Un călugăr a murit prin înfometare
Un călugăr a murit prin înfometare
Trupul aflat în putrefacţie al unui călugăr de la schitul Pătrunsa a fost găsit duminică de nişte ciobani care-şi păşteau mioarele prin zonă. Deşi s-a crezut că omul ar fi putut aluneca de pe o stâncă foarte abruptă, după necropsie medicul a concluzionat că nu avea nicio fractură, ceea ce lansează ipoteza că bărbatul a vrut să trăiască în singurătate, doar împăcat cu Dumnezeu.
Schitul Pătrunsa, din Bărbăteşti, se află aşezat într-o zonă greu accesibilă, undeva în creierul munţilor. Ca să poţi ajunge în lăcaşul de cult, orice vizitator trebuie să ia pieptiş poteci străbătute doar de măgarii pe care se pun sacii de povară. Mai mult decât atât, ploile abundente care au căzut în ultimele zile au făcut imposibile până şi drumurile forestiere care altădată puteau fi străbătute de utilaje de teren. Câţiva ciobani, care se aflau cu mioarele prin apropierea schitului, au observat duminică, sub o stâncă, trupul neînsufleţit al unui bărbat, îmbrăcat în straie de călugăr. Într-o vădită stare de putrefacţie, capul se afla detaşat de rest, iar sălbăticiunile pădurii mâncaseră din el. Stareţul schitului, anunţat de ciobani, a recunoscut că cel care zăcea fără viaţă este un fost călugăr al schitului. “Din cercetările noastre, ultima oară, bărbatul a fost văzut la lăcaşul de cult la sfârşitul lui iunie, începutul lui iulie. Era un om căruia îi plăcea să meargă mult pe jos, făcea chiar şi 35 de kilometri, putând ajunge chiar şi pânbă la Mânăstirea Frăsinei. Culegea adesea diverse plante, pe care le folosea ca ceaiuri”, ne-a spus poliţistul Grigorie, de Postul de Poliţie Bărbăteşti.
A murit cu cartea de rugăciuni pe piept
Iniţial, poliţiştii au crezut că bărbatul şi-a găsit obştescul sfârşit alunecând de pe stâncă. Dr. legist Florian Ghiţă, de la Serviciul de Medicină Legală Vâlcea, cel care i-a făcut ieri necropsia, ne-a spus: “Cadavrul se afla în stare avansată de putrefacţie şi poate data de la sfârşitul lui iunie sau începutul lui iulie. A fost descoperit cu faţa în sus, iar corpul era detaşat de trup. Era îmbrăcat în haine de călugăr, iar în rucsacul său, tip raniţă, s-au găsit actul de identitate, câteva sute de mii lei vechi, un carnet cu însemnări personale, un bilet de metrou şi o carte de rugăciuni pe piept. Faptul că nu am găsit leziuni ale oaselor, mă face să cred că omul se credea singur şi nu a mai vrut să trăiască. Animalele din pădure au mâncat din trupul său, după ce călugărul decedase”, a spus medicul legistul vâlcean. Călugărul Gabriel Brujan (54 ani) era de fel din localitatea Orăştie-Hunedoara şi avea viză de flotant în localitatea Berislăveşti. Se pare că omul a moştenit un apartament de la părinţii săi, apartament pe care l-a vândut. La schitul Pătrunsa a venit în anul 2003 şi a depăşit toate canoanele la care a fost supus, fiind făcut, în cele din urmă, călugăr. Pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, deseori bărbatul pleca în călătorii lungi şi obositoare pe crestele munţilor. Înmormântarea sa va fi una sărăcăcioasă şi va fi făcută de călugării de la Pătrunsa, locul unde a căutat mântuirea pe care nu a găsit-o în lumea noastră, a celor mulţi.
Dorel ├×ÎRCOMNICU