|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Un procuror dubios ia locul doamnei Nemoianu 

 În urma unui examen neprofesionist

Un procuror dubios ia locul doamnei Nemoianu

În şedinţa CSM care a avut loc în ziua de 26 iunie s-a stabilit că va fi numită în funcţia de prim-procuror persoana care a obţinut nota cea mai mare la examenele desfăşurate în perioada 22 mai – 10 iunie. Cecilia Morariu, de la Consiliul Superior al Magistraturii a spus că procurorul Teodor Trancă urmează să intre „în pâine” de la data de 1 iulie 2007, pe o perioadă de trei ani, conform Legii 303. Până la începutul lunii viitoare, conducerea Parchetului Vâlcea va fi asigurată în continuare, cu delegaţie de Maria Nemoianu.

Camelia Sutiman, un examinator neprofesionist

Conform site-ului CSM,  Teodor Trancă a câştigat concursul organizat la 10 iunie pentru postul de prim-procuror, devansându-l pe prim-procurorul adjunct, Gavril Paraschiv. El a obţinut o medie de 8,12 în timp ce Gavril Paraschiv a obţinut 7, 10. Procurorul Paraschiv a depus contestaţie, dar aceasta a fost respinsă.  Cea care „ l-a lucrat” pe procurorul Paraschiv este binecunoscută vâlcenilor. Nu înţelegem de ce a făcut parte din comisia de examinare Camelia Sutiman ( procuror şef secţie adjunct DNA) cea care anul trecut a obţinut arestarea şi menţinerea în arest a edililor Râmnicului. Ulterior instanţa a arătat că fapta pentru care procuroarea ceruse mandat nu exista. Datorită neprofesionalismului procurorului Sutiman s-ar putea ca statul să plătească daune de sute de mii de euro edililor ţinuţi pe nedrept după gratii. Soţul acestei neprofesioniste este Liviu Sutiman, procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie iar verişoara Speranţa Defta este preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Giurgiu.

Trancă, un procuror „subţire“

Teodor Trancă este născut în anul 1959 în Drăgoeşti, unde are şi o gospodărie. El a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. Doar tatăl său mai trăieşte. Are doi copii, fiica cea mare fiind preparator la o facultate de drept din Piteşti, iar cea mică este studentă la stomatologie. După ce a profesat câţiva ani în alt judeţ, Teodor Trancă a ajuns la Râmnicu Vâlcea în 1989, iar în anul 1994 a fost primul şef al Procuraturii Horezu. „A mai fost o perioadă, din 1998 până în 99 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, iar din luna mai 1999 procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, funcţie ocupată timp de doi ani. Eu am lucrat foarte puţin timp cu el, a avut dosare de infracţiuni judiciare, tâlhării cu violenţă, iar în ultimele luni a instrumentat dosare împotriva agenţilor de poliţie.” – a precizat Maria Nemoianu, care ocupă în continuare funcţia de prim-procuror, cu delegaţie, până la numirea oficială a unui alt magistrat.

Două maşini şi o casă

Conform propriei declaraţii de avere, procurorul Teodor Trancă deţine un teren intravilan de 787 de metri pătraţi, cumpărat în anul 1995 pe numele său şi al soţiei, o casă de locuit în Râmnicu Vâlcea, construită în regie proprie în 1999 şi două maşini, cumpărate, un Audi şi un Peugeot. În schimb, are un credit la BCR de 37.000 de euro, scadent în 2026 şi a obţinut în ultimul an, din salariul de procuror 44.380 de lei, plus aproximativ 7000 de lei din activităţi didactice la Universitatea din Piteşti. Soţia procurorului, Florentina, funcţionar la Romexterra Bank a câştigat 10.000 de lei din salariu. Procurorul Trancă a avut mult de-a face cu lumea interlopă. Apropiaţii săi susţin că este un mare amator de alcool şi femei, că nu se jenează să primească mici atenţii chiar şi de la proprii studenţi şi că are o imagine extrem de proastă în instituţie.

