Construieşte ilegal într-o zonă rezidenţială
Crinu Popescu a luat-o razna de tot!
Construieşte ilegal într-o zonă rezidenţială
• Patronul SC ROVIMET SA, ajutat de asociatul său – consilierul local Gigi Matei, se crede mai presus de lege
• Autorităţile au început să ia măsuri de-abia după intervenţia presei
Constantin (Crinu ) Popescu, patronul societăţii ROVIMET şi celebrul denunţător al primarului Mircia Gutău este protagonistul unui scandal de proporţii pe care l-a generat încercând să-şi construiască trei blocuri la marginea oraşului pe un teren aflat lângă Muzeul Satului din Bujoreni, comună limitrofă Râmnicului. El s-a făcut vecin cu familia Bojan ( constructorii mallului River Plaza), familia Nicu Spiridon, (director Bere Alutus SA), familia Gogârnoiu, director al Finanţelor Vâlcea şi încă alte 3 familii cunoscute în judeţ. Crinu Popescu a reuşit să achiziţioneze, cu un preţ de doar 39.000 de euro un teren pe care a dorit apoi să-l vândă familiei Bojan cu 700.000 de euro pentru că „…dumneavoastră nu cumpăraţi un teren de la mine făcând această tranzacţie ci vă cumpăraţi liniştea”. Pentru că nu-i convenea calea de acces spre terenul său a încălcat cu bună ştiinţă proprietatea familiei Bojan de nenumărate ori. A îndemnat la încălcarea societăţii şi pe salariaţii săi sau a unor alte societăţi pe care le-a angajat pentru a construi trei blocuri înghesuite pe un teren pe care primăria din Bujoreni nu a realizat un PUZ.
Un şantier mai mult decât suspect
Şantierul lui Crinu Popescu funcţionează în condiţiile în care certificatul de urbanism pentru construcţia acestor imobile a fost anulat în instanţă. Primarul din comuna Bujoreni, Alexandru Roşu, este extrem de alunecos când face referire la acest obiectiv. „ I-am dat autorizaţie de construcţie pentru că omul vrea să construiască nu ştiu exact pe unde are acces şi pe unde se aprovizionează. Dacă instanţa a anulat certificatul de urbanism voi lua şi eu măsuri.” Marţi, 21 august, la sesizarea unor locuitori din zonă ne-am deplasat alături de alţi colegi din presa locală pentru a vedea ce se întâmplă. Mai multe cife încălcaseră din nou proprietatea privată a familiei Bojan pentru a aproviziona şantierul. Mai mulţi martori oculari ne-au declarat că în noaptea de sâmbătă spre duminică s-a lucrat în şantier până la ora 2 din noapte. „ Au început să toarne betonul pe la ora 21. Era un zgomot infernal, peste 12 maşini mari cu beton de la firma consilierului Gigi Matei şi de la domnul Şoavă traversau râul trecând pe drumul nostru şi pe albia pârîului”. Pârîul era blocat şi marţi. Un buldozer îl astupa cu pământ. Crinu Popescu prezent acolo ne-a declarat că obturarea are loc temporar şi că pe râu va monta tuburi de beton pentru a uşura scurgerea apei. În schimb nu am găsit nicăieri panoul metalic prevăzut de leg în care să fie trecut numele beneficiarului, numele societăţii care execută construcţia, numărul autorizaţiei de construcţie, data la care a început construcţia şi termenul maxim până la care trebuie să fie finalizată lucrarea. Crinu Popescu spune că blocurile se construiesc în regie proprie. Termen extrem de ambiguu în aceste condiţii. Cui îi facturează producătorii şi transportatorii de beton, lui Crinu Popescu sau SC Rovimet? Tâmplăria am înţeles că este executată de cineva care va primi ca plată un apartament. Imobilele vor avea 28 de apartamente conform proiectului dar…. se pare că acestea vor fi racordate la o fosă septică pentru că nu s-a făcut şi nu se face canalizare . „ Sunt extrem de revoltat. Fosa septică se face la 2 metri de curtea mea şi mă gândesc că la 28 de apartamente aici va veni lunar o vidanjă şi noi va trebui să suportăm toată duhoarea. De o lună suport praful pe care-l vântură fără rost un buldozer special pentru a-mi distruge gazonul. Este inadmisibil faptul că cei de la Inspecţia în Construcţii, Garda de Mediu şi Direcţia Apelor permit un asemenea abuz al constructorului !” ( Felix Bojan).
