|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Mai avem un singur dor: CUPA CAMPIONILOR! 

 Mai avem un singur dor: CUPA CAMPIONILOR!

„Mai avem un singur dor / Cupa campionilor“ – cântam cu toţii, în tribună, acum douăzeci de ani, încurajând respectabila echipă Chimistul Rm. Vâlcea. Întărită şi întinerită, gruparea susţinută de Combinat are acum un nume european, OLTCHIM, dar şi un lot pe măsura ambiţiilor finanţatorului Constantin Roibu. Indiscutabil, suntem contemporani la Râmnicu Vâlcea cu cea mai puternică echipă de club din România, iar la nivel strict de handbal feminin avem cea mai bună echipă de club din lume. Timpul poate confirma cele spuse acum într-un singur mod: câştigând finala Ligii Campionilor. Pentru a ajunge acolo e greu, iar la ora la care redactăm aceste rânduri stă să înceapă meciul Oltchim – Byassen, o reeditare a finalei Cupei Cupelor din acest an, adjudecată de vâlcence. Cu speranţa că după închiderea ediţiei vom ieşi în stradă şi vom sărbători, vă prezentăm în cele ce urmează „filmul“ primelor două zile de întrecere din grupa preliminară.

Gavrilescu vrea în semifinalele Ligii

„Ne gândim nu doar să intrăm în grupele Ligii Campionilor, ci şi să ieşim de acolo. Dorinţa noastră, atât a conducerii administrative, cât şi a tehnicienilor, a fetelor chiar, e să jucăm la anul cel puţin un sfert de finală sau chiar, de ce nu (?!) o semifinală de Liga Campionilor”, declara, cu ceva vreme în urmă, preşedintele „chimist” Ioan Gavrilescu. La sfârşitul săptămânii trecute, „galacticele” lui Tadici, proaspăt câştigătoare ale Supercupei Europei, începeau drumul spre grupele celei mai titrate competiţii europene intercluburi, Liga Campionilor. La turneul preliminar al Grupei de calificare C desfăşurat la Rm. Vâlcea au fost prezente formaţiile Madeira (Portugalia), Belaz Minsk (Belarus), Byassen şi Oltchim, însă pentru gruparea lui Tadici doar norvegiencele contau în lupta pentru primul loc, loc ce asigura prezenţa în grupele principale ale Ligii Campionilor. Marea „bătălie” pentru primul loc în grupă urma să se dea duminică, Oltchim – Byassen, în fapt o reeditare a  finalei Cupei Cupelor din mai, finală câştigată atunci, la general, după victoria din Norvegia şi egalul din Polivalentă, de „galactice”. Să vedem cum au stat lucrurile în cele două zile premergătoare marii finale. 

Jocurile de vineri, ca antrenamentele

În meciul de debut al turneului s-au întâlnit Byassen şi Belaz Minsk. A fost o partidă în care s-a văzut clar diferenţa de valoare dintre cele două formaţii. Tocmai pentru a se păstra în vederea meciului cu vâlcencele, norvegiencele au folosit doar în primul sfert de oră echipa standard. O dată cu desprinderea pe tabela de marcaj, nordicele au început să trimită în teren jucătoare din eşalonul secund. La pauză scorul era 19-7 pentru Byassen. Repriza secundă avea să fie la discreţia nordicelor, care au făcut pe final şi spectacol, câştigând finalmente cu un categoric 33-15. Principala marcatoare pentru Byassen a fost Marit Frajford, cu 6 reuşite. De la gruparea din Belarus cea mai bună marcatoare în acest meci a fost Nestsiaruk – 4 goluri.
A urmat meciul dintre Oltchim şi Madeira (Portugalia). Tadici a început meciul în formula Pâslaru – Nechita, Luca, Ivan, Manea, Lecuşanu şi Puşcaşu. După ce Oana Manea a ratat primul atac, oaspetele au deschis scorul prin Ana Seabra. Nechita egalează şi tot ea aduce gruparea vâlceană în avantaj, 2-1. Puşcaşu face 3-1 pentru ca uşor-uşor „chimistele” să se distanţeze. În minutul 10 acestea conduceau cu scorul de 8-5, iar la jumătatea primei părţi era 12-6 pentru Vâlcea. Cu două reuşite semnate de Narcisa Lecuşanu se face 15-7 în minutul 20. Pauza avea să consemneze un avans dublu al „galacticelor”, 20-10. Repriza secundă începe cu aceeaşi formulă pentru Oltchim, doar că Adriana ├×ăcălie i-a luat locul Narcisei Lecuşanu. Tot oaspetele sunt cele ce înscriu primele, prin Silva, însă vine imediat replica gazdelor care punctează prin Raluca Ivan, Oana Manea, ├×ăcălie, de trei ori, şi Luca, astfel că în minutul 45 scorul era 28-14 Pe final au intrat Vali Ardean şi Clara Vădineanu, ambele reuşind să înscrie câteva goluri frumoase, aplaudate de public. Scor final, Oltchim – Madeira 35-20. Principala marcatoare a grupării vâlcene în acest meci a fost Narcisa Lecuşanu, cu 6 reuşite, iar pentru gruparea portugheză cele mai multe goluri au fost marcate de Seabra – 6.

