|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Scandal la Grupul Şcolar Forestier 

 Scandal la Grupul Şcolar Forestier

• Afaceri cu alimentele copiilor • Raţionalizarea apei calde în cel mai scump internat din judeţ • Crescătorie de porci pentru directori • Un administrator grobian şi un director dictator • Prefectul Anuţa Handolescu se eschivează • Petiţiile copiilor din internat au ajuns în toate instituţiile abilitate şi în mai multe redacţii

Grupul Şcolar Forestier este una dintre cele mai bogate instituţii de învăţământ din Vâlcea. Pe lângă fondurile alocate de administraţia locală, de guvern, de inspectoratul şcolar , de Ministerul Învăţământului această unitate obţine bani buni din şcolarizare pe taxe, din activitatea de internat, din comercializarea de mobiliar şcolar şi alte produse din lemn fabricate de elevi în cursul orelor de practică. Grupul Şcolar deţine şi un teren în suprafaţă mare, o crescătorie de porci şi este capabil de a realiza şi alte lucrări forestiere.

Motivele revoltei

Luni, 1 octombrie, 52 de elevi cazaţi la Grupul Şcolar Forestier, unii dintre ei copii instituţionalizaţi care dorm şi servesc masa la Grupul Forestier dar sunt elevi sau studenţi în diferite unităţi de învăţământ din Vâlcea, au semnat o petiţie în care susţin că mâncarea de la cămin e proastă şi apa caldă e raţionalizată, pe săturate primind doar jigniri, înjurături şi ameninţări. Protestul a fost remis de semnatari mai multor redacţii, Consiliului Judeţean, Prefectului de Vâlcea şi Direcţiei de Protecţie a Copilului.  Marţi dimineaţă directorul  Dumitru Ionescu le-a dat deşteptarea la ora 5.30 elevilor internaţi. Precizăm că din mai multe surse am aflat că foarte mulţi părinţi au refuzat să-şi mai ţină copii în internatul de la Forestier datorită tarifului exagerat de mare ( cu 80 de lei pe lună mai mare ca la alte internate). În stilul caracteristic directorul a zbierat ia ameninţat cu excluderea din internat pe recalcitranţi şi l-a jignit pe liderul acestora, Florin Pandelică, student la Constantin Brâncoveanu , un fel de lider al celor din casele de copii unde şi-a petrecut cea mai mare parte din cei 22 de ani pe acre îi are. Cazul a fost adus la cunoştinţă, în cursul audienţelor, doamnei prefect care a refuzat să intervină în favoarea neexcluderii din internat a tânărului „ rebel”. Doamna prefect a spus că nu poate face trafic de influenţă şi i-a trimis la Dumitru Buşe, care era în şedinţă . Vicepreşedintele CJ, liberalul Cristian Buican s-a interesat de problema prezentată de tinerii nemulţumiţi şi ne-a spus : „ Cred că cei de la Direcţia Copilului vor demara propria anchetă pentru a vedea care e realitatea. Conducerea Grupului Forestier a recunoscu că mâncarea este slab calitativ şi că este posibil spă nu ajungă ccopiilor dar noi, Consiliul Judeţean, alocăm pentru copii iinstituţionalizaţoi 7 lei / zi, conform normativelor guvernamentale, iar la cantina de la această şcoală un meniu depăşeşte 10 lei pe zi. Deci într-un fel Grupul Şcolar subvenţionează diferenţa. Problema apei calde raţionalizate este explicată de cei de la Forestier prin faptul că au pierderi mari de apă cald în reţeaua internă ce trebuie reabilitată iar dacă ar lăsa apa caldă deschisă permanent facturile ar deveni uriaşe. „ Copii din internat trebuie însă să-şi poată spăla şi hainele şi să aibă posibilitatea unei igiene complete zilnic nu doar de două ori pe săptămână.

