|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

Proiecte de un milion de euro pentru modernizarea administraţiei locale 

 Proiecte de un milion de euro pentru modernizarea administraţiei locale

La Vâlcea au fost depuse până în prezent nu mai puţin de 36 de proiecte în cadrul schemei de finanţare Fondul de Modernizare a Administraţiei Publice Locale, finanţate din programul Phare 2005-2006. Dintre acestea, şase au picat însă la prima selecţie, deoarece dosareel nu erau complete. Autoritatea de Management pentru acest subprogram este Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Două proiecte depuse de CJ

Consiliul Judeţean Vâlcea a depus în calitate de solicitant două proiecte, fiind partener în alte 9 proiecte. Astfel, prin intermediul Direcţiei Programe, Strategii, Relaţii Externe, au fost elaborate toate cele 11 proiecte, autorităţile publice locale din judeţ fiindu-le de asemenea transmisă şi documentaţia necesară pentru realizarea unor proiecte care vizează domeniul IT. Alte proiecte care pot obţine finanţare vizează modernizarea şi eficientizarea administraţiilor publice din localităţile: Horezu, Tomşani, Alunu, Suteşti, Stroeşti, Scundu, Budeşti, Prundeni, Măldăreşti, Lăcusteni, Nicolae Bălcescu şi Pietrari.

Trei proiecte pentru Ramnic

Primăria Râmnicului încearcă să atragă finanţare pentru trei proiecte care urmăresc dezvoltarea capacităţii instituţionale pentru gestionarea mai eficientă a serviciilor comunitare de utilităţi publice, gestionarea mai eficientă a serviciului public de poliţie comunitară şi implementarea unui sistem integrat de informare, gestiune şi evidenţă a documentelor de stare civilă. Doar şase proiecte depuse de administraţiile locale s-au aflat pe lista neagră, iar vina aparţine edililor din localităţile respective.

Voluntariat pentru situaţii de urgenţă

9 proiecte cu o valoare totală de 1.059.692,12 urmăresc dezvoltarea serviciilor de voluntariat pentru situaţii de urgenţă în judeţul Vâlcea. Vâlcea este singurul judeţ din România care a adoptat o strategie în domeniul situaţiilor de urgenţă, prin care localităţile din judeţ au fost grupate în 10 zone, în funcţie de cerinţele legale privind timpii de intervenţie. Cele 10 zone sunt Râmnicu-Vâlcea, Drăgăşani, Băbeni, Băile Govora, Bălceşti, Brezoi, Horezu, Grădiştea, Lădeşti şi Voineasa. Toate zonele au fost cuprinse în proiecte, cu precizarea că având în vedere dimensiunea, poziţia zonei Voineasa şi specificul activităţilor eligibile, proiectul zonei Brezoi a inclus şi zona Voineasa. Scopul proiectelor constă în perfecţionarea capacităţii sistemului instituţional de asigurare a unui management eficient al situaţiilor de urgenţă. Se intenţionează achiziţionarea de echipamente şi bunuri printre care se numără: pichete de incendiu, truse de prim-ajutor, corturi militare, măşti contra gazelor, bărci pneumatice cu motor, staţii radio mobile şi fixe etc.. Un proiect ambiţios al conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea şi intitulat sugestiv „Dialog şi parteneriat pentru viitor” îl reprezintă Strategia de Dezvoltare Economico-Socială a Judeţului Vâlcea în perioada 2007-2013. Valoarea proiectului se ridică la 59 438,40 euro. Un alt proiect al Consiliului Judeţean Vâlcea pentru care se aşteaptă finanţare vizează îmbunătăţirea serviciilor administraţiei publice locale din judeţul Vâlcea prin creşterea gradului de informatizare şi introducerea de noi instrumente de eficientizare a actului administrativ. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt Consiliul Judeţean Vâlcea, Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea, Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea şi cel al Municipiului Drăgăşani şi 9 consilii locale din oraşele Băbeni, Bălceşti, Băile Govora, Băile Olăneşti, Berbeşti, Brezoi, Călimăneşti, Horezu şi Ocnele Mari. Suma solicitată de la Autoritatea Contractantă se ridică la 108.118,92 euro. Carmen Alexandrescu, director executiv al Direcţiei Programe, Strategii şi Relaţii Externe din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, a menţionat că proiectul urmăreşte creşterea calificării funcţionarilor publici din administraţiile publice implicate prin instruirea acestora în domeniul IT, îmbunătăţirea calităţii actului administrativ prin introducerea de noi instrumente de eficientizare a activităţii administraţiilor implicate în proiect şi creşterea transparenţei actului decizional prin implementarea serviciului de videoconferinţă în 4 centre zonale.

Proiecte respinse

Proiectul privind dezvoltarea serviciilor de voluntariat pentru situaţii de urgenţă în zona Grădiştea a fost respins dintr-un motiv hilar: declaraţia de parteneriat şi declaraţia de imparţialitate nu au fost semnate şi ştampilate de Consiliul Local al Comunei Mateeşti. Din cauza lipsei unei declaraţii ştampilate din partea solicitantului, a fost respins de asemenea proiectul care privea dotarea cu echipament în vederea eficientizării sistemului managerial în Primăria Bărbăteşti. „Dezvoltarea administraţiei publice în Comuna Mitrofani Consiliul Local al comunei Mitrofani” este de asemenea un proiect care „a căzut” pentru că nu a fost ataşată la dosar şi o declaraţie de imparţialitate semnată. Şi comuna Grădiştea a pierdut un proiect care privea dezvoltarea şi perfecţionarea serviciilor publice locale, din cauza faptului că partenmerul în acest proiect – Postul de Poliţie Grădiştea – nu este eligibil. Nici la Lădeşti nu se mai poate înfiinţa serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor pe bani europeni, deoarece lipsea de la dosar varianta electronică a aplicaţiei. „Dotarea cu echipament IT şi formarea personalului în vederea procesului de modernizare a administraţiei locale din Fârtăţeşti” a picat şi el, deoarece solicitantul nu a inclus şi raportul anual al aplicantului.

Anda VLAD

Leave a Response