|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Pe „telefonul copilului 983” n-a sunat niciodată vreun copil 

 Pe „telefonul copilului 983” n-a sunat niciodată vreun copil

După patru ani de când în Vâlcea funcţionează “telefonul copilului” s-a ajuns la un record în materie: nu a sunat nici un copil. Sună în schimb funcţionarii din primării, din şcoli sau oameni care vor să sesizeze cazuri de abandon sau de maltratare a unor minori. Numărul 983 a devenit şi un mod de răzbunare între soţii divorţaţi, între vecinii cerăreţi, unii făcând “băcănie” de ceilalţi, trimiţându-le pe cap angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, pe motiv că nu-şi cresc tocmai bine plozi. (DGASPC).

Vâlcea este printre primele judeţe din ţară, unde în urmă cu patru ani lua fiinţă în cadrul DGASPC, “telefonul copilului-983”. Anunţat cu surle şi trâmbiţe, telefonul s-a vrut a fi unul gratuit, aşa cum scriau şi pliantele împărţite cu multă dezimvoltură. În realiate, telefonul la care trebuia să sune copiii agresaţi, abuzaţi, abandonaţi şi supuşi unor “rele tratamente”, funcţionează ca unul normal, pe Romtelecom, care pentru a vorbi trebuie să plăteşti. “Aceasat este cea mai mare supărare a mea. Mi-am dorit ca acest telefon să fie gratuit, dar din nefericire nu este. În aceste condiţii telefonul nu este la îndemnâna copiilor din familiile sărace”, ne-a spus Olimpia Mitran, consilierul la “telefonul copilului”, unul dintre angajaţii DGASPC-Vâlcea, care s-a specializat în această profesie. Mai mult decât atât, dacă în primii doi ani operatorul de la capătul firului răspundea non-stop, acum prohgramul este de la 6 –22, explicaţia fiind aceea că din lipsă de personal nu se poate asigura continuitatea.

Cinci copii din Galicea trăiau într-un grajd părăsiţi de mamă

Vocea caldă, plăcută de la capătul firului este a unei femei care este într-un birou micuţ, unde mai lucrează şi o altă funcţionară. De jur împrejur, multe hârtii, dosare, dosărele şi multă lume care intră, îşi spune păsul se dialoghează şi apoi lucrurile se rezolvă. O rugăm pe Olimpia Mitran să-i facem o poză dar nu ne permite. “Nu doar eu lucrez aici, aşa că nu este corect”, spune femeia. Întrebăm cam câte telefoane se primesc zilnic şi cine sunt cei care sună şi răspunsul nu întârzie să apară: “Sunt câteva zeci tot anul. Să fie 70-80 de telefoane. Cei care sună sunt oameni din Primării, din şcolii sau persoane care anunţă neglijarea unor minori. Ultimul caz a fost în urmă cu câteva zile, când de la Primăria din Galicea am fost anunţaţi de existenţa a cinci copii care trăiau într-un grajd, în condiţii inumane. Erau nemâncaţi, murdari, iar mama lor care trăia în concubinaj îi neglija. Au fost aduşi la Centru unde au fost instituţionalizaţi. Băieţii din centru i-au primit cu aplauze şi îmbrăţişări, iar micuţii s-au acomodat foarte repede cu atmosfera”, spune operatorul.

Direcţia, asaltată de cereri pentru asistenţi maternali, a sistat angajările

În judeţul Vâlcea, cererea pentru angajarea ca asistent maternal este una foarte mare. Pentru că au salarii bunicele, chiar şi spor de noapte, DGASPC a fost nevoită să sisteze angajările de asitenţi maternali. “Nu mai sunt copii la câte cereri avem. Momentan nu se mai fac angajări de asistenţi maternali. Un lucru interesat este acela că mulţi copii aflaţi în plasament se leagă sentimental de asistenţii maternali, de familia acestora. Când se termină perioada de asistare, mulţi asistenţi maternali nu vor să-i mai dea înapoi şi îi integrază în propriile familii., Deşi este ilegal, adesea apar conflictele cu părinţii parentali, care după ce şi-au neglijat copiii, când sunt mari îi vor înapoi”, spune Olimpia Mitran.

Se „glumeşte” la greu pe 983

Pe “telefonul copilului” se fac şi foarte multe glume proaste. “Există situaţii în care disputele dintre soţi sunt foarte aprige, iar tatăl ca să se răzbune pe soţie telefonează şi spune că aceasta nu îngrijeşte bine copilul sau copiii. Alteori, când femeia şi bărbatul au divorţat, sunt situaţii când dacă pe tată nu-l lasă să-şi vadă plozii, acesta ca să se răzbune sună iar pe telefonul copilului şi spune anunţă relele tratamente la care este supus copilul din partea mamei. În alte cazuri, când vecinii se ceartă, se întâmplă că unul dintre ei acuză pe cel cu care este în zâzanie, că nu-şi întreţine bine copilului şi sună pe 983. De fiecare dată ne ducem în teren şi vedem cum stau lucrurile. Sunt glume proaste, dar orice informaţie trebuie verificată. Nu-mi cereţi să vă dau nume şi alte informaţii că nu vă pot furniza”, ne-a spus vocea de la capătul firului “telefonului copilului”.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Leave a Response