|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Poliţist condamnat pentru mită 

 Poliţist condamnat pentru mită

Subcomisarul de poliţie Emil Gherghina, angajat la Biroul pentru Străini Vâlcea din cadrul Autorităţii pentru Străini a Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost condamnat recent de judecătorii de la Tribunalul Vâlcea la un an de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Poliţistul, care şi-a negat în permanenţă fapta a primit de la chinezoaica Chen Zonghua suma de 500 de euro pentru a-i prelungi acesteia dreptul de şedere în ţară.

Condamnare pentru 500 de euro

Conform declaraţiilor reclamantei, poliţistul ar fi primit şi anterior bani pentru aceleaşi acţiuni, dar a fost reclamat deoarece nu a mai reuşit să „rezolve” dosarul cu privire la rămânerea chinezoaicei în România, după ce se descoperise faptul că aceasta încheiase o căsătorie de convenienţă, scopul fiind acela de a face afaceri în România. Deocamdată, subcomisarul Gherghina este în concediu, dar se declară şi acum complet nevinovat. Poliţistul este pus la dispoziţia Autorităţii Naţionale pentru Străini de când a fost declanşată ancheta penală împotriva sa şi spune că îşi riscă întreaga carieră fără a fi vinovat. „Eu sunt singurul care a pierdut în acest caz, pentru că am fost pus la dispoziţie în ultimii doi ani, nu mi-am luat salariul aşa cum ar fi trebuit, îmi risc o carieră militară, în timp ce reclamanta oricum a obţinut viză între timp. Procesul s-a prelungit foarte mult, a durat opt luni până să ia instanţa prima declaraţie de la reclamantă. Voi merge peste tot să-mi demonstrez nevinovăţia, şi la Curtea de Apel Piteşti, unde urmează să se judece dosarul, şi la Înalta Curte.” – spune poliţistul vâlcean.  

Chinezoaica voia viză

Totul a început în momentul când Chen Zonghua, din China, provincia Zhejang a cunoscut într-o comunitate de chinezi din Vâlcea un conaţional al său, Ion Yang Jian, care era căsătorit cu o femeie care obţinuse cetăţenia română – Ion Yang Maria. Prin intermediul celor doi, chinezoaica l-a cunoscut pe vâlceanul Aurel Oprea, cu care s-a hotărât să se căsătorească. Oficierea căsătoriei s-a făcut în localitatea Lishui din China, în ianuarie 2003, iar la sfârşitul aceluiaşi an „îndrăgostiţii” au ajuns în România. Chinezoaica a obţinut, la puţin timp după ce proaspătul ei soţ ajunsese în ţară o viză de lungă şedere (90 de zile), pentru reîntregirea familei, acordată de Ambasada României în China. Cei doi soţi şi-au stabilit domiciliul în Râmnicu Vâlcea, iar la puţin timp după aceea chinezoaica şi-a înfiinţat o societate comercială, SC Chan Long International Trade SRL, cu sediul în Bucureşti, având ca obiect de activitate comerţul cuîmbrăcăminte, încălţăminte, confecţii textile şi produse alimentare şi nealimentare. Ea a deschis de asemenea un punct de lucru al societăţii la Piatra Neamţ, unde stătea de altfel cea mai mare parte a timpului. Perioada de valabilitate a vizei a expirat însă, aşa că femeia, care nu vorbea româneşte, ci doar înţelegea s-a prezentat împreună cu soţul ei şi cu prietena sa Ion Yang Maria la Biroul Judeţean pentru Străini, pentru a solicita prelungirea vizei. A reuşit să obţină de două ori prelungiri ale vizei pentru câte un an, în ambele cazuri dosarul său fiind instrumentat de poliţistul Gherghina, însărcinat să efectueze verificările necesare pentru a stabili dacă între ea şi vâlcean nu exista o căsătorie de convenienţă. În ambele cazuri, şeful poliţistului, comisarul Ion Curcă Rizoiu l-a însărcinat pe acesta să verifice pe teren, la domiciliul celor doi soţi dacă aceştia locuiau împreună sau nu, precum şi dacă femeia cunoştea sau nu limba română. De fiecare dată, poliţistul a întocmit referate favorabile (primul în septembrie 2003 şi al doilea în august 2004), propunând prelungirea vizei de şedere, ceea ce s-a şi întâmplat. Pe baza referatelor sale, şeful Biroului pentru Străini a prelungit viza de şedere a chinezoaicei.