Madeira n-a rezistat nici norvegiencelor

Byassen – Madeira a fost meciul care a deschis cea de-a doua zi a turneului. Conştient că îl aşteaptă meciul decisiv contra „chimistelor”, tehnicianul nordicelor, Geir Oustorp a trimis în teren în mare parte garnitura a doua. Byasen a început în forţă şi a preluat conducerea încă din startul partidei. Astfel, în minutul 13 acestea conduceau cu 9-6 după care a urmat câteva minute în care nordicele n-au mai forţat, astfel că portughezele s-au apropiat. În minutul 15 era 9-6, în minutul 20 Byassen conducea cu 10-7, pentru ca repriza secundă să se încheie cu scorul de 16-11 în favoarea nordicelor. Partea secundă începe la fel. Minutul 10 arăta 24-13 pentru Byassen, la jumătatea reprizei secunde era 27-17 iar la final nordicele au câştigat cu 37-24. Cei doi arbitri au ieşit în evidenţă în mod negativ spre final, când aui eliminat pe nedrept mai multe jucătoare de la Madeira şi au dat câteva decizii controversate. Cei doi, slovacii Brunovsky şi Canda, şi-au atras astfel fluierăturile şi huiduielile publicului. Îngrijorător era faptul că cei doi urmau să arbitreze meciul decisiv de a doua zi, Oltchim – Byassen. Revenind la meciul Byassen – Madeira, punctăm faptul că principala marcatoare a grupării nordice a fost Camilla Herrem cu 13 reuşite. De la Madeira cea mai bună marcatoare a fost Seabra – 8 goluri.

„Galacticele” au continuat Marşul

A urmat meciul dintre campioana Belarusului, Belaz Minsk, şi supercampioana României, Oltchim. Tadici a început meciul în formula Dinu – Maier, Vădineanu, Luca, Manea, Nechita şi Ivan. Ex-zălăuanca este cea care ratează primul atac pentru gazde, însă scorul e deschis de Maier la faza imediat următoare. Încă din start vâlcencele iau un avans considerabil, astfel că în minutul 4 Manea face 4-1, apoi tot ea marchează pentru 5-1. În minutul 10 era 8-2 pentru Vâlcea, iar în minutul 15, 10-3. Nechita face 11-3, Ivan ratează un 7 metri, însă în minutul 20 era 13-3 pentru „galactice”. Cu 5 minute înainte de pauză era acelaşi avans pentru „galactice”, 10 goluri, 15-5. La pauză diferenţa se măreşte la 12 goluri pentru Oltchim, 18-6.

Repetiţie şi pentru „artileria grea”

Cu câteva secunde înainte de pauză, Ardean a fost eliminată 2 minute, astfel că Tadici a început partea a doua cu un om mai puţin, în formula Pâslaru – Nechita, Vădineanu, Ivan şi Manea şi Lecuşanu. Aceasta punctează însă pentru 19-6. Nechita face 20-6, Manea duce scorul la 20-6, şi tot ea înscrie pentru 21-6. în minutul 35 era 22-6, iar în minutul 37 au intrat în teren Beşe, Gâlcă şi Meiroşu. La prima atingere de minge, Gâlcă înscrie şi face 24-7. 25-7 după reuşita Valentinei Ardean care apoi e eliminată pentru 2 minute. La jumătatea reprizei secunde era 30-9 pentru Vâlcea, apoi cu 10 minute înainte de final, „galacticele” conduceau cu 33-11. Finalul aduce victoria categorică a fetelor noastre, 39-13. Principala marcatoare „chimistă” a fost Nechita –8 goluri. Au mai punctat: Maier – 7, Gâlcă şi Manea – câte 6, Ardean şi ├×ăcălie – câte 3, Vădineanu şi Lecuşanu – câte 2, Meiroşu şi Ivan – câte 1 gol. De la Belaz principala marcatoare a fost Shahnovich – 4 goluri.

Fără surprize în primele două zile

Aşa cum era de aşteptat, după două zile de disputare a partidelor în Grupa preliminară C, cele două echipe favorite la câştigarea turneului, Oltchim şi Byassen aveau câte două victorii la cele două grupări considerate aut-sidere, Madeira şi Belaz Minsk, echipe mult mai slab valoric decât acestea. Aşadar, duminică, cele două aveau să se întâlnească din nou în Polivalentă. Oltchim şi Byassen se aflau faţă în faţă după doar patru luni, meciul de duminică constituind şi o reeditare a finalei Cupei Cupelor din mai, când „galacticele” au avut câştig de cauză după o dublă manşă, victorie în Norvegia şi egal la Vâlcea. Acum, miza era la fel de mare, prezenţa în grupele principale ale Ligii Campionilor, într-o serie cu Viborg, FTK Budapesta şi Buducnost Podgorita.

Ionel GEREA

Leave a Response