|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Oltchim – Zvezda, finală de vis la Rm. Vâlcea în Supercupa Europei 

Tadici şi Trefilov, cei mai buni selecţioneri din lume cu cele mai bune echipe de club, s-au „duelat“ în faţa publicului din Sala Sporturilor „Traian“

Oltchim – Zvezda, finală de vis la Rm. Vâlcea în Supercupa Europei

În Sala Traian a început sâmbătă cea mai valoroasă competiţie sportivă la nivel de cluburi care a avut loc vreodată în România. Cele mai bune patru echipe din handbalul feminin european şi-au dat întâlnire în Polivalenta vâlceană pentru a-şi disputa un trofeu râvnit, Supercupa Europei sau „Trofeul Campioanelor”, aşa cum se numeşte mai nou, din acest an. Zvezda, Lada, Slagelse şi Oltchim înseamnă, la acest moment, „spuma” handbalului feminin european şi de ce nu, mondial. Asta dacă luăm în considerare şi faptul că multe dintre jucătoarele acestor grupări sunt componente de bază la reprezentativele naţionale ale ţărilor respective.

O competiţie a orgoliilor

„„Supercupa este un turneu al ambiţiilor, al orgoliilor jucătoarelor şi antrenorilor ce vor veni aici. De aceea toate echipele participante au venit cu garniturile complete, cu tot ceea ce au mai bun. Fiecare dintre echipele participante vrea să-şi demonstreze într-un fel supremaţia în Europa. Noi, sigur că ne dorim să câştigăm competiţia, eu am văzut şi trofeul, e superb, măcar pentru asta e important să-l ai în vitrină, tu, ca şi club. Dacă nu vom câştiga Supercupa, însă, nu vom face un capăt de ţară. Pentru noi decisiv e meciul din 30 septembrie, cu Byasen, pentru intrarea în Liga Campionilor. Pentru că trebuie să vă spun, Oltchim are ca obiectiv, pe termen mai lung, nu doar intrarea în grupele Ligii Campionilor, ci chiar ieşirea de acolo şi jucarea cel puţin a sferturilor şi de ce nu a unei semifinale de Liga Campionilor. Dacă vom ajunge acolo ne putem gândi şi mai departe”, a spus, înainte de startul întrecerii, preşedintele Clubului Oltchim, inginerul Ioan Gavrilescu. Acesta a mai spus că din punct de vedere financiar organizarea Supercupei de către Clubul Oltchim presupune un efort financiar considerabil. „E onorant pentru noi, ca şi club, pentru România, faptul că EHF ne-a acordat organizarea acestui turneu, dar acesta este costisitor. Noi, Clubul Oltchim, ne-am gândit mult dacă să acceptăm oferta federaţiei europene. Ne-am gândit că nu e bine să refuzăm pentru că n-ar fi dat bine pentru handbalul feminin românesc, în general, un eventual refuz. Aşa că am acceptat”, a adăugat Gavrilescu, cel care a mai precizat că pentru „Trofeul Campioanelor”, Federaţia Europeană de Handbal a trimis la Vâlcea un număr de 10 oficiali.

La Oltchim se rescrie istoria

Înainte de startul Supercupei Europei, profesorul Tadici n-a scăpat prilejul să-i „înţepe” pe jurnaliştii ce nu-l agreează: „Unii ziarişti vremelnici mi-au prezis că nu voi apuca Revelionul  trecut la Oltchim. Sper să-i fac să-şi bage unghia-n gât dacă mă vor vedea aici şi la Revelionul viitor. Cu sau fără voia lor, performanţa echipei, 36 de meciuri fără înfrângere, se leagă şi de munca noastră, a staff-ului tehnic”.

