|sâmbătă, noiembrie 23, 2024
  • Follow Us!

Persoanele cu handicap – neglijate de autorităţi 

Persoanele cu handicap – neglijate de autorităţi

 

În present, în municipiul Râmnicu Vâlcea sunt înregistrate 312 persoane şi copii cu handicap care nu se pot deplasa pe stradă şi nu pot folosi mijloacele de transport în comun. Din păcate, nici până acum multe instituţii nu respectă legea care îi obligă să asigure măcar accesul acestor persoane, fără să mai vorbim şi de alte facilităţi. „Lipsa accesului persoanelor ca mine în instituţii şi servicii publice de interes ne demonstrează că suntem izolaţi de societate şi marginalizaţi. Nu ne putem angaja, nu avem o viaţă socială. Ne rămâne doar resemnarea şi autoizolarea” – spune un vâlcean ţintuit în cărucior. Fundaţia „Soul to Soul” derulează în parteneriat cu Asociaţia Asistenţilor Sociali Profesionişti Vâlcea proiectul „Paşi spre normalitate”, prin care se urmăreşte creşterea implicării instituţiilor judeţene şi locale pentru realizarea de accesibilităţi în municipiul Rm. Valcea. Din păcate, proiectul, care beneficiază de finanţare din partea Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională – USAID prin World Learning, Programul RCSS România a fost aproape un eşec, din cauza indiferenţei instituţiilor publice şi private pentru aceste persoane.

 

Proiect eşuat

 

Proiectul a demarat cu evaluarea accesibilităţilor şi a constat în: evaluarea accesului în imobile: s-au evaluat clădirile publice şi private din municipiul Râmnicu Valcea, urmărindu-se accesul din stradă şi accesul în clădire (caracteristici ale rampei – inclinaţie, lăţime, bara de susţinere; acces în interiorul clădirii – lăţime uşă intrare, lăţime hol, ghişee, rampă interioară, lift); evaluarea accesului stradal: trotuare, semafoare, telefoane publice, staţii de autobuz, mijloace de transport. În cazul în care unul dintre aspectele urmărite în evaluare, nu a fost îndeplinit, obiectivul s-a considerat a fi neaccesibil. Pentru evaluare s-a urmărit o reprezentare a tuturor cartierelor din Râmnicu Vâlcea. A reieşit astfel că, dintre cele 36 de instituţii publice evaluate numai şapte erau accesibile, iar dintre cele 314 firme private doar 94 erau accesibile. Doar 14 cabinete medicale şi farmacii dintre cele 50 evaluate erau accesibile pentru handicapaţi, aceleaşi proporţii păstrându-se şi în cazul grădiniţelor, şcolilor, liceelor, băncilor, trotuarelor, semafoarelor, staţiilor de autobuz: parcărilor şi chiar bisericilor. Statistica întocmită cu acest prilej a scos la iveală faptul că, dintre cele 1060 de obiective evaluate doar 378 sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi, 695 fiind inaccesibile. Pentru a prezenta rezultatele evaluării, reprezentanţii Fundaţiei Soul to Soul au susţinut o conferinţă de presă la Instituţia Prefectului, concluzia fiind una sumbră: „O parte dintre instituţiile ce trebuiau să ne ajute ne-au întors spatele” – a afirmat Andreea Rezu, preşedintele Asociaţiei Asistenţilor Sociali Profesionişti Vâlcea. „Mă folosesc de un scaun pentru a mă deplasa. Mi se pare de bun-simţ să mi se îngăduie accesul în orice instituţie. Mi-aş dori ca, atunci când ies din casă, de două ori pe săptămână, să îmi pot plăti facturile la utilităţi. Multe dintre aceste rampe de acces sunt inaccesibile. La capătul lor, ne lovim de un geam termopan sau de uşi încuiate. În anumite locaţii, grupurile sanitare sunt atât de înguste că nu putem intra sau uşile nu se închid”, ne-a spus Costel Grigorescu, membru al Fundaţiei Soul to Soul.

 

Nu se aplică sancţiuni

 

Pentru a se remedia situaţia, Fundaţia Soul to Soul a făcut patru demersuri către Inspectoratul Teritorial în Construcţii Vâlcea, în vederea aplicării mai multor sancţiuni contravenţionale, aceasta fiind singura instituţie abilitată de lege pentru a face acest lucru.

Anda VLAD

Leave a Response