|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Sunt la ultimul mandat dar vreau să las ceva în urma mea 

 „Sunt la ultimul mandat dar vreau să las ceva în urma mea”

Municipiul Drăgăşani este condus, din 2000, de primarul liberal Gheorghe Iordache. Şi în mandatul trecut dar şi în acesta primarul a fost obligat să facă faţă unei puternici opoziţii a consilierilor pesedişti. Aceştia, dirijaţi din umbră de fostul deputat Basil Bleotu s-au opus constant oricărei iniţiative a administraţiei executive care ar fi putut însemna un câştig pentru comunitatea locală. Probabil de frică că astfel Gheorghe Iordache va obţine o majorare a capitalului electoral. În Drăgăşani ţărăniştii şi liberalii au organizaţii vechi, constituite din perioada interbelică. PSD nu a reuşit decât pe fondul unei sărăcii create în zonă exact de politica dusă de guvernele din timpul preşedintelui Iliescu să-şi creeze greu o organizaţie. Acum din 19 consilieri locali în Drăgăşani 9 sunt ai PNL, 9 sunt ai PSD şi unul este de la PC. Pentru multe hotărâri este nevoie de două treimi la vot.

# Domnule primar sunteţi extrem de supărat pe consilierii locali?

Este normal. Oamenii ăştia sunt plătiţi cu peste cinci milioane pe lună pentru o şedinţă: Atunci când am vrut să ţin şedinţele mai rar, nu în fiecare lună ( legea permite acest lucru) mi-au sărit toţi în cap inclusiv cei din PNL. La ultima şedinţă pesediştii lui Bleotu s-au opus unui proiect de concesionare a unui teren aflat în zona Branişte, teren din domeniul privat al municipiului Drăgăşani, pentru care trei societăţi din Comunitatea Europeană au solicitat concesionarea în vederea construirii unor fabrici. Acele fabrici dezvoltau zona, creau locuri de muncă. Impozitele pe salariile angajaţilor ar fi intrat în bugetul local, taxele, impozitele pe clădiri intrau la bugetul local, în zonă s-ar fi dezvoltat şi alte firme mici ( baruri, restaurante, alimentări). Nu a fost posibil. Cu mare greutate am putu trece prin consiliu aprobarea unui împrumut pentru implementarea unor proiecte. Datorită birocraţiei însă vor trece minim 7 luni până vom lua banii.

# Nu v-aţi săturat de acest perpetuu război dus cu cei care candidând pe liste ajung consilieri şi sabotează activitatea dumneavoastră care aţi fost ales direct?

Sincer să fiu m-am săturat. De aceea am decis ca acest mandat să fie ultimul. Nu voi mai candida anul viitor. Vreau să am timp pentru mine, pentru familie afaceri. Vreau să văd şi lumea. Firmele mele au fost mereu în top pe locuri fruntaşe. Eu nu am venit la primărie pentru a face bani. Eram bogat şi sunt bogat pentru că ştiu să muncesc. Am vrut să fac ceva pentru oraş de ambiţie aşa cum au făcut şi strămoşii mei.

# Şi nu sunteţi mulţumit de ce aţi făcut până acum?

Deşi am făcut mult mai mult decât alţii care aveau localităţi cu populaţie mai puţin numeroasă şi nu aşa de săracă şi bani mai mulţi nu pot spune că sunt în întregime mulţumit. Dacă aş fi avut o echipă de consilieri mai bună. Dacă legea administraţiei mi-ar fi dat mai multă putere aş fă făcut mai mult. Dacă legile ar fi mai logice, de exemplu dacă administraţiilor locale li s-ar permite să-şi deducă tva-ul aş fi avut mai mulţi bani.

# Cu toate astea aţi avut destule proiecte realizate. Nu-i aşa?

Am cele mai multe proiecte implementate din toată Oltenia . Cu finanţări externe. Aş aminti doar câteva : Proiectul de reabilitare reţea apă în zona centru-nord a municipiului Drăgăşani. Când am ajuns eu primar oraşul avea apă doar trei ore pe zi. Acum au apă non stop. Valoarea totală a proiectului a fost de 949.731 euro din care de la bugetul local nu am dat decât 114.603 euro. S-au înlocuit  9.105 m de conductă de reţea cu conductă din polietilenă de înaltă densitate; s-au înlocuit 6.210 m de conductă de racord la consumatori cu conductă din polietilenă de înaltă densitate s-au înlocuit 312 m de conductă de racord la hidranţi cu conductă din polietilenă de înaltă densitate.Alt proiect a fost „.Modernizarea serviciilor administraţiei Publice în municipiul Drăgăşani „. Un proiect de 21.780 euro. Apoi am creat o cantină de ajutor social unde mâncarea este foarte bună şi care ajută peste 100 de familii cu probleme financiare. Am creat şi un centru comunitar tot pe finanţare externă s-a realizat şi un centru –adăpost pentru persoane defavorizate.

# Sunteţi unul dintre marii proprietari de viţă-de-vie din zonă şi producător de vin recunoscut. Este o afacere bună? Cum merge ea de când sunteţi primar?

Să ştiţi că nu am făcut foarte mulţi bani din acest domeniu. Am investit continuu. Sunt mândru însă că am răscumpărat terenuri care au aparţinut strămoşilor mei. Eu şi Mugur Isărescu am investit enorm în zonă. Cred că fără noi în Drăgăşani azi nu mai exista viticultură. Trebuie să bagi bani şi să ai răbdare 15 ani să-i scoţi. Mi-am înregistrat casa de vinuri Iordache, mărcile mele, anul acesta voi organiza şi un concurs de vinuri, cu juriu profesionist. Am avut noroc că celelalte afaceri mi-au permis să investesc mereu în achiziţionarea de terenuri, în modernizarea cramei. Afacerea a scăzut într-un fel. Altceva este când te ocupi personal de orice afacere. Mi-am stimulat însă salariaţii, le dau anual prime din profit şi sunt cât de cât mulţumit.

# Ce părere aveţi de personalul din primărie?

Nu am schema, organigrama, plină la maxim. Anual din buget jumătate este alocat pentru salarii. Oamenii sunt ca oamenii, dacă cumva nu vin eu mare parte din ei stau la poveşti dimineaţa şi-şi povestesc ce au făcut seara. La firma mea am un contabil, nici acela cu studii superioare, şi o cifră de afaceri mai mare decât bugetul administraţiei. Aici trebuie să am o armată de contabili. Care trebuie să se ocupe de sute de conturi. E tot o lacună a administraţiei. A legislaţiei. Ar putea să se lucreze cu un singur cont. Ar putea foarte bine să fie doar 3 consilieri, sau postul de consilier să nu fie retribuit şi atunci nu ar mai exista poate atâtea anomalii, ar candida numai cetăţenii respectabili, cu o  anumită pregătire şi care nu ar fi interesaţi de banii pentru şedinţă. ├×in minte că acum câţiva ani unul dintre ai mei a votat împotriva bugetului. L-am întrebat după şedinţă de ce a procedat aşa. Ştiţi ce mi-a spus ? Că a ridicat mâna din greşeală şi apoi i-a fost ruşine să revină asupra votului. ăştia sunt oamenii.
A consemnat Traian Guminski

Leave a Response