Explozie puternică la combinatul Oltchim
Explozie puternică la combinatul Oltchim
O explozie puternică s-a produs marţi, la orele prânzului, la secţia propenoxid a combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, şapte persoane fiind grav rănite şi transportate la Spitalul Judeţean Vâlcea. Potrivit IGSU, evenimentul a fost anunţat la numărul unic 112 la ora 11:55, la faţa loculului fiind trimise trei autospeciale de intervenţie ale grupului de pompieri al combinatului şi două ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Magheru" Vâlcea. Prefectul judeţului Vâlcea, Anuţa Handolescu, a declarat că până la ora 12.30, au fost transportaţi la Spitalul judeţean Vâlcea trei răniţi în stare foarte gravă. Prefectul a precizat că nu există un pericol chimic care să afecteze sănătatea oamenilor. Anuţa Handolescu a mai spus că nu se ştie deocamdată care a fost cauza exploziei şi că cinci maşini de pompieri acţionează petru stingerea incendiului. De asemenea, s-a apelat la ajutorul SMURD pentru transportarea persoanelor rănite, care sunt în stare foarte gravă cu arsuri pe toată suprafaţa corpului, a mai spus prefectul de Vâlcea. Circulaţia în zona combinatului a fost întreruptă, iar intrarea în incintă a fost securizată.
Explozia a avut loc la secţia de propenoxid. Ea nu a fost urmată de un incendiu, dar s-a soldat cu cel puţin cinci răniţi, care au suferit arsuri pe o mare suprafaţă a corpului. Ei sunt în stare gravă, au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă din Râmnicu-Vâlcea. Preşedintele sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, a spus că, potrivit informaţiilor pe care le are, două dintre victime sunt angajate, iar una este din afara combinatului.
Autorităţile spun că nu există pericol chimic, zona fiind securizată. Directorul Oltchim, Constantin Roibu, a declarat că nu există pagube majore, iar flăcările au fost localizate şi stinse. Restul combinatului funcţioneză în condiţii normale, a mai precizat acesta. Până nu se va face o analiză amănunţită, cauzele accidentului nu pot fi stabilite cu exactitate. Oltchim este una dintre cele mai mari companii de produse chimice din Romania şi functionează încă din anul 1966. Acţionarul majoritar al companiei este AVAS, care a primit de la Ministerul Economiei şi Comerţului pachetul de 95,73% pe care acesta îl deţinea, cu scopul demarării procedurilor de privatizare.