|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Poliţiştii au descoperit un hoţ după… ureche 

 Criminaliştii, oamenii din umbră!

Poliţiştii au descoperit un hoţ după… ureche

Un hoţ din Drăgăşani a fost descoperit de poliţişti după ureche, iar autorii unuia dintre dublele asasinatele care au zguduit Vâlcea au fost găsiţi după o urmă zgrumţuroasă luată de pe un diplomat. La propriu, identificarea infractorilor este o muncă de sisif, iar căutarea unei urme, a unei amprente digitale în baza de date, a unui capăt de aţă, a unei pete de sânge este o muncă minuţioasă pentru poliţiştii criminalişti. Imaginaţia hoţilor lucrează şi pare să nu aibă limite. Ca să treacă fraudulos graniţa pe fâşia de pământ, fugarii români îşi puneau proteze la mâini şi picioare sub forma copitelor de căprioară. Criminaliştii, numiţi “oamenii din umbră” ai poliţiei, trăiesc într-un univers fascinant, unde oricât de avansată ar fi tehnologia actuală, vechea lupă şi înţepătorul sunt ustensilele de căpătâi ale muncii lor.

Şeful Serviciului Criminalistic din IPJ Vâlcea, cms. şef Valentin Vlădoi este un om extrem de minuţios, ba chiar tipicar, pe ici pe colo, cu o vorbă aşezată, calmă. “Sunt în prag de pensie şi nu mă mai schimbă nimic. În orice oră din zi şi din noapte, dacă mă întrebaţi de un dosar, ştiu unde l-am pus, ce conţine şi pot reproduce în memorie conţinutul legat de partea criminalistică. De mic îmi plăcea să citesc cărţile cu Winettou, Sherlock Homes, şi mă gândeam dacă ei pot să prindă hoţi, eu de ce n-aş putea. Această pasiune pentru criminalistică mi-a fost întărită în timp ce îmi satisfăceam stagiul militar. Poate nu vă vine să credeţi, dar când am făcut armata la grăniceri, am aflat şi eu de cele mai trăsnite tehnici ale românilor de a trece fraudulos dincolo. S-a ajuns până acolo încât îşi puneau proteze cu copite de căprioară, lăsând impresia că pe fâşia a trecut nu un om ci un animal. Alteori mergeau cu spatele, astfel încât semnele încălţărilor să lase impresia că veneau şi nu că se duceau dincolo”, spune poliţistul. Serviciul Criminalistic a fost dotat în ultimii ani cu aparatură de ultimă generaţie, folosită pe întreg mapamondul. Există o maşină de intervenţie dotată cu generator electric, instalaţie pentru prelevarea urmelor pe bază de ciano-acrilat, instalaţie care poate fi transportată până şi pe vârf de munte. Poliţistul criminalist seamănă uneori cu un cosmonaut, cu salopetă şi ochelari de diverse culori prin care poate vedea amprentele.

„Cavalerii dreptăţii”, descoperiţi după trei ani, după scris

Unul dintre cazurile care au zguduit Vâlcea în urmă cu doi ani a fost cel de pe strada Matei Basarab, în care doi oameni au fost omorâţi cu sânge rece. “A fost primul caz în care am descoperit două urme papilare unde nu te aşteptai, pe o suprafaţă zgrumţuroasă a unei genţi diplomat. Aceste probe sunt folosite în instanţă pentru probarea vinovăţiei celor vinovaţi. Chiar şi în cazul în care indivizii folosesc mânuşi, nu se poate să nu facă o greşeală. Am avut cazuri în care hoţul, care a folosit mânuşi chirurgicale, a vrut să dea un telefon şi a uitat scoţându-şi mânuşa să formeze numărul de telefon. La Drăgăşani, am descoperit un hoţ, după ureche. Individul care supraveghease apartamentul, înainte de a da iama, a pus urechea pe uşă şi a ascultat să vadă dacă mai este cineva înăuntru. Acea probă ne-a folosit, am valorificat-o şi am ajuns să-l descoperim. Un caz care-mi vine acum în minte şi la care am lucrat trei ani de zile a fost al unui maniac ce furase pistolul unui paznic. Întâmplarea a făcut ca după trei ani să văd o declaraţie de-a lui şi atunci am realizat că scrisul respectiv îl mai văzusem şi am reluat expertizele grafologice şi am ajuns la persoana căutată. Bărbatul avea un fix ca toţi paznicii să-şi facă datoria, să nu doarmă în post. Pe cei care-i prindea dormind, le fura pistolul, acţiune în care individul îl angrenase şi pe fiul lui”, spune şeful Serviciul Criminalistic din IPJ Vâlcea.

Lupa şi înţepătorul, mai tari decât calculatorul

În baza de date a criminaliştilor vâlceni sunt prinse în jur de 12.000 de persoane cu amprenta papilară. În câteva zile şi la Vâlcea va fi implementat sistemul AFIS 2000, până acum fiind arondaţi la AFIS Craiova. Indroducerea în calculator a datelor este o muncă de sisif, mai ales că Uniunea Europeană a impus un alt model de fişă papilară. “De curând şi în România se face amprenta genetică, dar metoda se foloseşte doar în cazurile grave, o singură analiză costând în jur de 100 de euro. Calculatorul folosit în sistemul AFIS 200 ne va ajuta teribil, micşorând volumul de muncă, în sensul că vom compara mai puţine persoane cu amprenta digitală asemănătoare. Însă stabilirea identităţii certe se face tot vizual, folosind lupa şi înţepătorul”, spune cms şef Valentin Vlădoi. În “laboratoarele” serviciului Criminalist din IPJ Vâlcea e linişte şi multe, multe flori. Poliţistul care se ocupă cu realizarea portretelor robot este cel care le îngrijeşte. Într-un colţ, printre calculatoare de ultimă generaţie, fotograful serviciului, V. Tudor  ne arată câteva securi şi câteva crengi, toate pentru expertizare.

Jurnaliştii încurcă uneori criminaliştii

Şeful IPJ Vâlcea, cms. şef Adrian cazan ne-a spus: “Munca poliţiştilor de la Criminalistică este foarte importantă. Este păcat că de multe ori până la venirea lor, oamenii nu ştiu şi strică probele. Chiar şi la furtul unor găini, gospodarii trebuie să ştie că nu trebuie să intre în coteţ. De multe ori se întâmplă ca atunci când câinele se duce, ia urma şi ajunge până la gardul vecinului”. Un caz mai aparte a avut loc recent la Timişoara. La o tâlhărie, criminaliştii s-au dus şi au luat amprente de pe un pet de suc, o ţigară, au găsit chiar un ziar şi alte câteva urme ce păreau extrem de preţioase. În realitate, după ce au fost amănunţit studiate, s-a descoperit că aparţine redactorilor de la câteva televiziuni centrale şi de la un ziar local.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Leave a Response