|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Staţiunile balneare – interesante pentru investitorii străini 

 Staţiunile balneare – interesante pentru investitorii străini

Anumite staţiuni turistice din România, printre care şi staţiuni vâlcene au devenit interesante pentru investitorii străini. Conform unui studiu al pieţei hoteliere realizat de compania Peacock Hotels, în următorii trei ani staţiuni precum Călimăneşti Căciulata sau Voineasa ar putea fi atractive pentru investitori. realizat de compania Peacock Hotels.

Păstrarea componentei medicale

Se crede că investitorii străini vor încerca să păstreze componenta medicală tradiţională a sejurului în staţiunile balneare, dar vor introduce progresiv şi concepte SPA. Investitorii vor putea beneficia astfel de rezultatul concentrării unor capacităţi de cazare însemnate, într-un perimetru relativ restrâns, completând punctual oferta staţiunilor balneare cu componenta de reuniuni.

Călimăneştiul – pe locul trei la numărul locurilor de cazare

Pe baza ocupării capacitătii de cazare autorizată la nivelul anului 2006, clasamentul staţiunilor balneare românesti este condus de Băile Felix cu 22 la sută din total, urmând staţiunile Băile Herculane – 15 la sută, Călimăneşti-Căciulata, cu 12 la sută, Amara – 8 la sută, Covasna – 8 la sută, Voineasa – 7 la sută, Vatra Dornei – 7 la sută, Sovata – 6 la sută şi Techirghiol – 6 la sută, alaturi de altele care cumulează 9 la sută (fiecare sub 3 la sută).

Puţini turişti străini

În staţiunile vâlcene şi în cele din ţară sunt turişti străini, dar, din păcate, numărul acestora este destul de mic. „Turismul balnear a înregistrat o creştere substanţială în ultimii doi ani. Mulţi hotelieri au intrat în modernizare, au schimbat managementul şi concepţia.“ – spunea preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism. „Până nu demult, turismul balnear se baza pe biletele de tratament, majoritatea vândute pensionarilor la preţuri scăzute. Astăzi lucrurile stau diferit şi din ce în ce mai mulţi străini contractează sejururi pentru tratamente în România.“ – a mai afirmat Daniel Vasilescu. Anul trecut, aproape 18% din totalul turiştilor cazaţi în unităţile din zonele specifice turismului balnear au fost străini, cei mai mulţi dintre ei nemţi. Pentru anul acesta, oamenii din turism estimează încasări de 160 de milioane de euro din tratamentele balneare. Acestea vor avea o pondere de 11% din încasările totale aşteptate de autorităţi pentru 2007, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Printre zonele care „pun umărul“ la aceste încasări este şi staţiunea Călimăneşti – Căciulata.

Mai mulţi turişti la Govora şi Olăneşti

O creştere a numărului de turişti, atât străini, cât şi români, s-a înregistrat în staţiunile Govora, Olăneşti, Saturn şi Eforie Nord. Cei mai mulţi străini veniţi la tratament în România au ales Băile Felix, staţiune recunoscută pentru tratarea reumatismului. În ultimii doi ani, cea mai mare creştere în industria turismului a înregistrat-o segmentul balnear din întreaga ţară. Trendul se menţine şi anul acesta, când se prevede o majorare a afacerilor din turismului balnear cu până la 20 de procente faţă de 2006. În această perioadă staţiunile vâlcene sunt pline de turişti, majoritatea de vârsta a treia, dar, în orice caz, este foarte greu de găsit o cameră liberă la hotel, mai ales la sfârşit de săptămână.

Tratament pentru toate afecţiunile

Zonele pentru tratamentul bolilor cardiovasculare sunt Vatra Dornei, Buziaş, Covasna, Balvanyos, Băile Tuşnad. Pentru reumatism este recunoscută staţiunea Ocnele Mari, plus Băile Felix, Oglinzi, Brăila, Amara, Eforie Nord, Saturn, Mangalia, Breaza, Băile Herculane, Băile Calogea, Moneasa, Ocna Sibiului, Bazna şi Turda. Afecţiunile respiratorii pot fi tratate la Govora sau la Slănic Moldova şi Prahova. Afecţiunile digestive şi bolile interne se tratează şi în judeţul Vâlcea, la Govora, Olăneşti şi Călimăneşti – Căciulata sau la Sângeorz Băi şi Pucioasa, iar tratamente ginecologice se fac la Sovata, iar pentru sistemul nervos la Slănic Moldova şi Geoagiu-Băi.

Proiecte europene

O parte dintre vechile staţiuni balneare sunt resuscitate prin proiecte pentru fonduri europene, acolo unde autorităţile locale s-au implicat în procesul de redresare. Un exemplu este cel al staţiunii Moneasa, unde o companie austriacă a câştigat licitaţia pentru dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii balneo-climaterice, valoarea totală a investiţiei fiind de peste patru milioane de euro, neegalată de un alt proiect similar.
La Vatra Dornei, în ultimul an, numărul locurilor de cazare a crescut cu 20 la sută, la pensiunile de 3 şi 4 stele, totalul locurilor de cazare în staţiune fiind de 2.450. Proiectul de reabilitare a structurii turistice a oraşului Vatra Dornei se ridică la şase milioane de euro, iar lucrările de infrastructură, în special refacerea drumurilor necesită investiţii de trei milioane de euro.
La Sovata, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) a anunţat săptămâna trecută că va aloca până la 6,7 milioane euro pentru reabilitarea străzilor şi aleilor din staţiunea balneo-climaterică. Valoarea estimată a proiectului este între 4,7 milioane euro şi 6,7 milioane euro. Şi la Vâlcea s-au întocmit o mulţime de proiecte, cel mai important dintre acestea fiind Centrul Expoziţional de la Seaca. În nici unul dintre cazuri nu au început însă lucrările.

Turism pentru sănătate

Până la începutul anilor 2000, majoritatea staţiunilor balneare erau populate doar de turişti de vârsta a treia. Şi o parte dintre unităţile deschise în ultimii ani s-au axat foarte mult pe „wellness“ – concept de reabilitare a sănătăţii fizice şi psihice, dar, în aceste locuri, pe lângă turişti în pragul pensiei au apărut şi clienţi în floarea vârstei. Dacă până în anii 2000 majoritatea  biletelor de tratament obţinute de pensionari erau pe o perioadă de 18 zile, astăzi puţine hoteluri mai acordă un tratament atât de lung, medicii recomandând maximum două săptămâni. Un sejur de 10-12 zile – sejurul terapeutic recomandat – în această perioadă a anului poate ajunge şi la aproximativ 2.000 de lei de persoană, la un hotel de trei stele. În general, gradul de ocupare este cu 20% mai scăzut în perioadele ianuarie – martie şi octombrie – decembrie. Pentru cei care preferă confortul, majoritatea staţiunilor oferă servicii de cazare la unităţi de trei stele. Cei care preferă să se răsfeţe şi mai mult şi au dare de mână pot alege chiar hoteluri de patru stele, unde se ajunge la 330 de lei de persoană pe noapte.

Anda VLAD

Leave a Response