|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Doi hackeri drăgăşeneni au dat ţepe de miliarde de lei 

Doi hackeri drăgăşeneni au dat ţepe de miliarde de lei

Vasile Ciobanu (24 ani) şi Claudiu Nicorescu (22 ani), ambii din Drăgăşani, sunt doi dintre cei mai prolifici hackeri care până în prezent au reuşit să tragă ţepe de peste 200.000 lei. Aceştia prezentau pe site-ul E-bay oferte frauduloase de vânzare a sute de telefoane mobile, care, în schimb, nu le ofereau niciodată. După ce tinerii luau legătura pe e-mail cu cei care doreau să cumpere telefoane, hackerii le propuneau să negocieze în afara regulamentelor E-bay, putând astfel să-i fraierească mai uşor. În timp ce primul dintre ei se află acum în arest, cel de-al doilea se sustrage urmăririi penale, fiind fugit, cel mai probabil, în străinătate.

SUA, Grecia, Germania, Republica Belarus, Canada, Elveţia, Australia, Anglia, Kuwait, Belgia, Noua Zeelandă sunt ţări de unde au venit, fie pe adresa ambasadelor sau ale poliţiei, zeci de plângeri ale unor oameni de bună credinţă. Aceştia au crezut că pot cumpăra telefoane mobile pe site-ul de licitaţii electronice E-bay, au transferat bani în România pentru cumpărarea celularelor respective, dar în schimb s-au ales cu o ţeapă de zile mari. Între anii 2002-2005, fiecare dintre cei doi a păgubit străini cu 100.000 lei fiecare, cei doi lucrând însă ca nişte “lupi singuratici” şi doar într-un singur caz anchetatorii stabilind că au colaborat. În urmă cu câteva zile, rechizitoriul întocmit de un procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vâlcea şi care cuprinde 25 de pagini cu toată activitatea infracţională a celor doi, a fost finalizat, procesul urmând să intre pe rolul Judecătoriei Drăgăşani.

Cumpărători de iluzii

Atât Ciobanu, cât şi Nicorescu prezentau pe site-ul E-bay oferte de vânzare a telefoanelor marca Sonny Ericsson, Nokia şi Motorola.  Cum acestea erau sub preţul pieţei, s-au găsit zeci de naivi care au intenţionat să cumpere telefoane “cu braţul”. De exemplu, americanul Albert J. a vrut 20 de telefoane, a trimis prin Western Union 1.900 de dolari, iar după ce a primit “verzişorii”, Ciobanu a spus că a greşit comanda şi i-a pus în pachet 50 de telefoane, aşa ca mai aşteaptă ceva bani. Americanul “s-a prins” dar era prea târziu, pentru că a rămas cu “buza umflată” după 2.014 dolari, cât se constituie parte civilă. La fel a procedat şi cu australianca Amanda G. căreia, accidental, i-a comunicat că i-a trimis în plus încă zece telefoane şi să mai “sponsorizeze” pe lângă cei 500 de dolari, cu încă 1.000. Faza aceasta cu mai multe telefoane puse accidental în coletul poştal a repetat-o în nenumărate alte cazuri. Poliţia din Ulm, Germania, a formulat denunţuri împotriva junelui hacker român pentru cetăţeanul neamţ Patrick W., care a fost “uşurat” cu suma de 3.200 de euro. Au fost situaţii când drăgăşeneanul a completat la rubrica “destinaţia sumei primite”, expresia “datorie”, deşi niciodată nu a avut de-a face cu persoana pe care a înşelat-o. Elveţianului Yakup Y. i-a promis 21 de mobile, românul a primit 2.500 de franci elveţieni, dar a insistat că “şeful” lui consideră că suma este prea mică şi i-au mai fost trimişi încă 1.100 franci elveţieni. A primit în schimb doar… iluzii. Majoritatea străinilor acceptau ca tranzacţia să se desfăşoare în afara regulilor impuse de compania E-bay, hackerul motivând că astfel se va putea păstra sub preţul pieţii telefoanele, pentru că nu mai este nevoie să se plătească comisioane către respectiva companie. În realitate, Croitoru îşi aducea victima pe teren propriu, regulile companiei fiind foarte stricte în ceea ce privesc tranzacţiile electronice.

Au vrut să tragă alţi doi hackeri după ei, pentru a li se reduce pedeapsa

Ca să-l înşele pe americanul Ray M.C., cei doi tineri din Drăgăşani au cooperat, obţinând de la acesta 5.100 dolari. Ei au promis că le va trimite 13 telefoane, din care 5 sunt gratuite. Asaltate de un val de plângeri, autorităţile germane au solicitat organelor de UP din România efectuarea unei comisii rogatorii internaţionale, în care cetăţenii germani să fie cooptaţi ca părţi vătămate. Şi poliţiştii australieni şi-au apărat conaţionalii, făcând plângeri împotriva românului. Nicorescu Claudiu a tras şi el ţepe “la greu”, folosind aceleaşi metode, în plasa lui căzând canadieni, nemţii, neozeelandezi, greci şi australieni, prejudiciul estimativ fiind evaluat tot la 100.000 lei. “În timpul urmăririi penale, Ciobanu şi Nicorescu au recunoscut în parte comiterea faptelor. Ei au menţionat că sumele de bani erau transferate de străini pe numele lor, la solicitarea şi în beneficiul altor doi învinuiţi, ce le ofereau lor 10 % comision din valoarea sumei încasate. Dărăgăşenii ştiu că pedeapsa se reduce la jumătate, dacă în timpul Urmăriri penale denunţă sau facilitează tragerea la răspundere a altor participanţi. În cauză nu s-a putut stabili o participaţie penală a celor doi cu numele persoanelor care ne-au fost furnizate”, a spus procurorul de caz. Vasile Ciobanu a fost arestat pe 9 mai a.c., mandatul i-a fost prelungit, iar din 10 iulie acesta este “cazat” la penitenciarul Colibaşi. Claudiu Nicorescu însă deşi ştia că este învinuit în acest dosar, s-a făcut nevăzut, existând indicii că ar fugit în străinătate. Instanţa de judecată urmează să emită şi pe numele lui mandat de arestare preventivă. După emiterea mandatului, poliţiştii vâlceni împreună cu “tizii” lor din alte ţări, vor avea din nou o misiune dificilă. Să-l găsească şi să-l bage după gratii şi pe Nicorescu.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Leave a Response