Gavril Paraschiv, conduită ireproşabilă

Celălalt candidat la ocuparea funcţiei, procurorul Gavril Paraschiv este unul dintre cei mai longevivi adjunct din Parchetul Vâlcea. El a ocupat funcţia de prim-procuror adjunct timp de 9 ani, are un băiat şi o fată, soţia sa fiind notar public. Procurorul Paraschiv îşi completează veniturile predând dreptul la Universitatea „Spiru Haret“ şi la încă o facultate de stat din Piteşti. Din anul 1990 până în 1999 a fost adjunct la Parchetul local Râmnicu Vâlcea. În declaraţia de avere a procurorului Paraschiv figurează trei terenuri drept moştenire, situate în comunele Pesceana, Roeşti şi Râmnicu Vâlcea, precum şi un teren cumpărat în anul 1991, pe numele său şi al soţiei, o casă moştenită de la părinţi, în comuna Roeşti, plus alte două imobile, unul în Râmnicu Vâlcea, cumpărat în 1993 şi altul în Bucureşti, de categoria I, cumpărat în 2003. Procurorul a mai declarat că are un credit la BCR, în valoare de 40.500 de euro şi un venit de 62.672 de lei pentru anul trecut din salariul de procuror. În plus, a mai declarat că a avut un câştig de 11.219 lei din cursurile ţinute la Universitatea Spiru Haret şi un venit al soţiei, de 9616 lei, ca lector la aceeaşi instituţie de învăţământ. Soţia procurorului, Elena Paraschiv a mai câştigat 161.044 lei ca notar public.

„Mă mai gândesc dacă rămân în magistratură”

Postul este practic vacant de la data de 1 iunie 2007. Maria Nemoianu, cea care a ocupat până acum funcţia de prim-procuror spune că speră ca până la data de 10 iulie să scape de responsabilitatea foarte mare pe care o are în acest post. „Am obosit în această funcţie, este foarte multă responsabilitate. Mă mai gândesc dacă rămân sau nu în magistratură. Mi-am depus dosarul de pensionare încă din luna martie, dar acum am opţiunea de a renunţa la pensie dacă vreau să rămân în continuare. Încă nu m-am hotărât ce voi face” – spune procurorul Maria Nemoianu.

De ce vor unii un prim procuror manevrabil?

 Postul de prim-procuror este foarte important pentru judeţ, deoarece toate dosarele penale, inclusiv cele care privesc persoane sus-puse ajung mai întâi la procuror înainte ca învinuiţii să fie trimişi în judecată. De aceea, de-a lungul ultimilor ani funcţiile respective au fost vizate de mulţi neaveniţi. „Dacă vrei să se piardă un dosar este greu, dar nu imposibil. Se poate cel puţin să se amâne mai multe luni, pentru că este ţinut de procuror, care nu ţi-l mai dă înapoi decât peste 3-4 luni, cui rezoluţie să mai faci cine ştie ce cercetare, şi asta poate duce la diluarea cauzei. La un control tot poliţiştii sunt luaţi la întrebări, pentru că procurorul nu îţi dă adresă că l-ar fi ţinut cine ştie câte luni să îl … studieze” – mai precizează surse din cadrul Poliţiei Vâlcea. În ultimele luni competenţa parchetelor judeţene a fost diminuată însă foarte mult, astfel că dosarele cu adevărat importante sunt preluate şi instrumentate acum de Direcţia Anticorupţie. Controlul CSM, care a vizat şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, şi care s-a încheiat recent nu a fost finalizat nici el printr-un raport care să arate eventuale nereguli. Surse din cadrul Parchetului de pe lângă tribunalul Vâlcea afirmă însă că la Vâlcea nu au fost descoperite însă nereguli. Controlul a vizat în special dosarele nefinalizate, mai vechi de şase luni, iar Vâlcea are 317 astfel de cauze. Raportul întocmit în urma controlului are 70 de pagini, dar acesta nu a fost prezentat însă în şedinţa CSM-ului.

Anda Vlad
Traian Guminski

Leave a Response