|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Avionul cu austrieci s-a prăbuşit în locul unde izvorăşte Cerna 

 Avionul cu austrieci s-a prăbuşit în locul unde izvorăşte Cerna

Marţi, în jurul orei 15,15 un grup de localnicii din comuna vâlceană Vaideeni, care lucrau la marcatul brazilor, în Muntele Milescu, la altitudinea de 1.600 de metri, au observat un avion de mici dimensiuni care survola în zona celor două lacuri. Unul dintre lucrătorii forestieri, prof. Gheorghe Drăgulescu, martor la accidentul aviatic care avea să se petreacă ne-a povestit: “Eram pe Valea Cernei, împreună cu ing. Ion Marica, cu Dorel Giurcă, cu pădurarul Alexandru Cojocaru când ne-am uitat în sus şi am observat un avion de mici dimensiuni care era deasupra brazilor şi la un moment am observat cum s-a înclinat în drepta şi dintr-o dată s-a auzit o bubuitură puternică. Ne-am dat seama că s-a prăbuşit şi ne aşteptam să vedem o flacără imensă. Nu am văzut nimic, aşa că am pornit spre locul unde credeam că a căzut. După vreo 15 minute am văzut tragedia. În apropiere de locul  unde izvorăşte Cerna, am observat brazii pe care-i rupsese şi avionul prăbuşit transformat într-un morman de fiare vechi. Cherosenul se împrăştiase prin pădure şi era un miros foarte puternic. Din fiarele contorsionate am observat un om fără viaţă, aşa că m-am apropiat, i-am luat paşaportul, în ideea că dacă ia foc nu se va mai ştii identitatea, şi astfel am observat că unul dintre cei trei bărbaţi aflaţi în avion se numea Martin Rudt şi era născut la 30 octombrie 1961, în Austria. Ne-a fost frică să încercăm să scoatem omul de acolo, ca nu care cumva avionul să facă explozie. În jur de ora 15,30 (s-ar părea să fi fost 15,23, n.r.) am sunat la numărul de urgenţă 112, şi m-au ţinut în telefon mai bine de o oră, pentru a da date despre locul unde se afla avionul”, ne-a spus martorul, care era alături de ceilalţi colegi cu care a fost la marcat, lângă avionul prăbuşit.

Miros puternic de cherosen şi un led roşu care semnaliza şi piuia permanent

Pentru a ajunge pe Muntele Milescu, a fost o adevărată aventură şi pentru jurnalişti. Cu spijinul prefectului de Vâlcea, Anuţa Handolescu, gazetarii au fost pescuiţi de un IMS, aparţinând cumnatului doamnei prefect, şi astfel am parcurs un traseu de 25 de kilometri pe un drum forestiere greu accesibil. Ajunşi pe culme, în jurul orei 18,30 am observat maşini ale Salvării, ale Pompierilor, ale Jandarmilor, ale Primăriei Vaideeni, salvamontiştii din judeţele Gorj şi Vâlcea şi incredibil, o Dacie Logan cu însemnele Poliţiei. Nu se ştia exact zona unde a căzut avionul, şi se auzeau strigătele oamenilor care încercuiseră pădurea de brad din Muntele Milescu. Ajutaţi de Romică Handolescu şi Mahai Ştefu, localnici care ne-au adus cu IMS, am avut posibilitatea să ajungem la locul prăbuşirii înaintea echipelor de Descarcerare şi a celor de pe Ambulanţă. Doar că se lăsase întunericul, şi după ce am apucat să facem câteva poze, am fost izgoniţi din zonă şi ameninţaţi să ieşim din pădure. Din avionul prăbuşit se vedea un led roşu, care clipea şi ţiuia sacadat, permanent, făcând ca pericolul apropierii să fie şi mai mare. De asemenea se observa trupul pilotului, printre mormaul de fiare. Nu am văzut însă nicio rachetă de semnalizare care să semnalizeze toţi participanţii la operaţiune, unde se află avionul prăbuşit. Prăpastia la vreo 700 de metri, drumul extrem de accidentat, imposibilitatea ajungerii cu vreun mijloc de transport până la locul prăbuşirii a determinat autorităţile, ca după lăsarea înserării, când abia atunci se adunaseră toţi factorii responsabili, să se ia decizia ca abia în cursul zilei de miercuri dimineaţa, pe lumină, să înceapă operaţiunea de scoatele a celor trei trupuri neînsufleţite. După lucrătorii aflaţi la marcat, primii au ajuns la faţa locului Poliţiştii Postului Vaideeni.

Moţii şi epava sub protecţia jandarmeriei

„Descarcerarea se face prin tăiere cu flacără electrică. În aceste condiţii, flacără electrică într-o râpă de 700 de metri, nu poate fi produsă. E nevoie de generatoare electrice care să fie aduse aici şi de aparatură care să poată fi coborâtă până acolo, pentru a tăia carcasa avionului şi a scoate victimele”, a spus prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu.  În noaptea de marţi spre miercuri, patru jandarmi au stat de pază lângă avionul prăbuşit, operaţiunile de scoatere a celor trei bărbaţi austrieci fiind reluate începând de ieri dimineaţă. Tot marţi, un elicopter SMURD, venit de la Târgu  Mureş a survolat zona, dar a fost imposibil să aterizeze, mai ales că în acel moment pilotul nu avea reperele exacte ale locului prăbuşirii. Avionul decolase de pe Aeroportul din Craiova şi se afla în a doua cusă, pe ziua de marţi, când s-a produs tragedia. Misiunea aparatului de zobor şi a personalului era de a face cartografierea zonei, aparatul fiind unul dotat în acest sens, printre cele trei persoane aflate la bord fiind şi un fotograf topometrist.

Acţiunile de intervenţie si cercetare  au fost reluate în dimineaţa zilei de 26.09.2007 cu participarea reporezentanţilor de la: Salvamont, Direcţia Silvica,Autoritatea Aeriana Civila Romana , Ministerul Transporturilor, Inspectoratul Jud. de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru" al Judeţului Vâlcea – cu 2 mijloace transport şi accesorii pentru descarcerare, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Ambulanţa, Medicina Legala, Inspectoratul de Politie Jud.,  Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Parchetul Horezu.

Avionul era de tip DIAMOND DA 42 TWIN STAR, cu 4 locuri şi aparţinea unei firme austriece care executa lucrări de fototopometrie pentru Direcţia Apelor Olt. Acţiunea de descarcerare a fost încheiată la ora 12.00, iar cele 3 victime au fost preluate de către medicina legală. Intervenţia, pentru scoaterea victimelor dintre fiarele contorsionate,  s-a desfăşurat in timp relativ scurt şi în condiţii grele, determinate de accesul dificil cu mijloace şi accesorii de intervenţie, precum si de poziţia avionului. Cauzele prăbuşirii avionului urmează sa fie stabilite de către o comisie formată din reprezentanţii Autorităţii Aeronautice Civile Române si Ministerului Transporturilor.

Un avion de poştă a căzut tot la Vaideeni cu 30 de ani în urmă

În urmă cu aproape  30 de ani, ciobanii mai în vârstă din Vaideeni îşi aduc aminte că un alt avion, de poştă, cu două persoane la bord s-a prăbuşit în localitatea lor în golul alpin din apropierea vârfurilor Ionaşcu-Preota, cei doi acupanţi pierzându-şi viaţa.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Leave a Response