|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

„Teroriştii” din Dealul Bisericii 

 Faţii Brătoiu au furat şi în ziua anchetei

„Teroriştii” din Dealul Bisericii

Familia Brătoiu, din Sineşti, este una formată din hoţi sadea, care au terorizat o întreagă comună. În anul 2006 şi 2007 fraţilor Daniel (18 ani), Marius (15 ani) şi Elvis (11 ani), dar şi tatălui lor Dănuţ Brătoiu (39 ani) poliţiştii le-au întocmit  40 de dosare penale de furt. Ei au furat nu doar din sat, dar şi din comunele învecinate Livezi, Grădiştea, Roşiile, iar în judeţul Gorj, de la Logreşti şi Licurici. Pe asitenta socială din comună au bătut-o, i-au spart geamurile la casă iar altor localnici le-au dat foc la fânare. După ce au fost anchetaţi şi asupra lor s-au găsit bunuri furate din cinci locuinţe, în ziua următoare „Drăgăşenenii”, cum li se spune petru că provin din zona Drăgăşaniului, au dat din nou atacul, furând banii de parastas ai unei femei din Bucureşti, stabilită în Dealul Bisericii.

În timp ce mergi pe uliţele comunei Sineşti, nu este om care să nu-şi verse amarul pe familia Brătoiu. Nişte troglodiţi, veniţi de prin zona Drăgăşaniului aici la Sineşti, stabiliţi în satul Dealul Bisericii şi care le-au făcut zile fripte la localnici. „N-a fost om care să nu fi fost călcat de aceşti hoţi. Fură tot ce le pică la îndemână. Merg la furat pe bicicletă, ştiu toate drumurile lăturalnice, iar bunurile de foarte multe ori le îngroapă fie în pământ, fie în cavourile din cimitir, spune primarul Viorel Andreiţă.  Şi ing. Maria Florea, de la Primăria Sineşti povesteşte o “fază” în care indivizii, crezând că ea a plecat de acasă, au dat nas în nas cu gospodina, şi în timp ce femeia trăgea de uşă într-o parte, ceilalţi trăgeau în cealaltă. „De două ori mi-au dat atacul, în noiembrie 2006 şi ianuarie 2007. La un vecin de-al meu, fost director la Oltchim, i-au spart barul, au plecat cu televizorul. Lui nea Marin Dumitru, i-au luat costumul de înmormântare dar şi pantofii cumpăraţi pentru cele veşnice. I-a văzut omul pantofii în picioarele hoţului”, se destăinuie femeia.

„În satul ăsta nu se mai poate trăi!”

Vecină, peste drum, cu familia Brătoiu, asistentul social al Primăriei Sineşti, Viorica Stan, trăieşte o adevărată dramă. Singură, nevoită să-şi întreţină doi copii, o fată studentă şi un băiat elev de liceu, femeia trece prin adevărate clipe de coşmar. Pe 19 august, la 5 dimineaţa, în Dealul Bisericii s-a pornit furtuna: „Cei din familia Brătoiu s-au luat la bătaie, copiii l-au bătut pe tatăl lor. În scandalul care s-a produs, copiii ameninţau că omoară tot satul. Au încercat să intre peste familia unui alt vecin, dar n-au putut, aşa că au venit peste noi. Ne-au scos porţile din balamale şi apoi au început să arunce cu pietre. Ne-au spart geamurile de la casă, iar pe mine o piatră m-a lovit în cap. Când a venit Salvarea şi eu şi tatăl lor eram într-o baltă de sânge. Am scos certificat medico-legal, am nouă zile de îngrijiri medicale  şi vreau să-i dau în judecată. Nu se mai poate trăi în preajma lor, viaţa mea a devenit un adevărat calvar. Mi-au spart geamurile la casă de nu mai ştiu câte ori, chiar şi acum două săptămâni ne-am trezit cu o piatră pe canapea, iar dacă era cineva acolo praf îl făcea. Din casă mi-au fost furaţi 20 de milioane lei (2.000 lei, n.r.) dar degeaba! Nu am recuperat de la hoţi niciun leu. Am făcut sesizări la conducerea IPJ Vâlcea, pentru că nu se mai poate trăi în satul ăsta din cauza lor. Mi-au spus că nu poliţia arestează? Dar cu liniştea noastră cum rămâne? Nu este casă din care să nu fi furat, de la haine, păsări, electronice, mâncare. Unui vecin i-au furat 6.000 lei, de la un alt tânăr, Constatin Filip, care are casa aici în sat şi el stă pe undeva pe la Copăceni i-au furat până şi două fotolii şi canapeaua. spune asistentul social al Primăriei Sineşti.

„Fură ca şi cum ar da bună ziua!”

Fraţii Brătoiu dar şi tatăl lor fură cu o nonşalanţă teribilă, fără niciun fel de remuşcări, de regrete. Nu le este ruşine de nimeni şi nimic, iar furtişagul pare pentru ei însăşi normalitatea. „ăştia au hoţia în sânge, n-au legi, n-au ruşine, n-au educaţie, n-au nici un Dumnezeu. Fură ca şi cum ar da bună ziua”, spune un localnic de pe marginea drumului. Trecuse de ora amiezii, aşa că strigăm la poarta profesoarei de fizică-chimie, Elena Matei. aflând că şi ea fost vizitată de indivizi. „Vă spun eu tot ce ştiu despre ei! ăştia sunt hoţi din tată în fiu! A furat şi bunica şi tatăl copiiilor, fură şi odraslele de sting. La noi întâi au dat atacul la bunicii soţului, i-au luat 25 de milioane vechi. Când am aflat, îl aveam pe tatăl celor trei fraţi elev, în clasa a VI-a, şi când am intrat în clasă am dat cu catalogul în bancă unde stătea Dănuţ Brătoiu. «Bă, nu ţi-a fost frică să furi de la mine?» La care răspunsul elevului a fost: «Nu, nu mi-a fost doamnă profesoară pentru că a pândit bunica»”. O întreb pe domna profesoară care continuă seria povestirilor dacă elevului Dănuţ nu i-a aplicat o corecţie: „O singură dată i-am aplicat principiul lui Newton, doar atât! Pe copiii lui Dănuţ Brătoiu nu ui-am avut elevi, mai ales că  Marius a rămas repetent doi ani în clasa a V-a, aşa că a renunţat la şcoală”, spune profesoara, furioasă că hoţii i-au călcat gospodăria de mai multe ori.

