|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Direcţia pentru Cultură aduce fonduri pentru biserici 

 Direcţia pentru Cultură aduce fonduri pentru biserici

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea a primit până acum 50 de cereri de finanţare pentru locaşurile de cult peste care vremea a lăsat urma adânci. Sprijinul financiar pentru bisericile care se află in construcţie sau pentru cele care necesită urgente lucrări de reparaţii va fi acordat de Secretariatul de Stat pentru Culte. Banii sunt alocaţi conform articolului 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 125/2002 şi Hotărârea de Guvern  1470/2002.

Este nevoie de proiecte

Nu oricine poate însă să obţină fonduri. Pentru a putea fi alocaţi bani pentru obiectivele din Vâlcea, preoţii trebuie să depună la sediul Secretariatului de Stat pentru Culte o documentaţie care cuprinde cererea tip, autorizaţia de construcţie şi devizul de lucrări. În cazul monumentelor istorice şi bunurilor din patrimoniul cultural naţional se va prezenta şi o copie a Avizului de specialitate al Ministerului Culturii şi Cultelor. În cazul lucrărilor de pictură a bisericii sau paraclisului se va prezenta şi copia avizului eliberat de Comisia pentru pictură bisericească, precum şi proiectul de deviz aprobat de Comisia pentru pictură bisericească al Bisericii Ortodoxe Române. Sumele acordate vor fi virate în contul parohiei solicitante.

Consultanţă pentru preoţi

Preoţii pot solicita formularele pentru dosar de la Direcţia de Cultură şi Culte Vâlcea. Până acum, la direcţie au ajuns 50 de solicitări de finanţare. „Sunt peste 50 de solicitări de finanţare depuse la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru locaşuri de cult care se construiesc acum sau la care sunt necesare lucrări de consolidare şi restaurare. Au fost primite solicitări din partea tuturor cultelor, unele dintre ele vizând chiar finanţarea ridicării de la zero a unor biserici. În această lună, prin intermediul instituţiei noastre s-a realizat consilierea preoţilor şi administraţiilor locale pentru accesarea de fonduri prin programul guvernului, de construire sau reabilitare a lăcaşurilor de cult. S-au asigurat, în regie proprie consultanţe specializate (arhitecţi specialişti şi experţi  atestaţi de Ministerul Culturii şi Cultelor) pentru monumente istorice aflate în stare precară de conservare.” – a spus Florin Epure, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Vâlcea.

Bisericile vechi – pe lista de priorităţi

Pe lista de priorităţi sunt în special bisericile vechi din Vâlcea. Printre acestea se numără Biserica „Toţi Sfinţii” din Proieni, Sfântul Petru şi Pavel din Tomşani, Sfinţii Constantin şi Elena din Poiana – Perişani, Parohia “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Călimăneşti Vâlcea, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Lunca, Stăneşti, Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Bratoveşti – Cucoiu, comuna Titeşti sau Parohia “Sfântul Ioan Botezătorul”. Va primi finanţare în acest an şi Parohia „Sfinţii  Voievozi” din Colonie Nuci (30.000 de lei) şi chiar Mânăstirea Arnota din Bistriţa – Costeşti – 50.000 de lei.

Au fost renovate bisericile din staţiuni

Pe parcursul acestui an au fost primite deja fonduri pentru diverse lucrări de renovare a 19 lăcaşuri de cult vâlcene. Au fost renovate însă în special bisericile din oraş şi din staţiuni. Până acum au beneficiat de fonduri, printre altele mai multe biserici din Râmnicu Vâlcea: Sfânta Filofteia, Sfântul Pantelimon, Sfântul Andrei, Parohia Păuşeşti-Măglaşi, Biserica Sfântul Nicolae, Mânăstirea Cozia, dar şi Parohia din staţiunea Băile Govora. De asemenea, au mai primit finanţare în acest an Parohia Şerbăneşti-Tetoiu – 30.000 de lei; Parohia Pojogi – Cireşu (15.000 de lei); Parohia Adormirea Maicii Domnului Costeşti (17.000 de lei), Parohia Sfântul Nicolae, Zugravi – Dozeşti, Parohia Barza, Parohia Pietrari, Biserica Toţi Sfinţii din Brezoi, ba chiar şi biserica Sfântul Gheorghe din colonia de rudari de la Drăgăşani, care a obţinut o finanţare de 200.000 de lei.

Bani pentru căminele culturale

În acest an, căminele culturale de la Grădiştea şi Copăceni vor fi reabilitate cu bani de la Guvern, prin Ministerul Culturii şi Cultelor. Cele două prouecte de reabilitarea căminelor au fost aprobate prin programul naţional de construire şi reabilitare a aşezămintelor culturale. Pentru reabilitarea căminului de la Grădiştea este nevoie de 81.000 de lei, iar pentru cel de la Copăceni – 65.000 de lei. « Până la data de 1 martie 2008 va mai fi alocată o finanţare în valoare de 58.500 de lei pentru căminul cultural din Igoiu, comuna Alunu. În total, Ministerul Culturii şi Cultelor va aloca 400 de milioane de euro pentru construirea de aşezăminte culturale în localităţile în care nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea şi modernizarea căminelor culturale de la sate şi din oraşele mici. Din această sumă, 300 de milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar restul, participarea statului român. Este cel mai important program demarat după Revoluţie, al cărui obiectiv este de a reduce discrepanţele dintre mediul urban şi cel rural.” – a precizat Florin Epure, directorul   Programul derulat de Ministerul Culturii este structurat pe trei componente: de construcţie a caselor de cultură sau a căminelor culturale, de finalizare şi de reabilitare a acestora. Nu se urmăreşte construirea unor „ziduri“ sau a unor simple „edificii“, ci a unor aşezăminte dotate cu biblioteci, aparatură audio şi video, care vor organiza activităţi culturale.", a spus Florin Epure. Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Prioritate au clădirile aflate în stadii avansate de execuţie, la care lucrările pot fi încheiate până la data 15 decembrie. Construirea aşezămintelor culturale va începe efectiv în primăvara anului 2008. Programul se va desfăşura într-un interval de trei ani.
Anda VLAD

Leave a Response