Tadici ar fi vrut tot suprafaţa de joc cu parchet

Pentru Supercupa Europei şi pentru meciurile din preliminariile Ligii Campionilor, EHF a trimis la Vâlcea o suprafaţă de joc specială. „Eu sunt adeptul suprafeţei de joc cu parchet. Sala a mai avut o astfel de suprafaţă şi la vremea respectivă din cauza acelei suprafeţe care e mai rigidă au intervenit mai multe accidentări. Dar astea sunt regulile impuse de EHF iar noi trebuie să le respectăm. Aici e şi o chestiune de marketing la nivel de federaţie care impune mai nou chiar şi un anumit tip de mingi cu care trebuie să se joace”, a completat tehnicianul „chimist” Gheorghe Tadici.

Revanşă pentru eşecul din finala Cupei Cupelor, în 2002

Sub privirile celor zece oficiali ai EHF veniţi la Vâlcea pentru a superviza întrecerea, dar şi a celor mai importante personalităţi ale Federaţiei Române de Handbal, sâmbătă după amiază a început Supercupa Europei. A venit să vadă echipele la lucru şi preşedintele FRH, Cristian Gaţu alături de secretarul general al acestui for, Mihai Marinescu. Au fost, de asemenea, prezenţi în tribune, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, dar şi Directorul General al SC Oltchim, principalul finanţator al echipei de handbal cu acelaşi nume, ing. Constantin Roibu.

Trefilov a învins-o pe Anja Andersen

Primul meci a fost cel dintre deţinătoarea Ligii Campionilor, Slagelse, şi trupa lui Trefilov, Zvezda Zvenigorod. Încă din start rusoaicele au pus stăpânire pe joc nedându-le practic danezelor nici o şansă. Astfel că Zvezda a condus tot timpul, la trei, patru şi chiar cinci goluri o echipă care parcă nu se mai trezea din pumni. La pauză, însă, a fost doar 18-15 pentru Zvezda, grupare ce a învins finalmente cu 33-27. Principala marcatoare pentru trupa lui Trefilov a fost Polenova, cu 12 reuşite, iar pentru gruparea antrenată de Anja Andersen, Slagelse, a punctat Ana Batinic, de 10 ori

Răzbunare, dulce răzbunare…

A urmat meciul mult aşteptat de public. Era, de fapt, o reeditare a finalei Cupei Cupelor din 2002, pierdută atunci de Oltchim contra celor de la Lada Togliatti. În teren a existat în marea parte a timpului de joc o singură echipă, Oltchim, care şi-a sufocat adesea adversara, arătând valoare europeană. După 13-11 la pauză, fetele luzi Tadici au învins cu un categoric 31-23, după o repriză secundă excelent gestionată de „chimiste”.

Început echilibrat, final „rupt”

Vâlcencele au început cu gol semnat de Adina Meiroşu. Până în minutul 8 s-a mers cap la cap, 5-5. apoi, s-a rupt filmul pentru rusoaice. A fost 6-5, 7-5, 8-6, pentru ca în minutul 20 să fie 11-7 pentru „chimiste”, după reuşita din 7 metri a Clarei Vădineanu. Fetele lui Tadici au ridicat apoi piciorul de pe acceleraţie, dând astfel posibilitatea rusoaicelor să revină pe tabela de marcaj. Astfel că, totuşi, cu cinci minute înainte de pauză Vâlcea avea avantaj minim: 12-11, însă s-a intrat la vestiare cu 2 goluri avans pentru Vâlcea: 13-11. Repriza secundă începe cu gazdele în atac, acestea ratează şi Lada înscrie: 13-12. se face apoi 13-13, însă Adina Meiroşu readuce echipa vâlceană în avantaj. După 15-15 vâlcencele au un joc perfect şi încep să ia distanţă faţă de adversar. Se face uşor-uşor 21-16, apoi 23-18 şi 25-19. Cu o Tereza Pâslaru, care a suplinit-o perfect în poartă pe Luminiţa Dinu, Oltchim marchează gol după gol şi se distanţează pe tabela de marcaj: Astfel, cu cinci minute înainte de final Oltchim conducea cu 29-22. Au intrat apoi tânăra ├×ăcălie şi Narcisa Lecuşanu care a şi marcat imediat. Finalmente a fost 31-23 pentru Vâlcea şi Oltchim s-a calificat în finala turneului.  (Ionel GEREA)

Leave a Response