„Săriţi, ajutoor, m-au prădat hoţii!”

În timp ce povestea, de pe o uliţă a coborât luîndu-se cu mâinile de păr şi ţipând ca din gură de şarpe, o femeie: „Săriţi, ajutoor, m-au prădat hoţii, mi-au spart casa. Mi-au luat banii, zahărul uleiul, telefonul mobil. Eu nu mai dorm noaptea din cauza lor, şi uite că mă urmăriră când plecai şi îmi dădură atacul. Aleo, ajutooor, erau 10 milioanei (lei vechi, n.r.) banii pentru parsatasul mamei”. Femeiea, Marin Ioana este şi cardiacă şi la un moment dat vrea ajutor că inima nu-i mai dă ascultare. Cere un pahar de apă şi caută o pastilă prin geantă. O urcăm în maşină şi mergem la Postul de Poliţie din sat, iar între timp luăm legătura şi cu şeful IPJ Vâlcea, cms. şef Adrian Cazan, care a trimis un echipaj, cu criminalişti, de la Poliţia Horezu. Urcăm spre Dealul Bisericii şi trecem pe la casa hoţilor. O dărăpănătură, care dacă bate un vânt mai tare ar pune-o la pământ. Bunica, Mărioara Stanciu, care nici ea nu pare străină de îndeletnicirile nepoţilor şi fiului ei, îl ia pe „nu ştiu“ în braţe. „Nu pot să fac nimic, nu pot să-i păzesc, nu sunt în grija mea! Io n-am nicio vină!”. Puţinele femei din Dealul Bisericii se adună în jurul nostru şi ne arată căpiţele de fân incendiate de hoţi. „Auzi fă Mărioara. dă-mi tu dela tine ceanul meu de mămăligă”, zice nenea Nicolae Stanciu, vecin cu hoţi. Femeia se codeşte, că are şi ea unul la fel dar văzând poliţiştii prin preajmă se duce în fundul grădinii şi vine cu ceaunul.

Banii daţi hoţilor să restituie actele furate

Casele din Dealul Bisericii unde dau lovitura Brătoienii sunt aruncate pe coclauri, şi sunt locuite majoritatea de femei în vârstă. „Eu îi goni de două ori, că auzi cum lătrau câinii, dar după vreo 30 de minute veniră iar şi atunci furară”, spune Ioana Belgun. Bătrâna se agită, începe să spună cum hoţii au mai furat şi la ea, şi la cumnatul ei, de la lăsat nemâncat, sau i-a furat barda, securea, apoi se precipită, loveşte cu bastonul în iarbă şi răuleşte cât poate. Zice cu năduf despre poliţişti care nu fac faţă, de cei care nu-i arestează. Altă bătrână vine şi ea şi abia mai scăpăm de acolo, încercăm că noi, ziarilştii, nu avem nicio vină că hoţii sunt în libertate. „Au 40 de furturi probate în doi ani, numai la noi aici încomună”, spune unul dintre poliţişti. Asieznta socială a primăriei, Viorica Stan , vecină cu casa hoţilor, care şi ea fost bătută, i-au fost sparte geamurile la casă, spune că „Le-am dat pământ, i l-am semănat, doar doar l-or munci şi nu ne vor mai strica. Dar au lăsat totul în pârloagă!” Elena Matei, femeia care a fost furată, chiar ne spune un lucru incredibil. „Cu altă ocazie când m-au furat le-am dat la hoţi două milioane de lei să-mi dea măcar actele înapoi care mi le-au luat”.

 La excepţional, se încearcă arestarea „Drăgăşenenilor”

Procurorul şef Mihai Iustin, de la Parchetul Horezu, contactat telefonic, în legătură cu situaţia din Dealul Bisericii ne-a spus: „Noi am probat şapte dosare de furturi şi mai avem încă zece pe vrem să le comasăm. Cercetările sperăm că vor fi încheiate la sfârşitul săptămânii viitoare şi atunci noi vom propune instanţei, chiar dacă vom fi nevoiţi să încercăm pe cale excepţională, arestarea preventivă a celor vinovaţi. Minorul de 11 ani, nu poate răspunde însă penal, iar legea penală nu-l incriminează”, a spus procurorul. Directorul adj,. de la Direcţia Pentru Protecţia Copilului Vâlcea, Roxana Radu, ne-a spus: „Avem sesizerea referitoare la instituţionalizarea lui Elvis Brătoiu şi aceasta este în lucru, la Horezu. Vă vom ţine la curent cu rezultatul. Deocamdată  nu avem o unitate specială pentru minorii infractori. Ne vin multe cauze de la Parchete ca să luăm asupra unor minori măsura supravegherii specializate. Există posibilitatea ca minorul să fie instituţionalizat, dar rămâne să finalizăm ancheta, cum v-am spus”.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Leave a Response