Vâlcea a căpătat moda satelor de vacanţă
Vâlcea a căpătat moda satelor de vacanţă
În mai multe staţiuni din Vâlcea, dar şi în câteva localităţi rurale, primarii au căpătat gustul pentru amenajarea unor sate de vacanţă în zonele pitoreşti din judeţ. Satele de vacanţă urmează să fie amenajate pe terenuri rămase libere sau puse la dispoziţie de obştile de moşneni din zonă. Câţiva potentaţi ai vremii, intuind parcă dezvoltarea turistică a zonei, şi-au ridicat deja aici case de vacanţă.
Sat de vacanţă pe muntele Roman
Tonul satelor de vacanţă a fost dat în 2004 de proiectul lansat de primarul din Horezu, Gheorghe Niţă, care, în parteneriat cu obştea de moşneni din localitate, a creionat dezvoltarea unei zone turistice de vacanţă şi agrement pe versanţii sudici ai Munţilor Căpăţânii. În Horezu, cererile pentru cele 250 de loturi de teren de câte 1.000 de metri pătraţi fiecare, puse la dispoziţie de obştea de moşneni, au venit mai mult din partea oltenilor, vâlcenii şi doljenii făcând coadă pentru obţinerea unui lot de construcţie pus la dispoziţie cu drept de superficie, contra unei sume de 70 de euro pe an. Pe final, mediatizarea proiectului a atras în zonă şi câţiva bucureşteni şi argeşeni dornici să-şi ridice o casă la munte.
În Călimăneşti, fostul primar Gheorghe Dulcea şi actualul edil-şef, Ilie Amuzan, au demarat, tot din 2004, un proiect de dezvoltare a unui minisat de vacanţă pe malul pârâului Păuşa.
Mai mulţi oameni ai legii şi-au ales loturi de teren la Păuşa pentru case de vacanţă, în zonă ridicându-şi vilă lângă vilă fostul procuror DNA Aurel Gogoci, ex-preşedintele Judecătoriei Brezoi, Nifon Popescu, Doru Predescu şi Emanuel Alexe, doi poliţişti de la Serviciul Poliţiei Rutiere Călimăneşti şi consilierul local Emil Popa, reprezentantul democraţilor în CL Călimăneşti.
Govora şi Amărăşti aşteaptă vremuri mai bune
La polul opus, cu planuri similare, dar rămase încremenite, primarii din Băile Govora şi Amărăşti aşteaptă zile mai bune pentru demararea proiectelor. În Amărăşti, localitate plasată în sudul judeţului, gospodarul-şef are alte planuri pentru dezvoltarea turistică a zonei. “Eu nu mi-aş dori un sat de vacanţă modern, ci unul tradiţional. Am pe un deal de aici un sat întreg parcă încremenit în timp. Caut acum investitori pentru a pune în practică acest proiect. Ar fi extraordinar, iar pe lângă acest obiectiv am putea dezvolta o serie de alte proiecte culturale, cum ar fi un festival folcloric, unul de tradiţii. Sunt multe ce pot fi făcute. Ideea este să apară omul potrivit şi în locul acesta”, susţine primarul comunei Amărăşti, Constantin Drăghici.
Anda VLAD