Mită restituită

Lucrurile s-au complicat însă în iulie 2005, când chinezoaica s-a prezentat din nou la Biroul pentru Străini, însoţită de această dată de un alt chinez, Dai Wei Wei, pentru a-i completa cererea. Conform declaraţiilor denunţătoarei şi a chinezului care o însoţea, subcomisarul Emil Gherghina i-ar fi cerut prin semne să-i dea 500 de euro, lucru care s-a şi întâmplat, dar ulterior nu a putut să-i rezolve cererea, deoarece pe fir intraseră între timp poliţiştii de la Biroul pentru Străini din Neamţ, care semnalaseră oficial faptul că Chen Zongua locuia de fapt în Piatra Neamţ, unde făcea afaceri, şi nu împreună cu soţul ei. În aceste condiţii, şeful Biroului pentru Străini Vâlcea a anunţat-o pe chinezoaică în legătură cu faptul că nu îi mai putea prelungi viza de şedere şi că singura soluţie pentru a reveni în România era să divorţeze şi să solicite ulterior o viză pentru afaceri. Strâns cu uşa, poliţistul Gherghina s-a deplasat astfel la domiciliul soţului acesteia, restituind banii luaţi drept mită. Vâlceanul nu ştia însă nimic despre „mita” dată de soţia de convenienţă. Supărată pentru că nu îşi rezolvase problema, chinezoaica a dezvăluit însă atunci că dăduse „şpagă” şi cu ocazia celorlalte două prelungiri, prima dată 2000 şi a doua oară 1000 de dolari. Aceste lucruri nu au mai putut fi dovedite însă de instanţă, din lipsă de martori. Mita de 500 de euro a fost confirmată însă şi de chinezul Dai Wei Wei, care o însoţise pe reclamantă la sediul Biroului pentru Străini. Chinezoaica a încercat să rezolve situaţia cu ajutorul unor martori, vecini de apartament cu vâlceanul care îi devenise soţ, printre care se numără şi un alt ofiţer de poliţie, dar nu a reuşit, astfel că următorul pas a fost reclamarea poliţistului Emil Gherghina pentru luare de mită. Faptul că poliţistul nu şi-a îndeplinit aşa cum trebuia atribuţiile de serviciu a reieşit şi în urma unui control tematic efectuat de reprezentanţii Compartimentului Control al Autorităţii pentru Străini, care au stabilit că poliţistul nu făcuse verificări pe teren, aşa cum ar fi trebuit. Ca măsură disciplinară, acesta a fost detaşat astfel pe o perioadă de 30 de zile la Serviciul pentru Străini Bucureşti, pentru „perfecţionare profesională”. În urma contestaţiei depuse de chinezoaică la Curtea de Apel Piteşti, instanţa a anulat însă dispoziţia de părăsire a României, emisă de Biroul pentru Străini Vâlcea. „Apărarea inculpatului, care în tot timpul procesului a negat comiterea infracţiunii, susţinând că nu a primit suma de 500 de dolari şi, implicit, că nu a restituit-o, că există contradicţii între declaraţiile martorilor şi a denunţătoarei, etc nu poate fi acceptată, fiind irelevantă şi subiectivă.” – a precizat preşedintele completului de judecată, judecătorul Dănuţ Mitră. Instanţa a hotărât astfel condamnarea poliţistului la un an de închisoare, cu suspendarea condiţionată a pedepsei pentru o perioadă de încercare de trei ani.    

Apelul de judecă la Piteşti

Subcomisarul Emil Gherghina spune că a formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Vâlcea şi că va merge până în pânzele albe pentru a-şi demonstra nevinovăţia. „Eu mă declar şi acum complet nevinovat. A fost o înscenare din partea lor, iar hotărârea instanţei se bazează numai pe declaraţiile lor şi ale unui conaţional, care nu a văzut că eu aş fi luat banii, ci doar că ea i-a băgat în dosar. Eu am demonstrat clar faptul că în momentul când soţul ei a spus că i-aş fi dat eu banii am demonstrat clar că el se afla în biroul şefului meu, dădea declaraţie împotriva soţiei lui. Până la urmă şi instanţa a hotărât că nu era o căsătorie de convenienţă. Cred că a făcut reclamaţia din răzbunare, pentru că nu i s-a dat viza” – spune poliţistul Gherghina.
Anda VLAD

Leave a Response