|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Parcul Naţional Cozia, invadat de turişti 

 Parcul Naţional Cozia, invadat de turişti

Mii de turişti se înghesuie în aceste zile în staţiunea Călimăneşti – Căciulata, mulţi dintre ei urcând pe cărările pitoreşti din Parcul Naţional Cozia. Cei cinci subofiţeri jandarmi angajaţi la postul montan de la Călimăneşti, nou înfiinţat în acest an au în acest caz o misiune destul de dificilă: de postul respectiv sunt arondate toate zonele montane din judeţul Vâlcea, începând de la Seaca, de lângă Călimăneşti şi până la limita cu judeţul Sibiu, inclusiv postul montan de la Voineasa. Jandarmii de la Călimăneşti trebuie de asemenea să asigure ordinea publică în staţiune şi să facă faţă miilor de turişti care se îmbulzesc în aceste zile în Călimăneşti – Căciulata. Mai mult, jandarmii de la Călimăneşti intervin şi pentru salvările montane în Parcul Naţional Cozia, care are nu mai puţin de 17.100 de hectare. La nivelul Jandarmeriei Române funcţionează 6 secţii şi 35 posturi montane înfiinţate în 15 judeţe, două dintre ele fiind în judeţul Vâlcea, la Voineasa şi Călimăneşti.

Colaborare cu rangerii

Pentru că sunt destul de puţini comparativ cu numărul de misiuni pe care le îndeplinesc, jandarmii montani de la Călimăneşti colaborează cu rangerii din Parcul Naţional Cozia pentru organizarea salvărilor. Angajaţii parcului i-au ajutat de fapt să se familiarizeze la început cu traseele de pe munte. „Trebuie să ştii toate traseele, pentru că, atunci când se rătăcesc, turiştii îţi dau anumite amănunte pe care şi le aduc aminte de pe traseu, un lemn căzut, sau un copac mai strâmb, aşa că trebuie să ştim cât mai bine ce este acolo.” – spune şi subofiţerul George Ploscaru. Pentru a se familiariza cu traseul, jandarmii fac în fiecare săptămână câte două patrulări pe traseele montane din parc. De altfel, Jandarmeria Călimăneşti este pe primul loc în ţară ca număr de misiuni îndeplinite în colaborare cu angajaţii Parcului Naţional. Pentru a putea interveni în asemenea situaţii de urgenţă, jandarmii au fost pregătiţi printr-un curs special la Centrul de Pregătire Montană de la Sinaia de către instructori francezi.

Mii de turişti în staţiune

Călimăneştiul este la ora actuală pur şi simplu înţesată cu turişti, mai ales la sfârşit de săptămână. „De vineri până duminică vin între 500 şi 1000 de turişti noi. Staţiunea are 4000 de locuri de cazare în hoteluri şi vile, dar mai sunt foarte mulţi care se cazează la case particulare, sau care au rude şi prieteni în împrejurimi, şi stau la ei. Zeci de mii de turişti tranzitează staţiunea, şi se mai opresc” – spune sergentul major George Plosacru. Mulţi dintre vizitatori se opresc mai ales pentru cele patru ştranduri şi trei piscine acoperite cu apă termală, care sunt pline ziua. La o asemenea afluenţă de turişti este chiar de mirare cum în Călimăneşti sunt destul de puţine infracţiuni. „Acum, în perioada asta, când mai este câte unul dintre noi şi în concediu nu prea rămân mulşi oameni care să facă traseele de pe Cozia, din cinci abia rămâne unul pentru asta, pentru că mai avem şi alte misiuni. Sunt importante şi astea, pentru că îi mai atenţionăm pe turişti să nu lase focurile aprinse, să strângă gunoaiele, şi altele.” – spun jandarmii. Chiar dacă acum nu au competenţă să aplice sancţiuni pentru furt de lemn decât dacă materialele furate sunt scoase din pădure, se pare că legea se va schimba, şi jandarmii vor putea sancţiona aşa cum se cuvine hoţii prinşi în flagrant. În patrulările lor, aceştia spun că nu s-au întâlnit cu urşi sau lupi, dar au văzut capre negre, care încep să se înmulţească, dar şi vipere, periculoase pentru turiştii neştiutori.

Activitate intensă

De la începutul acestui an, jandarmii de la posturile montane au executat 323 de misiuni, majoritatea de menţinere a ordinii publice, dintre care 188 au fost de patrulare în staţiune şi pe traseele turistice din zona Vidra – Obârşia Lotrului – Pârâul Pietrei – Gura Mănăilesei – Vârful Dâlme – Vârful Pleaşa – Valea Jidovia – Lacul Jidovia, precum şi misiuni de salvare.  Şi jandarmii de la Voineasa au salvat zilele trecute un turist care se pierduse pe traseul Voineasa – Obârşia Lotrului – Rânca, în pasul Urdele, la peste 2228 de metri altitudine. Viorel Neacşu a anunţat jandarmii în legătură cu dispariţia unui prieten al său, Dragoş Cârstea, care se deplasa cu un autoturism pe traseul Obârşia Lotrului – Rânca. Jandarmii s-au deplasat în zonă cu un ATV şi l-au descoperit pe bărbat şi pe soţia sa în maşină, după ce produseseră un accident rutier în zona Novaci. Nu mai putuse să conducă deoarece era rănit, astfel că a fost internat cu ajutorul jandarmilor la spitalul judeţean din Târgu Jiu. O altă misiune de salvare în munţi a fost organizată în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, unde se pierduseră pe munte şase turişti.

Anda VLAD

Leave a Response