Mai multe avize, care nu se văd
Pentru a realiza o construcţie de asemenea amploare sunt obligatorii câteva acte. Un aviz al Gărzii de Mediu pentru că este vorba de un ansamblu de locuinţe. Ansamblu care trebuie să aibă canalizare şi un loc de parcare. Unde, pe ce proprietate îşi vor parca autoturismele locatarii din aceste blocuri pentru că spaţiu prea mare nu este în între ele? De fapt distanţa dintre blocuri ar trebui să fie jumătate din înălţimea celui mai mare dintre ele. Dar cât are cel mai mare? Cât după proiect şi cât după PUZ şi PUD? Cine a finanţat construcţia pe un teren care are interdicţie de vânzare este altă problemă? Şi cum va vinde beneficiarul apartamente pentru care nu poate vinde şi proprietate indiviză asupra terenului? Angajaţii de la Direcţia Apelor Olt, inclusiv directorul Şindrilaru, au reacţionat marţi şi echipa de control a constatat acest lucru, dispunând eliberarea imediată a acestei albii a râului, întocmind şi un proces verbal. Noi bănuiam că Direcţia Apelor nu a aprobat trecerea maşinilor de tonaj greu prin albia unui curs de apă, nici realizarea unui pod artificial de pământ care să obtureze cursul pârîului. De asemenea suntem siguri că pentru noaptea de coşmar trăită sâmbătă de locuitorii din zonă nu a existat o autorizaţie specială aşa cum prevede legea pentru reaşezarea de lucrări pe timp de noapte. „Nu am vrut să turnăm beton noaptea. Pur şi simplu s-a stricat o pompă şi am decalat programul de lucru „. (Crinu Popescu). Terenul pe care se construiesc blocurile figurează în punctul “Acasă” şi are drum de acces pe lângă Muzeul Satului şi nicidecum prin curţile oamenilor care au construit un drum aflat in proprietatea lor sau prin albia unui râu. Chiar şi Crinu Popescu recunoştea că, într-adevăr, nu are dreptul să folosească acel drum aşa cum a tot făcut în ultima vreme.
Vinovaţii fără vină
Alexandru Roşu, edilul din Bujoreni, aflat în concediu, este pasibil să achite multe daune şi să fie acuzat de abuz în serviciu. Riscuri mari sunt şi pentru constructorii care ştiu că fac blocuri pe lângă lege, fără avize de la Garda de Mediu, fără certificat de urbanism valabil, fără autorizaţii şi avize de la Inspecţia în Construcţii. Inspecţie condusă de exigentul Ion Nicolae care se află acum în concediu motiv pentru care îi acordăm circumstanţe atenuante. Proprietarii care nu au fost dispuşi să arunce cu bani mulţi pentru a-şi cumpăra liniştea sunt obligaţi să apeleze la Poliţie şi la societăţi de pază atunci când li se încalcă proprietatea. Adică constant. Recapitulăm punctele principale pe care cei obligaţi să verifice respectarea legalităţii trebuie să le reţină : există indicii că PUG nu este aprobat pentru un regim de înălţime de P+3 în zonă; nu se respecta distanţa dintre aceste blocuri; nu există posibilitatea executării numărului de locuri de parcare necesar la 28 de apartamente ; nu există canalizare; fundaţia se realizează folosind blocuri BCA ; albia unui râu a fost obturată; nu există panou metalic cu datele beneficiarului şi constructorului; certificatul de urbanism este anulat de instanţă; vânzarea terenului pe care se fac blocurile este imposibilă în prezent; constructorul foloseşte căi de acces situate pe proprietatea altor persoane ; se lucrează uneori şi pe timp de noapte fără autorizaţie; nu există un acord al Gărzii de Mediu.