Ansamblu folcloric fără costume
Ansamblu folcloric fără costume
Ansamblul folcloric al Casei de Cultură din Horezu, „Brăduleţul” nu are costume tradiţionale cu care să poată promova aşa cum ar trebui judeţul Vâlcea, astfel încât, la ultimul festival internaţional la care au ost invitaţi, membrii ansamblului „Brăduleţul” au fost nevoiţi să împrumute costume de la o altă casă de cultură.
Lipsă de bani
Lipsa de fonduri pentru cumpărarea unor costume populare proprii este motivul pentru care cei 18 membri foarte talentaţi din cadrul ansamblului au fost promotorii culturii şi turismului din zona „Oltenia de sub munte” în … costume populare împrumutate. Ansamblul folcloric a fost invitat recent să participe la cel de-al IV-lea Festival Internaţional de Folclor „Prazsky Jarmark” de la Praga, la invitaţia Asociaţiei de Folclor din Republica Cehă.
Costume împrumutate de la Drăgăşani
La festival au fost prezente numeroase grupuri folclorice din Rusia, Cehia, Slovacia, China, Israel, Elveţia, Portugalia şi Ecuador. Din păcate, din cauza faptului că nu au fost suficienţi bani pentru ca cei 18 membri ai ansamblului Horezean să-şi cumpere în ultimii ani costume proprii, directorul casei de cultură a fost nevoit să apeleze la colegii săi de la Drăgăşani, de unde a solicitat costume cu … împrumut. „Grupul este printre cele mai bune din Vâlcea. A participat la acest festival împreună cu reprezentanţi din 25 de state, printre aproape 2500 de artişti. Micii artişti au fost apreciaţi şi de reprezentanţii Ambasadei române la Praga. Noi am reprezentat judeţul Vâlcea, iar pe lângă spectacolele susţinute în zilele de 1 şi 2 septembrie, care au smuls aplauze furtunoase, ansamlul de la Horezu reprezintă folclorul din trei zone diferite ale României: Oltenia, Ardeal şi Oaş. Din păcate, pentru că nu am avut costume populare proprii am fost nevoiţi să împrumutăm de la Drăgăşani. Ar fi bine dacă s-ar găsi o soluţie pentru aceşti copii, costumele pentru o zonă a ţării costă în jur de 10.000 de lei, poate vom fi sprijiniţi şi noi cu bani de la bugetul judeţului să cumpărăm astfel de costume. Spectacolele susţinute de ei au fost o impresionantă carte de vizită pentru România.” – a declrat directorul casei de cultură „Constantin Brâncoveanu” din Horezu, Constantin Iovan. Anamaria Iorga şi Bogdan Cioranu din Vaideeni, dar şi Elena Daniela Cuculici din Creţeni au interpretat cântece populare culese din zonele etnofolclorice ale Vâlcii, acompaniaţi de taraful casei de cultură Horezu.
Expoziţie de fotografie
În acelaşi timp, promovarea turismului românesc s-a realizat şi prin organizarea unei expoziţii de fotografii din Oltenia de sub munte şi obiecte de artă populară din zona Horezu, cunoscută de altfel pentru bogăţia ceramicii tradiţionale româneşti. Programul cultural a mai cuprins de asemenea, în luna septembrie şi o expoziţie de ceramică decorativă, demonstraţii practice de olărit (Iulia Eftimie din Horezu), icoane pe lemn sau sticlă, împletituri şi ţesături. Ulterior, a fost semnat şi un parteneriat cu Asociaţia de Folclor din Republica Cehă, care numără 14.000 de membri activi, acesta fiind încă un pas pe calea promovării turismului în afara graniţelor. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Buşe a promis că în perioada următoare este posibil să se aloce bani măcar pentru cumpărarea unui set de costume populare pentru copiii din cadrul ansamblului. După manifestarea din cehia, însărcinatul cu afaceri de la Ambasada României de la Praga, Constantin Nica i-a adresat în scris mulţumiri directorului casei de cultură, pentru „prestaţia deosebită a membrilor ansamblului, care a reprezentat o excelentă promovare a valorilor perene ale folclorului românesc, atrăgând aprecieri din cele mai alogioase şi aplauze la scenă deschisă din partea unui public avizat şi exigent.” – se menţionează în scrisoarea de mulţumire.
Anda VLAD