O petiţie care ascunde multe neajunsuri

 „Dom­nu­lui Inspector şef al ISJ Vâlcea – Subsemnaţii, elevi la Colegiul Tehnic Fores­tier, vă rugăm a ne solu­ţio­na problemele cu care ne con­­fruntăm la internatul li­ceului, cât şi la cantina a­ces­tuia. Vă semnalăm ur­mă­­­toarele: proasta preparare şi gătirea mâncării la­să de dorit; apa caldă in­su­ficientă, pentru un efectiv de 200-300 de elevi, care lo­cui­m pe perioada şco­lară, şi anume marţi şi joi ne dau numai două ore la duşurile din internat. Men­ţionăm că în momentul când noi plătim cazarea şi masa, este specificat în mod clar că avem apă cal­dă non-stop, ca şi oamenii din oraş. Domnul administrator al Colegiului Tehnic Forestier, Partenie Crai­nea, are o atitudine gravă la adresa noastră prin faptul că suntem jigniţi, înju­raţi, ameninţaţi cu diverse chestiuni de către acesta”. Petiţia cuprinde şi cele 52 de semnături şi a fost trimisă la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copi­lu­lui, Inspectoratul Şcolar Judeţean – Vâlcea, la Pre­fec­tură şi înmânată de Florin Pandelică lui Cris­ti­an Buican, vicepreşedinte CJ. Grupul copiiilor instituţionalizaţi care au venit marţi la Pre­fectură sperau să poată da prefectul un telefon directorului colegiului Du­mi­tru Ionescu, acesta ame­nin­ţând că-l dă afară pe Florin Pan­delică, deoarece a avut a­ceastă iniţiativă. Spre dezamăgirea lor, Anuţa Handolescu a zis că nu poate face aşa ceva, a­cest lucru însemnând trafic de influenţă. Anuţa Han­dolescu le-a recomandat să vorbească cu Nicolae Ba­dea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială. Copiii au plecat de la audienţe cu promisiunea prefectului că în maxim o săptămână se va forma o e­chipă care va verifica pla­u­z­ibilitatea petiţiei, luând totodată măsuri pentru re­zolvarea problemelor. Doamna Anuţa Handolescu nu are şi nu a avut niciodată în îngrijire copii. Chiar prieteni apropiaţi doamnei prefect spun că aceasta nu iubeşte copii. Ne îndoim că poate înţelege nemulţumirea unui copil care ştie că părinţii săi fac eforturi muncind din greu pe tarla pentru ca ei să poată învăţa la o şcoală care le poate aduce măcar meseria de pădurar. Un astfel de părinte trebuie să dea 300 de lei pe lună pe internat plus bani de buzunar, de rechizite, de drum copilului acasă. Nu ştim câţi mai pot trimite şi pachete. Ştim doar că plătesc în ideea ca odraslele lor să aibă căldură, apă, lenjerie, şi o masă caldă suficientă. Mâncarea proastă ajunge de cele mai multe ori în cazanele de lături care hrănesc o ditamai crescătorie de porci. Carnea porcilor ajunge însă mai rar în cazanul cu mâncare pentru elevi. Ci mai des în anumite portbagaje după cum spun copii cu vechime în internat. Despre copii instituţionalizaţi ce să mai vorbim. Din taxele întregii populaţii statul alocă bani pentru ca aceşti copii traumatizaţi de absenţa unei călduri familiale să poată măcar trăi şi învăţa decent. A-i fura din strachină unui astfel de om sau a-i lua dreptul de a-şi spăla zdrenţele şi de a face zilnic un duş este mai mult decât o măgărie ordinară.

În loc de epilog

„Ziarul de Vâlcea" a sprijinit continuu familiile defavorizate şi copii instituţionalizaţi. Direct şi indirect. Am acordat burse şi susţinere financiară precum şi ajutare de sărbători. Atât cât am putut. Spre deosebire de alţii care au încercat să jecmănească unităţi de învăţământ noi am dat abonamente gratuit multor şcoli din judeţ, cărţi, manuale, rechizite. Vom continua astfel de acţiuni. Deocamdată vom monitoriza situaţia de la Grupul Şcolar Forestier şi vom face „ trafic de influenţă” cum spune doamna prefect pentru reabilitarea reţelei de apă, pentru alocarea unor fonduri suficiente unei alimentaţii sănătoase, pentru o calculare exactă şi corectă a tarifelor de cazare şi masă în internat. De asemenea vom solicita Inspectoratului Şcolar să efectueze un control la Grupul Şcolar Forestier , pe latură financiară. Să se verifice toate fondurile obţinute şi cum au fost cheltuite ele.

Traian Guminski

Leave a Response