar oamenii nu prea vin la noi, pentru că nu ştiu de ele. Baza de tratament nu mai funcţionează de mulţi ani, veneau aici mai mult ţărani din zonă, şi, pentru că nu avea încălzire şi apă caldă oamenii nu puteau face tratament decât vara, iarna nu aveau cum. S-a închis în cele din urmă din cauza lipsei de turişti. Acum a fost luată am înţeles de un avocat din Bucureşti, care vrea să o renoveze, dar nu ştiu ce va face aici.” – spune Mihai Crăciunescu, unul dintre localnici. Clădirea în care funcţionează baza de tratament a aparţinut familiei Sacerdoţeanu, familie boierească foarte respectată în zonă în anii 62 – 63. Acum, băile şi parcul amenajat de ei s-a vândut pentru 2,5 miliarde de lei vechi, unui avocat din Bucureşti. „Cumpărătorul a spus că ar vrea să le redea băilor destinaţia iniţială, dar rămâne să se înţeleagă cu persoanele pe terenurile cărora se află izvoarele, şi care au diferite pretenţii pentru a-i permite să se racordeze la izvoare.” – spune primarul localităţii, Valerian Popescu.

Băi pentru ţărani

Naţionalizate la începutul anilor 50, băile de la Costeşti au primit mii de curanţi vreme de aproximativ 30 de ani, majoritatea fiind ţărani din celelalte comune din zonă. Baza a fost constituită din cele trei izvoare, considerate de specialişti ca fiind unele dintre cele mai bune din ţară pentru tratamentul afecţiunilor căilor urinare, hepato-biliare şi reumatismale. Dovadă stau cele câteva registre uitate într-o încăpere a fostelor băi, pe care stau scrise numele unor ţărani veniţi la tratament în anii 70 – 80.         
Anda VLAD

Leave a Response